Αφυδάτωση στα μωρά: Πόσο σοβαρές είναι οι συνέπειές της;

Η αφυδάτωση προκύπτει όταν ο οργανισμός αντιμετωπίζει μια έντονη έλλειψη υργών και μετάλλων, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του.

Τα νήπια κινδυνεύουν ιδιαίτερα να αφυδατωθούν, επειδή το σωματικό τους ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο των ενηλίκων (περίπου 80%). Ειδικά, επειδή η αφυδάτωση μπορεί πολύ γρήγορα να γίνει επικίνδυνη για την υγεία του μωρού, εάν η φροντίδα της καθυστερήσει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι επιτακτική η αναπλήρωση των υγρών που έχουν χαθεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα με τον προσδιορισμό της αιτίας της αφυδάτωσης.

Πότε προκύπτει η αφυδάτωση;

Η αφυδάτωση εμφανίζεται συχνότερα σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας, κατά την οποία το παιδί πάσχει από διάρροια και έμετο. Η θερμότητα, οι υπερθερμασμένοι χώροι ή η έκθεση στον ήλιο μπορούν επίσης να προκαλέσουν αφυδάτωση στα μωρά.

Η γνώση του τρόπου αναγνώρισης των συμπτωμάτων της αφυδάτωσης στα μικρά παιδιά βοηθάει να δράσει γρήγορα και να αποφευχθούν συνέπειες που θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.

Τα συγκεκριμένα συμπτώματα έχουν ως εξής:

  • το παιδί έχει ούρα με οσμή και σκούρο χρώμα
  • η επιδερμίδα των ματιών του είναι γκρι ενώ έχει και στεγνές βλεννώδεις μεμβράνες (στόμα και γλώσσα)
  • έχετε δυσκολία να το ξυπνήσετε ή είναι σε κατάσταση μη φυσιολογικής υπνηλίας
  • έχει απώλεια βάρους άνω του 5%
  • ο καρδιακός του ρυθμός είναι πολύ γρήγορος ή, αντιθέτως, ιδιαίτερα αργός

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, συνιστάται να συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας ή να πάτε στα επείγοντα περιστατικά.

Ποιες οι συνέπειες της αφυδάτωσης;

Μια περίπτωση αφυδάτωσης σε ένα βρέφος μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα και να έχει σοβαρές συνέπειες.

Επιπλοκές μπορεί πραγματικά να παρατηρηθούν σε περίπτωση καθυστερημένης διαχείρισης, η οποία περιλαμβάνει τη ζωή ή τη λειτουργική πρόγνωση στις πιο προχωρημένες περιπτώσεις.

Μεταξύ αυτών, σημαντικές νευρολογικές επιπλοκές (διαταραχές συνείδησης, σπασμοί) και νεφρικές επιπλοκές (αιματουρία, ολιγουρία ή πολυουρία).

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, εξετάζονται επίσης καρδιαγγειακές επιπλοκές. Επομένως, η σωστή φροντίδα και θεραπεία πρέπει να διεξάγονται πολύ γρήγορα.

Πώς θα την αντιμετωπίσεις;

Η αντιμετώπιση της αφυδάτωσης προβλέπει την επανυδάτωση του παιδιού με μπιμπερό για μικρές περιπτώσεις, με απώλεια βάρους κάτω του 5%. Διαλύματα επανυδάτωσης διατίθενται στα φαρμακεία. Από την άλλη πλευρά, μπροστά σε απώλεια βάρους μεγαλύτερη από 5%, η νοσηλεία του παιδιού κρίνεται απαραίτητη με την ενυδάτωση να γίνεται μέσω όρου.

Πηγή: e-sante.fr

Σχετικά άρθρα