Πώς θα μάθω το παιδί μου να τρώει τα πάντα;

Έχω ένα κοριτσάκι 27 μηνών και δεν τρώει τίποτα μόνο γάλα φρέσκο κατσικίσιο γιαουρτάκι, αυγό, μακαρόνια, ψωμί, πατάτες τηγανητές και καμιά σούπα. Δεν ξέρω τι να κάνω…

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ευάγγελος Ζουμπανέας, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Ιδρυτής Επιστημονικής Ομάδας Διατροφή ( www.diatrofi.gr)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι απόλυτα φυσιολογικό ακόμα και τα πιο “καλόφαγα” παιδιά σε κάποια περίοδο της ζωής τους να περιορίζουν την ποικιλία ή και την ποσότητα των τροφών που καταναλώνουν. Είναι ιδιαίτερα σύνηθες αυτό να εμφανίζεται στην ηλικία των 2-4 ετών, ηλικία που το παιδί εκδηλώνει την αυτονομία του.

Εφόσον το παιδί αναπτύσσεται κανονικά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, και είναι πιθανό το παιδί να ξεπεράσει μόνο του αυτή την περίοδο και να προσθέσει και άλλες τροφές ιδιαίτερα εάν τρώει με συνομήλικα παιδιά (π.χ. στον παιδικό σταθμό).
Ο ρόλος του γονιού ή και όποιου άλλου ατόμου ασχολείται με τη σίτιση του παιδιού είναι να προσφέρει τις σωστές τροφές στις σωστές συχνότητες. Από εκεί και πέρα το ίδιο το παιδί επιλέγει ποιές από τις προσφερόμενες τροφές θα καταναλώσει και σε ποιά ποσότητα.
Στην πράξη λοιπόν…φροντίστε να προσφέρετε στο παιδί ποικιλία τροφών και όχι μόνο όσες του αρέσουν. Σε κάθε γεύμα σερβίρετε διάφορα τρόφιμα με όμορφο τρόπο (π.χ.φατσούλες κλπ).
Δοκιμάστε, επίσης, διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος. Αφήστε το όμως να επιλέξει τι θα φάει από αυτά που έχετε βάλει στο πιάτο, χωρίς να σχολιάσετε ή να το πιέσετε και χωρίς να δείξετε την ανησυχία σας για το ότι δεν έχει φάει τα υπόλοιπα.
Ακόμα και στα ενδιάμεσα σνακ φτιάξτε ποικιλία μικρών θρεπτικών σνακ. Μπορείτε να σερβίρετε σε μια παγοθήκη μπουκίτσες από 8-10 διαφορετικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, τυρί, κρακεράκια, ξηρούς καρπούς, αυγό, κομματάκια κοτόπουλο και άλλα) και να αφήσετε το παιδί να τα τσιμπολογάει.
Ευάγγελος Ζουμπανέας
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ιδρυτής Επιστημονικής Ομάδας Διατροφή www.diatrofi.gr
Διευθύνων Σύμβουλος ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Σχετικά άρθρα