Τοξικοί γονείς: Σε κάνουν να νιώθεις υπεύθυνος για την ευτυχία τους

Ζω μέσα σε μια παράνοια. Ζω μέσα σε μια κατάσταση που με κατατρώει μέρα με την μέρα και που δεν μπορώ να αποφύγω. Ζω με το πατέρα μου που χρόνια τώρα δεν με αφήνει να αναπνεύσω. Τον αισθάνομαι σαν μια μαύρη τρύπα που με ρουφάει. Με εγκλωβίζει και με βαραίνει. Δυσανασχετώ και μόνο που υπάρχει στον ίδιο χώρο με μένα. Θέλω να φύγω μακριά του και δεν μπορώ λόγω οικονομικών.

Δεν μπορώ να κάνω υπομονή. Είμαι 27 και τα τελευταία 12 έχει γαντζωθεί πάνω μου, από τότε που χάσαμε τη μητέρα μου.  Δεν καταλαβαίνει τίποτα. Θεωρεί ότι είναι αλάνθαστος και ότι εγώ είμαι η πηγή όλων των προβλημάτων του. Δεν κάνει ποτέ διάλογο, αλλά πάντα μονόλογο. Βγάζει δικά του συμπεράσματα και παρουσιάζει τα πάντα όπως τον βολεύουν. Δεν ξέρω τι να κάνω πια μαζί του. Έχω σκεφτεί άσχημα πράγματα. Είμαι στα όρια εδώ και πολλά χρόνια. Νιώθω οργή, αγανάκτηση, φόβο και απίστευτο θυμό.

Απόψε ήθελα να τα μαζέψω και να φύγω. Με έκανε πάλι σκουπίδι και πήγε να σηκώσει και χέρι άνευ λόγου και αιτίας. Δεν έχω όμως που να πάω. Δεν μπορώ να σταθώ στα πόδια μου καθώς τα χρήματα που κερδίζω από τη δουλειά μου είναι ελάχιστα. Είμαι απελπισμένη.

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής:

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Σύμφωνα με την περιγραφή σου είναι ξεκάθαρο πως ζεις σε ένα τοξικό και επιβαρυντικό περιβάλλον για το οποίο κύριος δημιουργός είναι ο πατέρας σου. Ζώντας λοιπόν με έναν τοξικό γονέα και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι λογικό να βιώνεις και να αισθάνεσαι θυμό, οργή και απογοήτευση.

Ένα από τα κύρια γνωρίσματα των τοξικών γονέων είναι ότι σε κάνουν να νιώθεις υπεύθυνος για την προσωπική τους ευτυχία. Αν οι γονείς συνεχώς σου λένε πως τα παράτησαν όλα για να σε μεγαλώσουν και πως εσύ είσαι η μοναδική πηγή της ευτυχίας τους, τότε θέτουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες αναφορικά με το ρόλο σου στη δική τους ευτυχία. Κανένα παιδί δεν είναι υποχρεωμένο για την ευτυχία των γονέων του, καθώς ο κάθε ένας από εμάς είναι υπεύθυνος για τη δική του προσωπική ευτυχία.

Προκειμένου λοιπόν εσύ για να διαχειριστείς την τοξική συμπεριφορά του πατέρα σου θα σου πρότεινα τα εξής:

  • Θέσε τα προσωπικά σου όρια. Η πλειοψηφία των τοξικών γονέων δε γνωρίζει τι σημαίνει ο όρος «όρια». Συνέχεια καταπατούν τον προσωπικό χώρο των παιδιών τους, μπερδεύουν τη δική τους ζωή με αυτή των παιδιών τους, δε διαχωρίζουν τα δικά τους προβλήματα από τα αντίστοιχα των παιδιών τους. Αναλογίσου λοιπόν ποιες είναι συμπεριφορές που θεωρείς αποδεκτές και ποιες όχι από την πλευρά του πατέρα σου και προστάτευσε τον εαυτό σου.
  • Εξέφρασε τα δικά σου συναισθήματα. Στις περισσότερες τοξικές οικογένειες δεν γίνεται έκφραση συναισθημάτων ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Για παράδειγμα το παιδί δεν έχει το δικαίωμα να εκφράσει το θυμό του απέναντι σε μια συμπεριφορά του γονιού του. Όλα τα συναισθήματα από τα πιο θετικά μέχρι τα πιο αρνητικά έχουν τη χρησιμότητά τους και η έκφρασή τους παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγιή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη ενός ανθρώπου. Κατά συνέπεια κάθε φορά που βιώνεις ένα έντονο συναίσθημα εξέφρασε το στο άτομο που σου το προκάλεσε.

Είναι αρκετές οι φορές που η θέσπιση ορίων και η έκφραση των συναισθημάτων δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των τοξικών συμπεριφορών των γονέων. Στην περίπτωση αυτή η μόνη λύση είναι η απομάκρυνση. Σε καμία περίπτωση μία τέτοια επιλογή δεν είναι εύκολη από την πλευρά των παιδιών, καθώς οι γονείς αποτελούν την πρωταρχική πηγή αγάπης και φροντίδας.

Όταν όμως επανειλημμένα τους δίνεις ευκαιρίες για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και αλλαγή δεν έρχεται, τότε πρέπει να φροντίσεις και να προστατεύσεις τον εαυτό σου. Να θυμάσαι πως στη ζωή μας αρκετές φορές καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Είναι όμως αυτές οι αποφάσεις που τελικά μας βοηθούν να είμαστε συναισθηματικά καλά και να προχωράμε μπροστά τη ζωή μας.

Τέλος, μέχρι να καταφέρεις να αυτονομηθείς και να απομακρυνθείς από τις τοξικές συμπεριφορές του πατέρα σου θα πρότεινα να δημιουργήσεις ένα φιλικό υποστηρικτικό δίκτυο ούτως ώστε να αποσυμφορεστείς συναισθηματικά και αν είναι δυνατόν να επικοινωνήσεις με έναν ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να αντιληφθείς τον αντίκτυπο των συμπεριφορών αυτών στην ψυχοσύνθεση σου.

Νίκου Ιωάννης
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Σχετικά άρθρα