Ταξίδια: Πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας;

Αγαπάτε τα ταξίδια; Αν η απάντηση είναι καταφατική, τότε πολύ καλά κάνετε! Η περιπλάνηση μας στις χώρες του κόσμου μπορεί να αλλάξει ριζικά και για πάντα τον τρόπο ζωής μας. Ουσιαστικά, να μας απελευθερώσει από όλες τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που μπορεί να μας κρατούν δέσμιους.

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε έναν νέο τόπο είναι το να περιορίσετε τις προσδοκίες σας για τον προορισμό σας, αλλά και να αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο  να «βυθιστεί» μέσα του, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βγείτε από την comfort zone σας και να δεχτείτε τις προκλήσεις. Το να αφεθούμε στο άγνωστο, χωρίς να προσπαθούμε να το κρίνουμε, μπορεί να μας προσφέρει άπειρες εμπειρίες αλλά και μαθήματα ζωής, που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Ποιοι είναι όμως οι 3 βασικοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσετε;

Μη φοβηθείτε την περιπέτεια!

Μην τρομάζετε από τη λέξη. Το τι είναι για τον καθένα μας περιπέτεια μπορεί να ποικίλει σημαντικά. Αν η πτώση με αλεξίπτωτο ή οι καταδύσεις να είναι κάτι που δεν θα μπορούσατε καν να το σκεφτείτε, πώς θα σας φαινόταν αν  ένα απόγευμα αποφασίζατε να αφήσετε στο ξενοδοχείο τον ταξιδιωτικό οδηγό σας και να χαθείτε στους δρόμους μιας άγνωστης πόλης. Σίγουρα θα χρειαστεί να μιλήσετε με τους ντόπιους και να τους ζητήσετε πληροφορίες. Μπορεί να στην αρχή να μην αισθάνεστε άνετα με αυτό, όμως πολύ σύντομα η «ανάγκη» θα σας απελευθερώσει. Έτσι, η περιπέτεια μπορεί να βασιστεί απλά στο άγνωστο, που καλείστε να ανακαλύψετε.  Η έρευνα έχει δείξει ότι βγάζοντας τον εαυτό μας από την άνεση και την ασφάλειά του, βοηθάμε τον εγκέφαλο ας να αναπτύξει νέες δεξιότητες.

Σπάστε τις προκαταλήψεις!

Τα ταξίδια μπορούν να καταρρίψουν πολλές από τις προκαταλήψεις που μπορεί να κουβαλάμε για τους ανθρώπους που προέρχονται από ένα διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον και οι οποίες προέρχονται κυρίως από την κάλυψη των ΜΜΕ (π.χ. στη Μέση Ανατολή είναι όλοι τρομοκράτες). Ταξιδεύοντας σε αυτές τις χώρες θα ανακαλύψετε ότι οι άνθρωποι της Μέσης Ανατολής είναι στην πλειοψηφία τους φιλόξενοι και υπέροχοι άνθρωποι, γεγονός που δεν αποτελεί βεβαία καυτή είδηση.

Μιλήστε με τους ανθρώπους που θα συναντήσετε!

Αν θέλετε πραγματικά να γνωρίσετε την κουλτούρα του τόπου που επισκέπτεστε νοικιάστε ένα αυτοκίνητο, πάρτε ταξί ή χρησιμοποιήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με άλλα λόγια, μείνετε μακριά από τα group οργανωμένων εκδρομών. Επιλέξτε να βρεθείτε σε δημόσιους χώρους, να δείτε τους απλούς και καθημερινούς ανθρώπους που ζουν στην πόλη. Αν γνωρίζετε τη γλώσσα τους μπορεί να μάθετε και τις ιστορίες τους, κρυφακούγοντας τους μέσα στο λεωφορείο ή μέσα σε ένα καφέ.

Έρευνα του Ινστιτούτο Franklin αποδεικνύει ότι υπάρχει σοβαρός λόγος για να το κάνετε. Πιο συγκεκριμένα, μόλις 10 λεπτά συζήτησης με ένα νέο πρόσωπό μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, το να κάνουμε καινούργιου φίλους ενισχύει το αίσθημα του ανήκειν, της αυτοπεποίθησης αλλά και της αυτοεκτίμησης. Αυτές οι αλλαγές με τη σειρά τους μειώνουν τα επίπεδα τους στρες και καταπολεμούν την κατάθλιψη.

Και αν σκέφτεστε «δεν μπορώ να το κάνω αυτό επειδή αυτοί οι άνθρωποι  είναι διαφορετικοί», κάνετε λάθος. Αξίζει να βγείτε εκεί έξω και να δείτε πόσα κοινά πράγματα μοιράζεστε με ανθρώπους που ούτε καν ο περιμένατε.

Με πληροφορίες από το PsychologyToday

Σχετικά άρθρα