Μενγκ Ουάνγκζου: Η κόρη του ιδρυτής της Huawei που κινδυνεύει να μπει φυλακή 30 χρόνια- Το ξεκίνημα ως γραμματέας, η περιουσία των 3,3 δισ. και η μπαλαρίνα, ετεροθαλής αδερφή της

Η Μενγκ Ουάνγκζου, η οικονομική διευθύντρια της γιγαντιαίας κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας και κινητής τηλεφωνίας Huawei, αποφασίστηκε να αποφυλακιστεί υπό όρους την Τρίτη ύστερα από ταλαιπωρία 10 ημερών. Η Ουάνγκζου κατηγορείται για παραπλάνηση πολυεθνικών τραπεζών ως προς συναλλαγές που συνδέονταν με το Ιράν και εξέθεσε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυτά στον κίνδυνο παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η κόρη του ιδρυτή της Huawei κατέβαλε χρηματική εγγύηση στο καναδικό δικαστήριο. Η σύλληψή της έγινε στο Βανκούβερ κατόπιν αιτήματος των αρχών των ΗΠΑ, εξέλιξη που προκάλεσε διπλωματική διένεξη ανάμεσα στο Πεκίνο, την Οτάβα και την Ουάσινγκτον.

meng-ouangkzou-2

7,5 εκατομμύρια δολάρια ήταν η εγγύηση!

Στην ακροαματική διαδικασία στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας ο δικαστής ανέφερε ότι η Μενγκ μπορεί να αποφυλακιστεί μετά την καταβολή εγγύησης 10 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (7,5 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ), απόφαση την οποία υποδέχθηκαν με ζητωκραυγές πολλοί στο ακροατήριο. Η Μενγκ, που παρέμενε υπό κράτηση από την 1η Δεκεμβρίου, δάκρυσε και αγκάλιασε τους συνηγόρους της.

Η 46χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών θα πρέπει να φοράει ηλεκτρονική συσκευή εντοπισμού στον αστράγαλο και να παραμένει στο σπίτι τις καθημερινά από τις 23:00 ως τις 06:00. Πέντε φίλοι της συμφώνησαν να προσημειωθούν τα σπίτια τους και να καταβάλουν χρηματικά ποσά ως εγγύηση ότι δεν θα αποπειραθεί να διαφύγει.

Εάν η δικαιοσύνη του Καναδά αποφανθεί ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος της, το καναδικό υπουργείο Δικαιοσύνης θα κληθεί ακολούθως να αποφασίσει αν θα εγκρίνει το αίτημα έκδοσής της στις ΗΠΑ. Αν αυτό συμβεί, η Μενγκ ίσως προσαχθεί σε δίκη για συνωμοσία με σκοπό τη δόλια απόσπαση χρημάτων από χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης 30 ετών ανά κατηγορία.

meng-ouangkzou

Ποια είναι η Μενγκ Ουάνγκζου;

Όταν ακούει κάποιο το όνομα Μενγκ Ουάνγκζου ίσως δεν του πάει κατευθείαν το μυαλό στην Huawei καθώς η Μενγκ δεν έχει πάρει το όνομα του πατέρα της και ιδρυτή της εταιρείας, Ρεν Ζενγκφέι. Η Μενγκ είναι κόρη του από τον πρώτο του γάμο και έχει κρατήσει το όνομα της μητέρας της. Για όσους δυσκολεύονται με το όνομα Μενγκ μπορούν να τη θυμούνται ως «Κάθι» ή «Σαμπρίνα», ονόματα που επίσης χρησιμοποιεί. Η Μενγκ λοιπόν είναι μία εκ των αντιπροέδρων του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Ο πατέρας της, ο Ρεν Ζενγκφέι, είχε εργαστεί για σχεδόν μια δεκαετία ως μηχανικός για τον κινεζικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Αποχώρησε το 1983, αφού βοήθησε να κατασκευαστεί το δίκτυο επικοινωνιών του. Το 1987 θα ιδρύσει τη Huawei η οποία σήμερα είναι το ισχυρότερο brand στο διαδίκτυο στην Κίνα. Ο Ρεν Ζενγκφέι, όπως εκτιμάται από το περιοδικό Forbes, έχει περιουσία 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

hauwei-meng
Φωτογραφία: twitter/@iTechNews_gr, instagram/canalguacari

Ξεκίνησε ως γραμματέας στην εταιρεία

Η Μενγκ Ουάνγκζου σπούδασε στο πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας Χουαζόνγκ από το οποίο πήρε μάστερ το 1998, σύμφωνα με τον σελίδα της Huawei.

Μπορεί να ήταν η κόρη του ιδρυτή της εταιρείας ωστόσο δεν ανέλαβε απευθείας σημαντικές θέσεις. Έπρεπε να ξεκινήσει από τα χαμηλά που στη συγκεκριμένη περίπτωση σήμαινε ότι θα ήταν η κοπέλα που θα σήκωνε τα τηλέφωνα. Βέβαια η Μενγκ Ουάνγκζου δεν έμεινε στη θέση της γραμματείας. Όπως παραδέχονται οι άνθρωποι της εταιρείας είναι ικανή αλλά και εργατική. Ίσως αυτό ήταν το μυστικό της επιτυχίας της αφού σιγά σιγά άρχισε να αναλαμβάνει οικονομικούς ρόλους στην εταιρεία και να ανεβαίνει στην ιεραρχία.


Το πόσο σημαίνουσα είναι και ήταν για την εταιρεία φάνηκε όταν διορίσθηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου το 2011. Η Μενγκ Ουάνγκζου πέρασε από τις θέσεις της διευθύντριας του διεθνούς λογιστηρίου της εταιρείας, της οικονομικής διευθύντριας της Huawei στο Χονγκ Κονγκ και της πρόεδρου του τμήματος λογιστικής διαχείρισης.
Φυσικά δεν είναι το μόνο μέλος της οικογένειας που εργάζεται στην εταιρεία, ωστόσο είναι η μόνη που έχει βρεθεί στο προσκήνιο και έχει ανέβει στην ιεραρχία. Ο αδερφός της από τον πρώτο γάμο του πατέρα της, Μενγκ Πινγκ, φαίνεται ότι δεν έχει βλέψεις να αναλάβει την εταιρεία.

Όπως διαβάζουμε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Τα άλλα μέλη της οικογένειας είναι στο πίσω γραφείο, η Σαμπρίνα είναι CFO και μέλος του διοικητικού συμβουλίου», δήλωσε πηγή στη Huawei. «Έτσι θεωρείται η πιθανότερη διάδοχος».

Ο σύζυγός της ίσως είναι ο μοναδικός από την οικογένεια που δεν εργάζεται στη Huawei παρά τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει ότι ήταν παντρεμένη με ανώτερο στέλεχος της εταιρείας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Elex Media Komputindo (@elexmedia) στις

Η Huawei στην αρχή πουλούσε ψηφιακούς τηλεφωνικούς διακόπτες

Η Huawei είναι ιδιωτική εταιρεία και αυτοχαρακτηρίζεται ως ιδιοκτησία των εργαζομένων της. Αν και ο Ρεν κατέχει μόνο γύρω στο 1,4% των μετοχών, οι εργαζόμενοι λένε πως έχει την ανώτατη ηγεσία στην εταιρεία και επικοινωνεί συχνά με το προσωπικό που είναι διασκορπισμένο σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η Huawei, η οποία είναι τώρα η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία τεχνολογίας σε αριθμό εργαζομένων, με προσωπικό 180.000 ανθρώπων και έσοδα 93 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, ξεκίνησε στη δεκαετία του 1990 πουλώντας ψηφιακούς τηλεφωνικούς διακόπτες.
Κέρδισε το πρώτο συμβόλαιό της στο εξωτερικό το 1996 από την Hutchison-Whampoa του Χονγκ Κονγκ για προϊόντα σταθερού τηλεφωνικού δικτύου. Σήμερα τα έσοδα της Huawei προέρχονται εξίσου από την Κίνα και το εξωτερικό, σύμφωνα με τον απολογισμό της για το 2017.


Τα μισά από τα έσοδα της Huawei προέρχονται από την προμήθεια εξοπλισμού σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών σ’ όλον τον κόσμο. Ξεπέρασε την σουηδική Ericsson και τη φινλανδική Nokia και έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, με κριτήριο τα έσοδα. Τα smartphones έγιναν τα τελευταία χρόνια άλλος ένας σημαντικός επιχειρηματικός τομέας για την HUAWEI, στον οποίο ανταγωνίζεται την Apple Inc και τη Samsung Electronics.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Annabel Yao (@annabelballerina) στις

Η μικρότερη αδερφή της Μενγκ Ουάνγκζου υπήρξε μπαλαρίνα!

O Ρεν λίγο καιρό αφού άνοιξε τη Huawei χώρισε την πρώτη του γυναίκα και παντρεύτηκε τη Γιάο Λινγκ με την οποία απέκτησε μία κόρη. Το όνομά της; Άναμπελ Γιάο. Η μικρότερη αδερφή της Μενγκ Ουάνγκζου θα λέγαμε ότι δεν ακολουθεί τον δικό της δρόμο. Αρχικά ίσως είναι η μόνη από την οικογένεια που έχει εμφανή παρουσία στα social media. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες της Άνμπελ είναι λάτρης της μόδας και του μπαλέτου. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι αμελήσεις τις σπουδές της. Η Άναμπελ σπουδάζει πληροφορική στο Χάρβαρντ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Annabel Yao (@annabelballerina) στις

Δεδομένου ότι η μεγαλύτερή της αδερφή στην ουσία έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της λόγω της θέσης που έχει στην εταιρεία το ευρύ κοινό άργησε να μάθει για την ύπαρξη της Άναμπελ. Ουσιαστικά συστήθηκε στο κοινό με την οικογενειακή φωτογραφία που τραβήχτηκε για το γαλλικό περιοδικό Paris Match, στην οποία βλέπουμε τον ιδρυτή της Huawei με την κόρη του Άναμπελ και τη δεύτερη σύζυγό του.

Η Άναμπελ Γιάο, 20 ετών, ετεροθαλής αδελφή της Μενγκ, πόζαρε μπροστά από ένα μεγάλο πιάνο μαζί με τη μητέρα της και τον Ρεν, ο οποίος φορούσε ένα μπλε πουκάμισο και είχε το χέρι του στον ώμο της χαμογελαστής θυγατέρας του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Annabel Yao (@annabelballerina) στις

Φυσικά η Άναμπελ πέρα από την ισχυρή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνει και δημόσιες εμφανίσεις. Λίγο πριν τη σύλληψη της αδερφής της βρέθηκε στον περίφημο Χορό των Ντεμπιτάντ στο Παρίσι. Να σημειώσουμε εδώ ότι για να πάρεις την πολυπόθητη πρόσκληση για τον εν λόγω χορό πρέπει ή να έχεις πάρα πολύ πλούσιους γονείς ή διάσημους.

Μένει να δούμε αν η Άναμπελ μεγαλώνοντας θα θελήσει να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στην εταιρεία.

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κάρλος Γκοσν: Ο «σούπερ σταρ των επιχειρήσεων» που βρέθηκε αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη- Η διάσωση της Nissan, η αμοιβή των 7,4 εκατομ. ευρώ και οι γάμοι του

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Ο 30άρης πολυεκατομμυριούχος, η ιδέα του Facebook, η οικογένειά του και η νέα του εφαρμογή που… ψήνει τόστ

 

Σχετικά άρθρα