8 ιδέες για να παίξετε με το παιδί σας μακριά από… οθόνες!

Καλώς ή κακώς στην καθημερινότητά μας, αλλά και αυτή των παιδιών μας, έχουν μπει τα τεχνολογικά gadgets (κινητά, tablets, υπολογιστές).

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο το παιδί, είτε το δικό μας είτε αυτά με τα οποία κάνει παρέα, να επιλέγουν αντί να παίξουν με κάποιο άλλο παιχνίδι ή να έχουν μια άλλου είδους δραστηριότητα που περιλαμβάνει κίνηση, τρέξιμο και φαντασία, να περάσουν πολλές ώρες «καρφωμένα» μπροστά στην οθόνη ενός κινητού ή ενός tablet.

Επειδή, όμως, έρχονται γιορτές και αναμένεται να περάσουμε αρκετές ώρες με τα παιδιά μας στο σπίτι, ας δούμε μερικές καλές ιδέες για να κάνετε κοινές δραστηριότητες εντός σπιτιού, χωρίς να περιλαμβάνεται η χρήση ή η παρακολούθηση κάποιου μηχανήματος με οθόνη!

Φτιάξτε κουλουράκια

Μια πολύ καλή επιλογή είναι να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας κουλουράκια κανέλας, από τα πιο αγαπημένα διατροφικά… παραστρατήματα των παιδιών. Ακολουθεί μια εύκολη συνταγή: Απλά ανακατέψτε 120 γραμμάρια αλεύρι, 60 γραμμάρια καστανής ζάχαρης, 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα, 60 γραμμάρια μαλακού βουτύρου και 1 αυγό.

Η ζύμη είναι απλωμένη περίπου 1/2 cm και τα μπισκότα κόβουν το κουλουράκι. Στη συνέχεια, ψήνουμε στους 170 ° C για 10 λεπτά. (Από 2 ετών και πάνω)

Πικ – νικ στο σαλόνι

Ο καιρός έχει κρυώσει και σίγουρα δεν είναι για πολλές βόλτες στην εξοχή! Η λύση, όμως, υπάρχει: Κάντε ένα πικ – νικ στο σαλόνι του σπιτιού σας και σίγουρα θα περάσετε αξέχαστες στιγμές με τα παιδάκια σας. Βάλτε σε ένα καλαθάκι συσκευασμένα φαγητά, εύκολα να ετοιμάσετε, πετσέτες, τραπεζομάντηλονα στρώσετε και είστε έτοιμοι!

Παίξτε όλοι μαζί!

Βάζουμε σε μια τσάντα ή σακούλα κάρτες με ζώα. Τραβάει ο καθένας μια κάρτα τυχαία και στη συνέχεια μιμείται το ζώο της κάρτας που του έτυχε! Πολύ γέλιο! (Από 2 ετών και πάνω)

Δοχεία αφής

Βάλτε σε μια λεκάνη πλαστελίνες, ζυμαρικά, ρύζι, χρωματιστές καραμέλες, «μαγική» άμμο. Γενικότερα, οτιδήποτε είναι καλό στην αφή του και είναι εύπλαστο είναι το ιδανικό υλικό για να βάλετε μέσα στη λεκανίτσα. Πολύ χρώμα είναι η καλύτερη συνταγή για να τραβήξετε την προσοχή του μικρού σας! (Από 1 έτους και πάνω)

Παίξτε μουσική με νερό

Γεμίστε με νερό 4 έως 6 μικρά γυάλινα βάζα με νερό, διαφορετικές ποσότητες στο καθένα. Δώστε στο παιδάκι σας μια ξύλινη κουτάλα για να χτυπάει απαλά με αυτή τα βαζάκια και να δημιουργήσει ήχους. (Από 1 έτους και πάνω)

Βαρκούλες από καρύδια

Είναι απλό! Ανοίξτε τα καρύδια και αφού φάτε το εσωτερικό, κρατήστε τα τσόφλια και κάντε το εξής: Βάλτε στο καθένα μια οδοντογλυφίδα και πάνω σε αυτή κολλήστε ένα χαρτί σε σχήμα μικρού τριγωνικού πανιού. Βάλτε τα να επιπλεύσουν στο νερό, σε μπανιέρα ή στον νιπτήρα του μπάνιου. (Από 3 ετών και πάνω)

Παίξτε το κυνήγι του θησαυρού

Πώς σας φαίνεται να μετατρέψετε το σπίτι σας σε… πεδίο εξερεύνησης; Κρύψτε σε διάφορα σημεία του σπιτιού μικρά αντικείμενα και φτιάξτε έναν χάρτη για να βοηθήσετε τα παιδιά να βρουν τα αντικείμενα, ένα – ένα! (από 3 ετών και πάνω)

Αινίγματα

Δεν χρειάζονται υλικά για να το παίξετε αυτό το παιχνίδι! Απλά, μαζευτείτε και βάλτε ο καθένας στο μυαλό του ένα ζώο, φυτό ή αντικείμενο. Οι άλλοι κάνουν ερωτήσεις προσπαθώντας να βρουν τι είναι… Θα γελάσετε πολύ! (από 5 ετών και πάνω)

Με πληροφορίες από parents.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Αγαπημένες χριστουγεννιάτικες κατασκευές για όλη την οικογένεια!

Χριστούγεννα: Ο στολισμός του δέντρου δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να πάρουν πρωτοβουλίες!

 

Σχετικά άρθρα