Αυτοπεποίθηση vs αυτοεκτίμηση: Ποιες οι διαφορές τους;

Αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Δυο έννοιες που συχνά μπερδεύουμε και τις χρησιμοποιούμε ως συνώνυμες στην καθημερινότητά μας. Είναι ωστόσο τελικά συνώνυμες; Ποιες είναι οι ουσιαστικές διαφορές στο νόημά τους άρα και στη χρήση τους;

Αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη που έχει κάποιος στις δυνάμεις του και στις ικανότητές του ώστε να αντεπεξέρχεται σε ό,τι συμβαίνει γύρω του. Ένα άτομο με υψηλή αυτοπεποίθηση είναι έτοιμο να δεχτεί νέες προκλήσεις, να αδράξει ευκαιρίες, να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις και να αναλάβει πρωτοβουλίες όταν τα πράγματα πάνε στραβά

Η υψηλή αυτοπεποίθηση οδηγεί σε εμπειρίες επιτυχίας και στη συνέχεια οι εμπειρίες επιτυχίας ενδυναμώνουν την αυτοπεποίθηση.

Όταν απουσιάζει η αυτοπεποίθηση, παίρνει τον έλεγχο της κατάστασης το θάρρος. Η αυτοπεποίθηση έχει να κάνει με το πεδίο των γνωστών και οικείων σε εμάς πραγμάτων και καταστάσεων, το κουράγιο έχει να κάνει με το άγνωστο, το αβέβαιο, αυτό που μας φοβίζει. Δεν μπορώ να εμπιστευτώ τον εαυτό μου να πηδήξω από ένα βράχο 10 μέτρων στη θάλασσα εκτός αν κάποια στιγμή είχα το κουράγιο να το κάνω και το είχα καταφέρει! Το θάρρος είναι μια πιο ευγενής ικανότητα από την αυτοπεποίθηση γιατί απαιτεί μεγαλύτερη δύναμη και γιατί ένας θαρραλέος άνθρωπος είναι κάποιος με απεριόριστες δυνατότητες και ικανότητες!

Αυτοεκτίμηση

Η αυτοπεποίθηση δεν πάει πάντα “παρέα” με την αυτοεκτίμηση. Για την ακρίβεια, μπορεί κάποιος να έχει πολύ υψηλή αυτοπεποίθηση αλλά πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές και γενικότερα οι καλλιτέχνες. Ενώ μπορούν με ευκολία να προσφέρουν απίστευτο θέαμα μπροστά σε μεγάλο κοινό, όταν επιστρέφουν σπίτι, στον χώρο τους, είναι ικανοί να… καταστρέψουν τον εαυτό τους με το ποτό και τα ναρκωτικά. Πόσες άλλωστε περιπτώσεις σπουδαίων και συχνά νέων καλλιτεχνών γνωρίζουμε που έφτασαν μέχρι την αυτοκτονία ή πέθαναν απο; Αναφέρουμε μερικά: Kurt Cobain, Amy Winehouse, Ρόμπιν Ουίλλιαμς…

Η αυτοεκτίμηση ουσιαστικά έχει να κάνει περισσότερο με το πόσο εκτιμάμε τον εαυτό μας, πόση αξία τού δίνουμε. Η αυτοεκτίμηση είναι η διανοητική και κυρίως συναισθηματική αξιολόγηση της αξίας μας. Πέρα από όλα, είναι η μήτρα μέσα από την οποία σκεφτόμαστε, δρούμε και αισθανόμαστε και αντικατοπτρίζει και καθορίζει τη σχέση που έχουμε με τους άλλους, τον εαυτό μας και τον κόσμο.

Οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση δεν χρειάζονται να στηριχθούν σε εξωτερικά αγαθά, όπως το εισόδημα, το κοινωνικό status ή η αναγνωρισιμότητα ή να καταφύγουν σε “δεκανίκια” όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ ή το σεξ. Αντιθέτως, αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους με σεβασμό και φροντίζουν την υγεία τους αλλά και τους γύρω τους. Είναι έτοιμοι να αφιερώσουν τον εαυτό τους σε projects και δεν φοβούνται την απόρριψη και την αποτυχία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υποφέρουν και δεν θα απογοητευτούν αν κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν κάμπτονται με τα εμπόδια. Δείχνουν σθένος και δύναμη ψυχής και γι΄αυτό είναι ανοιχτοί και σε εμπειρίες που συντελούν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους, συνάπτουν ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους, παίρνουν ρίσκα, χαίρονται τις στιγμές, αποδέχονται και συγχωρούν τον εαυτό τους και τους άλλους.

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από PsychologyToday

Σχετικά άρθρα