4 μύθοι για τα δίγλωσσα παιδιά

Δίγλωσσο παιδί. Πολλά ακούγονται για την ανάπτυξή του. Πολλά και συνήθως μπερδεμένα. Είναι σωστό να μεγαλώνεις ένα δίγλωσσο παιδί; Πόσο δύσκολο είναι για εκείνο; Θα αποκτήσει μαθησιακές δυσκολίες; Θα αργήσει να μιλήσει;

Παρακάτω θα βρεις την κατάρριψη των 5 σημαντικότερων μύθων για τα δίγλωσσα παιδιά

Μπερδεύεται το παιδί όταν μαθαίνει ταυτόχρονα δυο γλώσσες

Υπάρχουν χώρες με ποσοστό διγλωσσίας πάνω από 50%, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Όλα αυτά τα παιδιά μαθαίνουν με… μπερδεμένο τρόπο τις γλώσσες; Όχι βέβαια! Αντιθέτως, οι γονείς είναι αυτοί που αγχώνονται για το παιδί τους και βλέπουν τα πράγματα από τη δική τους… μονόγλωσση οπτική!

Και κάτι πολύ σημαντικό: Όλα τα παιδιά όταν μαθαίνουν γραμματική και συντακτικό κάνουν λάθη. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα δίγλωσσα κάνουν παραπάνω. Για παράδειγμα η σοκολάτα στα γαλλικά είναι αρσενικού γένους. Αν ένα δίγλωσσο παιδί Γαλλο-Ελληνάκι μαθαίνοντας ελληνικά πει “ωραία η γεύση του σοκολάτα” αντί για “της σοκολάτας” δεν είναι απαραίτητο ότι κάνει το λάθος επειδή μπερδεύει τις δυο γλώσσες. Μπορεί απλώς να βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία εκμάθησης και αφομοίωσης…

Είναι αδύνατο να μάθει ένα παιδί μια γλώσσα αν τη μιλάει μόνο ο ένας γονιός

Σαφώς και είναι πιο εύκολη η εκμάθηση μιας γλώσσας όταν τη μιλούν και οι δυο γονείς. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν μπορεί να τη μάθει αν τη μιλάει μόνο ο ένας! Οι ειδικοί μάλιστα συνιστούν ότι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει πιο εύκολα ένα παιδί μια γλώσσα που μιλάει μόνο ο ένας γονέας είναι να το βάλει κανείς σε συνθήκες παιχνιδιού, διασκεδαστικών και αστείων συνθηκών, έτσι ώστε να το δει όχι ως κάτι καταναγκαστικό αλλά κάτι που θα του δώσει χώρο και χρόνο να περάσει καλά!

Τα δίγλωσσα παιδιά δυσκολεύονται στο σχολείο

Είναι αλήθεια πως όταν ξεκινούν τα παιδιά να μαθαίνουν παράλληλα και τις δυο γλώσσες, ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αφομοιώσουν κάποια φαινόμενα, κάποιους ήχους, ειδικά αν οι δυο γλώσσες έχουν πολύ μεγάλες γραμματικές και ηχητικές διαφορές. Επίσης, είναι πιθανό ένα δίγλωσσο παιδί να αργήσει λίγο να μάθει να διαβάζει. Αυτά ωστόσο είναι απολύτως λογικά και φυσιολογικά. Ωστόσο, αν οι γονείς δουν ότι το παιδί τους γενικώς δυσκολεύεται και στις δυο γλώσσες τότε είναι πολύ πιθανό να έχει μαθησιακές δυσκολίες, που δεν οφείλονται όμως στη διγλωσσία του!

Τα καλά νέα: Οι ειδικοί λένε ότι ένα δίγλωσσο παιδί μπορεί να καθυστερεί λίγο αλλά αφομοιώνει πολύ καλύτερα τόσο τους ήχους όσο και τη γραμματική και το συντακτικό και των δυο γλωσσών που τον αφορούν!

Τα παιδιά μαθαίνουν αυτόματα τη γλώσσα του γονέα μόνο ακούγοντάς την!

Τα παιδιά δεν είναι σφουγγάρια. Δεν μπορούν να αφομοιώσουν και να μάθουν να μιλάνε επαρκώς μια γλώσσα μόνο και μόνο ακούγοντάς την! Σαφώς και θα μπορούν να συνεννοηθούν κάπως αλλά όταν ξεκινήσουν το σχολείο και μαθαίνουν εκεί μόνο την άλλη γλώσσα, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν! Χρειάζεται προσπάθεια για να μπορέσει το παιδί να συντηρήσει ένα καλό επίπεδο και στις δυο γλώσσες. Χρειάζεται επιμονή και χρόνος από την πλευρά του γονέα που μιλάει τη δεύτερη γλώσσα για να γίνει ουσιαστικά το παιδί δίγλωσσο!

Ν.K.

Με πληροφορίες από parents.com

 

 

 

Σχετικά άρθρα