Ιδεοληψία: «Εύχομαι συνεχώς το κακό του άνδρα μου και τον παιδιών μου»!

Χρειάζομαι τη βοήθεια σας. Λέω συνέχεια κακά πράγματα από μέσα μου. Μιλάω με τις κόρες μου ή με τον άντρα μου ή με οποιονδήποτε άλλον, εκείνοι μου μιλούν και εγώ από μέσα μου τους βρίζω. Λέω πολύ άσχημα πράγματα. Εύχομαι να πάθουν κακό. Τους αγαπάω τόσο πολύ. Δεν θέλω φάρμακα, χρήματα για ψυχανάλυση δε περισσεύουν. Το συζητάω με τον σύζυγό μου και με βοηθάει πολύ η κουβέντα, αλλά θα ήθελα και την άποψη ενός ειδικού. Είμαι κακός άνθρωπος; Βοηθήστε με. Τα λόγια με γιατρεύουν.

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης:

Χρειάζεται να στηρίξετε τον αυτοσεβασμό σας και να αφήσετε την αυτοκριτική μόνο στις συμπεριφορές σας και όχι στις σκέψεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κατά περιόδους επιθετικές σκέψεις. Αυτό που συμβαίνει σε εσάς είναι ο ιδιαίτερος ιδεοψυχαναγκαστικός τρόπος που ασχολείστε με λεπτομέρειες.

Η υπερβολική ευσυνειδησία και η αγανάκτηση που υποβόσκει δημιουργούν αυτές τις σκέψεις και ταυτόχρονα τις ενοχές. Αξιολογείτε τον αυτοέλεγχο υψηλότερα από τις άλλες αρετές, όπως η αξιοπιστία, η πειθαρχία, η τάξη, η υπομονή, η τιμιότητα.

Ο πρώτος κανόνας είναι να φέρεστε ευγενικά στον εαυτό σας και το ίδιο να απαιτείτε από τους άλλους. Επίσης αντικαταστήστε την συνεχή κριτική αναπτύσσοντας τις άλλες αρετές σας. Και τρίτο και ίσως σημαντικότερο είναι να εκφράζεται το θυμός σας, την κριτική σας. Δεν γίνεστε κακός άνθρωπος όταν το κάνετε, απλά γίνεστε ένας φυσιολογικός άνθρωπος.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι είναι οι ιδεοληψίες και ποιες μορφές υπάρχουν;

Σχετικά άρθρα