Αποστολή γιορτινό τραπέζι με τους συγγενείς: Πώς θα τη βγάλεις καθαρή;

Χριστούγεννα, η πιο ωραία περίοδος του χρόνου. Ωστόσο, για κάποιους από εμάς η μεγαλύτερη πρόκληση αυτήν την εποχή του χρόνου είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τους αγαπημένους…. συγγενείς μας. Μπορεί να σχεδιάζεις ένα υπέροχο και απολαυστικό δείπνο για εσένα και τους αγαπημένους σου, όμως γνωρίζεις ότι η θεία Σούλα μπορεί να σε κάνει να εκραγείς μόνο με μία φράση της. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν σε αυτή την περίπτωση για να μην καταλήξετε να πετάτε σαλατιέρες, πιάτα και γαλοπούλες με γέμιση στον αέρα

1.Πριν μπεις στο πεδίο της μάχης… σκέψου για λίγα λεπτά πώς θες να συμπεριφερθείς!

Αν έχεις ζήσει δυσάρεστες εμπειρίες στο παρελθόν, σκέψου γιατί ήταν δυσάρεστες και τι θα μπορούσες να κάνεις για να αλλάξεις τα δεδομένα της κατάστασης. Κοιμήσου καλά το προηγούμενο βράδυ και φρόντισε να επιλέξεις μία θέση όσο γίνεται πιο μακριά από τη θεία Σούλα…

2. Σκέψου ποιες ερωτήσεις θα πρέπει να αποφύγεις!

Μπορεί κάποιες ερωτήσεις να σου φαίνονται ακίνδυνες και σε καμία περίπτωση παρεξηγήσιμες. Πρέπει, ωστόσο, να έχεις στο μυαλό του ότι δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη με εσένα. Ακόμη κι αν ρωτάς από ειλικρινές ενδιαφέρον, δεν ξέρεις που μπορεί να καταλήξεις με μία «λάθος» ερώτηση. Έτσι, ερωτήσεις του τύπου: «Πότε θα βρεις καλέ ένα κορίτσι;», «Βρε παιδιά, τι θα γίνει θα παντρευτείτε καμιά ώρα;», «Τελικά κατάφερες να σταματήσεις το τσιγάρο;», «Πώς μπόρεσες να πληρώσεις ένα τόσο ακριβό αυτοκίνητο;», «Πότε θα αποφασίσεις να βρεις μία σοβαρή δουλειά;», θα πρέπει να αποφεύγονται για ευνόητους λόγους… Αν θες να δείξεις το ενδιαφέρον σου είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις πιο ανοιχτές και αόριστες ερωτήσεις, όπως: «Τι νέα;» ή «Πώς πέρασε αυτή η χρονιά;», κτλ.

3. Απόφυγε τα θέματα παγίδες!

Τα μέλη κάποιων οικογενειών απολαμβάνουν το να διαφωνούν μεταξύ τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πώς να διαφωνούν… σωστά. Αν ξέρεις ότι οι απόψεις της θείας Σούλας πάνω σε κάποια ζητήματα μπορούν να σε οδηγήσουν στην παράνοια, καλό θα είναι να τα αποφύγεις.  Αν τώρα τα ανακινήσει κάποιος άλλος, υπάρχει και η επιλογή του να απέχεις από τη συγκεκριμένη συζήτηση. Μπορείς επίσης να ελαφρύνεις την ατμόσφαιρα ή με τη διαπίστωση: «Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και ας μιλήσουμε για κάτι άλλο, τι λέτε»;

4. Πρόσεξε να μην πιεις πολύ!

Μπορεί οι γιορτές να το τραβάνε το ένα ποτηράκι παραπάνω, αλλά έχε στο μυαλό σου ότι είναι πολύ εύκολο να χάσεις το μέτρο. Κάποιοι άνθρωποι πίνοντας ένας ποτηράκι παραπάνω μπορεί να νιώσουν μία ευφορία, ενώ κάποιοι άλλοι γίνονται ευερέθιστοι. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, σταμάτα τα «στην υγειά μας», όσο είναι καιρός.

5. Προσπάθησε να τηρήσεις τις παραδόσεις!

Για κάποιους ανθρώπους οι παραδόσεις έχουν μεγάλη σημασία, ενώ για κάποιους άλλους όχι και τόσο. Μπορεί να μην μπορείς να καταλάβεις γιατί ο πατέρας σου επιμένει κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα να τρώτε γαλοπούλα ή γιατί η μητέρα σου επιμένει να φάτε μία συγκεκριμένη ώρα. Ωστόσο, αν καταλαβαίνεις ότι είναι σημαντικό για εκείνους, καλό θα είναι να κάνεις μία υποχώρηση. Άλλωστε, μακροπρόθεσμα, η τήρηση των εθίμων και των παραδόσεων ενισχύει την ευτυχία και τους οικογενειακούς δεσμούς. Από την άλλη…

6. Αν είσαι εσύ ο τελειομανής της υπόθεσης, προσπάθησε να πάρεις τα πράγματα πιο χαλαρά, όπως άλλωστε ταιριάζει σε μία γιορτινή ημέρα.

Ακόμη κι αν τα πράγματα δεν έχουν έρθεις όπως ακριβώς τα σχεδίαζες, χαλάρωσε και προσπάθησε να απολαύσεις τη στιγμή. Μη ξεχνάς ότι οι περιστάσεις της ζωής μας, όπου τα πράγματα πήγαν στραβά, έχουν δημιουργήσει κάποιες από τις πιο χαρούμενες αναμνήσεις μας.

7. Τέλος, βρες λόγους για να είσαι χαρούμενος και ευγνώμων.

Μπορείς να είσαι χαρούμενη γιατί είχες την ευκαιρία να μαγειρέψεις και να αποδείξεις τις ικανότητες σου σε τόσο κόσμο ή μπορεί να είσαι χαρούμενη γιατί δεν χρειάστηκε να μπεις στην κουζίνα. Άλλωστε, βαριέσαι τόσο πολύ το μαγείρεμα. Νιώσε ευγνωμοσύνη που και φέτος κάθεσαι στο γιορτινό τραπέζι με ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν. Δεν μπορεί όλοι να είναι σαν τη θεία Σούλα….

Με πληροφορίες από το psychologytoday.com

 

Σχετικά άρθρα