Αποβολή: Πώς μπορείς να ξεπεράσεις την απώλεια;

Μια αποβολή είναι πάντα μία δύσκολη υπόθεση. Επηρεάζει το σώμα σου, τα συναισθήματά σου και τις περισσότερες φορές δεν θέλεις καν να μιλήσεις γι’ αυτήν. Κάνεις σαν να μην έγινε ποτέ. Δυστυχώς, όμως, είναι μία σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν πολλές γυναίκες. Βάσει στοιχείων, 1 στις 4 γυναίκες θα βιώσει μία αποβολή, μία φορά στη ζωή της. Είτε πρόκειται για την πρώτη φορά, είτε για τη δεύτερη, είτε για την πέμπτη, γνωρίζεις ότι οι δρόμοι της ανάρρωσης διαφέρουν, όπως διαφέρουν οι προσωπικότητες και η κάθε περίπτωση.

Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση των σωματικών και ψυχολογικών επιπτώσεων μιας αποβολής. Τα σωματικά συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσεις είναι:

  • Κούραση
  • Χρόνιος πόνος
  • Πονοκέφαλοι
  • Αϋπνία
  • Μυϊκοί σπασμοί

gunaika ksaplwmeni

Οι συναισθηματικές επιπτώσεις που μπορεί να αντιμετωπίσεις είναι :

  • Θλίψη
  • Απογοήτευση
  • Ανησυχία
  • Θυμό
  • Έκπληξη
  • Ενοχή

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει σωστός τρόπος για να αντιμετωπίσεις αυτό το είδος της απώλειας, ωστόσο εδώ ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αρχίσεις να προχωράς μπροστά…

Αναλογίσου αν είναι  σωστό να κατηγορείς και να ενοχοποιείς τον εαυτό σου

Είτε πρόκειται για την πρώτη, είτε για μια από τις πολλές αποβολές σου, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι τέτοια γεγονότα μπορεί να δυσάρεστα και σοκαριστικά, αλλά όχι ένα είδος προσωπικής τιμωρίας. Δεν το έκανες εσύ στον εαυτό σου. Το άγχος δεν μειώνει την γονιμότητα, αντίθετα  η υπογονιμότητα προκαλεί άγχος.

 Εστίασε την προσοχή σου  στο παρόν

Προσπάθησε σε αυτή τη φάση της ζωής σου να βρεις τι θα σε βοηθήσει να ανακάμψεις. Δεν μπορείς να ξαναζήσεις το παρελθόν, ενώ το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμη, οπότε είναι καλύτερο να εστιάσεις στο παρόν. Είναι σίγουρα πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε το εδώ και το τώρα, ενώ το να προσπαθούμε να προβλέψουμε το μέλλον δεν θα μας βοηθήσει να αναρρώσουμε.

Πάρε τον έλεγχο της κατάστασης

Αποσαφήνισε όλες τις πληροφορίες που σου έδωσε ο γιατρός σου μετά την αποβολή και όλες τις επιλογές που έχεις πλέον στη διάθεσή σου. Ενδεχομένως, αυτές οι πληροφορίες να μην μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις κάτι τώρα, όμως θα σε προετοιμάσουν για εκείνα που θα έρθουν στο μέλλον. Όταν η επίγνωση για όσα φέρνει το μέλλον μεγαλώνει, το άγχος μειώνεται.

Φρόντισε τον εαυτό σου

Μερικά από τα συμπτώματα που σε επηρεάζουν οφείλονται στη συναισθηματική και σωματική εξάντληση. Κοιμήσου καλά, γυμνάσου, αν αυτό σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα, και πέρνα χρόνο μόνη σου, προσπαθώντας να εστιάσεις στις ανάγκες και τα συναισθήματά σου. Είναι σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου, όπως φροντίζεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Μίλησε στον εαυτό σου

Ακόμα κι αν σου φαίνεται ανόητο, προσπάθησε να εμψυχώσεις τον εαυτό σου με τα λόγια. Αυτά που θα πεις στον εαυτό σου μπορούν να αλλάξουν την όψη σου, αλλά και να βελτιώσουν τη διάθεσή σου.

Συζήτησε με άλλους

Μπορεί να σου φαίνεται πολύ δύσκολο να μιλήσεις γι’ αυτό το δύσκολο και οδυνηρό θέμα και ίσως να θέλεις  να προφυλάξεις τη ιδιωτικότητά σου, καθώς δεν έχεις καμία όρεξη για συμβουλές που δεν έχεις ζητήσει ή θεωρείς ότι κανείς δεν μπορεί να σε καταλάβει και να έρθει στη θέση σου. Το αποτέλεσμα αυτή της στάσης είναι να καταλήξεις απομονωμένη σε μία φάση της ζωής σου που χρειάζεσαι κατανόηση και υποστήριξη. Αν δεν θες να μιλήσεις σε κάποιον δικό σου άνθρωπο απευθύνσου σε κάποια δομή ψυχολογικής υποστήριξης ή σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Η συζήτηση είναι ένα από τα βασικά μέσα θεραπείας. Θα σου δώσει την ευκαιρία να εκφράσεις τους φόβους και τα συναισθήματά σου ανοιχτά και μέσα από την συζήτηση να καταλάβεις ότι αυτό που περνάς είναι δικαιολογημένο.

files agkalia parigoria

Επίλεξε τους ακροατές σου προσεκτικά

Επίλεξε να μιλήσεις σε έναν άνθρωπο που θα σεβαστεί την ιδιωτικότητά σου, δεν θα σου κάνει αδιάκριτες ερωτήσεις και θα σε αφήσει να οδηγήσεις εσύ την συζήτηση. Επιπλέον, βρες έναν συνομιλητή που δεν θα ξεκινήσει να μιλά για τον εαυτό του ή δεν θα προσπαθήσει να «καπελώσει» τη συζήτηση. Αυτό που χρειάζεσαι είναι υποστήριξη και όχι συμβουλές. Τέλος, θα ήταν χρήσιμο να μιλήσεις σε έναν άνθρωπο που έχει περάσει από μία παρόμοια δύσκολη κατάσταση. Και πάλι αυτό που χρειάζεσαι είναι την ενσυναίσθηση και όχι τη συμπόνια του άλλου. Μπορείς να βρεις γυναίκες που έχουν βιώσει ό,τι και εσύ σε ομάδες υποστήριξης.

Αν πάλι θεωρείς ότι δεν είσαι έτοιμη να μιλήσεις για όλα αυτά που πέρασες, φρόντισε να το ξεκαθαρίσεις στον κύκλο σου και στους δικούς σου ανθρώπους. Δεν χρειάζονται ούτε δικαιολογίες, ούτε εξηγήσεις γι’ αυτήν την επιλογή σου.

Επικεντρώσου στη δουλειά σου

Οι θεραπείες γονιμότητας που ενδεχομένως χρειαστεί να κάνεις μπορεί να αποδειχθούν έντονα στρεσογόνες, έτσι καλό θα ήταν να προσπαθήσεις να τραβήξεις την προσοχή σου από αυτές εστιάζοντας στη δουλειά σου και τα επαγγελματικά σου σχέδια. Αυτή η ρουτίνα μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις πάλι τις ισορροπίες σου μετά από την αποδιοργάνωση που θα σου έχει προκαλέσει το περιστατικό της αποβολής.

Μάθε τα σημάδια της κατάθλιψης

Σε αυτή τη φάση της ζωής σου έχεις να αντιμετωπίσεις μία απώλεια, ενώ παράλληλα οι ορμόνες στο σώμα σου τρελαίνονται λες και είσαι σε μία μίνι φάση λοχείας. Μία ήπια μορφή κατάθλιψης μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι κουρασμένη και λυπημένη. Μία πιο σοβαρή μορφή εκδηλώνεται με συχνά κλάματα, απώλεια της όρεξης και αισθήματα απόγνωσης. Όλα τα σημάδια κατάθλιψης θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν. Μίλησε στον γιατρό σου για τους φόβους σου και εξέτασε το ενδεχόμενο να χρειάζεσαι υποστήριξη από κάποιον ειδικό ή φαρμακευτική αγωγή.

Αν έχεις περάσει μία αποβολή γνωρίζεις ότι είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Θυμήσου όμως ότι η συναισθηματική μας σταθερότητα είναι πιο ανθεκτική από ό, τι νομίζουμε. Πάρε την υποστήριξη που χρειάζεσαι, ενδυνάμωσε τον εαυτό σου και κοίτα μπροστά.

Με πληροφορίες από το PsychologyToday

Σχετικά άρθρα