Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο Έλληνας τενίστας που… σιχαίνεται να χάνει – Η συγκίνηση όταν νίκησε το παιδικό του ίνδαλμα Φέντερερ, ο παρ’ ολίγον πνιγμός και το λαμπρό μέλλον

Refuse to lose ή… ελληνιστί αρνούμενος να χάσει! Αυτή είναι η έκφραση που μπορεί να χαρακτηρίσει απόλυτα τον Στέφανο Τσιτσιπά, τον Έλληνα τενίστα που στα 20 του χρόνια έχει κάνει όλο τον κόσμο του τένις, κι όχι μόνο, να (παρα)μιλάει για αυτόν και τους Έλληνες να καμαρώνουν που ένας συμπατριώτης τους… αλωνίζει στα courts, υποχρεώνοντας ακόμα και θρύλους του αθλήματος να αναγνωρίζουν την αξία του.

Ένας από αυτούς είναι και ο “βασιλιάς” του αθλήματος Ρότζερ Φέντερερ ο οποίος ύστερα από την ήττα του από τον Στέφανο Τσιτσιπά είπε για εκείνον:

«Σίγουρα τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ήλπιζα στα μπρέικ πόιντς. Έχασα από έναν καλύτερο παίκτη, ο οποίος έπαιξε πολύ καλά απόψε. Ήταν ήρεμος και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά για τους νεαρούς».

 

Ο πιο χαρούμενος άνθρωπος πάνω στη Γη

Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα ήταν ο χθεσινός αγώνας (20/01) με αντίπαλο τον Ρότζερ Φέντερερ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο τελευταίος είναι το ίνδαλμα του Τσιτσιπά από την ηλικία των 6 ετών και όχι άδικα. Η νίκη του Έλληνα τενίστα τον έκανε “τον πιο χαρούμενο άνθρωπο πάνω στη γη” όπως εξομολογήθηκε ύστερα από την επικράτησή του έναντι του θρύλου του τένις.  Βλέποντας τη συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά τη νίκη του είναι εμφανή τα έντονα συναισθήματα του Στέφανου Τσιτσιπά. Ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να πιστέψει τι κατάφερε. Είναι ο άνθρωπος που απέκλεισε τον Ρότζερ Φέντερερ, τον κορυφαίο αυτό τενίστα, από την προημιτελική φάση του Australian Open.

Ύστερα από τη χθεσινή νίκη ο Στέφανος Τσιτσιπάς βρέθηκε στη 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 2445 πόντους.

 

Μάλιστα, ο Στέφανος βρέθηκε πριν μερικούς μήνες στο Προεδρικό Μέγαρο επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο μαζί με τους γονείς του, Απόστολο και Γιούλια και δεν δίστασε να δηλώσει και ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών ότι στόχος του πλέον είναι η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που θα γίνουν το 2020.

Από μικρός στα βάσανα!

Ποιος είναι, όμως, ο Στέφανος Τσιτσιπάς; Από που προέρχεται και πώς ασχολήθηκε με το τένις; Παρατηρώντας τον ψιλόλιγνο νεαρό (με ύψος 1,95), θα μπορούσε να πει κανείς ότι από μακριά φαίνεται σαν μια… μηχανή, που κάνει τους δικούς της εσωτερικούς υπολογισμούς ακριβείας, ώστε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Γεννημένος τον Αύγουστο του 1998, ο Στέφανος δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει τον δρόμο του αθλητισμού, καθώς και οι δύο του γονείς έχουν υπάρξει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στον χώρο. Συγκεκριμένα, ο πατέρας του είναι γυμναστής, με ειδίκευση στο τένις, ενώ η μητέρα του ήταν παλιότερα αθλήτρια του τένις με αρκετούς τίτλους στο ενεργητικό της.

Αρχικά, πάντως, είχε ενδιαφερθεί για το ποδόσφαιρο, όμως σταδιακά είδε ότι ο πιο… μοναχικός κόσμος του τένις τον αντιπροσώπευε περισσότερο.

Το ταλέντο το Στέφανου είχε ξεχωρίσει από τα μικράτα του, όταν ήταν ακόμα αθλητής στον Όμιλο Αντισφαίρισης της Βουλιαγμένης. Μάλιστα, ήταν τέτοιες οι ικανότητές του, που στα 15 του χρόνια τέθηκε αντιμέτωπος του γνωστού Ελληνοαυστραλού τενίστα, Θανάση Κοκκινάκη, τον οποίο και κέρδισε σε έναν αγώνα επίδειξης. Ο δρόμος του είχε ήδη χαραχτεί και η κατάκτηση του Γουίμπλεντον στο διπλό το καλοκαίρι του 2016 στην κατηγορία Junior, ήταν τελικά μόνο η αρχή.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stefanos Tsitsipas (@stefanostsitsipas98) στις

Ο παρ’ ολίγον πνιγμός και οι δύο ρακέτες

Κι όμως… ο Στέφανος Τσιτσιπάς παραλίγο να μην βρισκόταν μεταξύ μας, καθώς το καλοκαίρι του 2016 κι ενώ συμμετείχε σε ένα τουρνουά στην Κρήτη σώθηκε από βέβαιο πνιγμό από τον πατέρα του! Η δύσκολη αυτή εμπειρία δεν φάνηκε πάντως να τον πτοεί, καθώς κέρδισε το τουρνουά εκείνο, ενώ είχε προηγηθεί η νίκη σε αντίστοιχο τουρνουά στη Γαλλία, όπου το έπαθλο ήταν δύο ρακέτες!

Από τότε η πορεία του είναι σταθερή με συμμετοχές σε όλα τα μεγάλη διεθνή τουρνουά και σταδιακές νίκες που τον κάνουν να ξεχωρίζει και να δείχνουν ότι από παιδί έχει γίνει πλέον άνδρας! Πιστοποίηση για αυτό είναι το γεγονός ότι από το 2017, ο Τσιτσιπάς είναι σταθερά μέσα στην πρώτη 100άδα της παγκόσμιας κατάταξης.

Όταν… έκλαψε ο Τζόκοβιτς

Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές στην καριέρα του, μέχρι την επόμενη φυσικά, δεν είναι άλλη από τη νίκη που έκανε επί του Νόβακ Τζόκοβιτς, σε πρόσφατο τουρνουά, την οποία και πανηγύρισε δεόντως, παρά το γενικότερα συγκρατημένο του χαρακτήρα του. Μια νίκη την οποία έκανε ακόμα πιο σημαντική η παραδοχή του Σέρβου προς το πρόσωπο του νεαρού Έλληνα κάνοντας μια ανάρτηση στα social media, μέσω της οποίας αναγνώριζε την αξία του και το δίκαιο της νίκης του.

Αξέχαστη, επίσης, θα μείνει η κόντρα του με τον μεγάλο Ισπανό Ραφαέλ Ναδάλ σε τελικό άλλου τουρνουά, όπου έφτασε κοντά στη νίκη, όμως δεν τα κατάφερε τελικά. Πάντως, το είδωλο του νεαρού Τσιτσιπά είναι ο Ελβετός Ρότζερ Φέντερερ, τον οποίο όπως έχει δηλώσει θαυμάζει για την ψυχραιμία του την ώρα του αγώνα και την ηρεμία που βγάζει προς τα έξω, άσχετα με το τι γίνεται εκείνη την ώρα στον αγώνα. Η… μηχανή που αναφέραμε παραπάνω!

Η πυρκαγιά στο Μάτι

Η τραγωδία του καλοκαιριού δεν άφησε ασυγκίνητο τον Στέφανο, ο οποίος είχε έναν δικό του άνθρωπο που επλήγηκε από την φωτιά. Το όνομά του Ανδρέας, για τον οποίο ο Τσιτσιπάς έκανε έρανο για να μαζευτούν χρήματα ώστε να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια του!

Το βάρος του σε χρυσάφι!

Εκτός, όμως, από τα αγωνιστικά οφέλη που έχει μέχρι τώρα ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει και αντίστοιχες οικονομικές απολαβές με τα κέρδη του από το τένις να αποτιμώνται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Σειρά αναμένεται να έχουν διάφοροι χορηγοί, που ήδη κάνουν ουρά έξω από την πόρτα του φέρελπι τενίστα, ώστε να αποσπάσουν την υπογραφή του στρώνοντας στα πόδια του ένα χαλί από εκατομμύρια!

 

View this post on Instagram

 

Diving into 2018 World Cup ⚽️ like…

A post shared by Stefanos Tsitsipas (@stefanostsitsipas98) on

Λαμπρό το μέλλον!

Με πάνω από 106 χιλιάδες followers στα social media ο Στέφανος Τσιτσιπάς δείχνει ότι έχει όλα τα εχέγγυα για να κάνει μια πολύ μεγάλη καριέρα στο τένις.

Σεμνός, μετρημένος και πάνω από όλα προσγειωμένος χάρη και στη σωστή καθοδήγηση των γονιών του, αλλά και των προπονητών του τους οποίους δεν παραλείπει να αναφέρει και να ευχαριστεί σε κάθε του συνέντευξη, ο Στέφανος είναι η μεγάλη ελπίδα όλων των Ελλήνων για να κάνει την χώρας μας ξακουστή στα πέρατα της Γης, στα χνάρια ενός άλλου… δικού μας παιδιού, του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Φωτογραφίες: instagram@stefanostsitsipas98

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν είναι ο πρώτος Έλληνας που νικά τον Φέντερερ!

Ο Τζόκοβιτς αποθεώνει Τσιτσιπά: «Το άξιζες φίλε μου»

Σχετικά άρθρα