Αποπροσωποποίηση: Νιώθω σαν να βρίσκομαι έξω από το ίδιο μου το σώμα. Πώς θα το ξεπεράσω;

Εδώ και έναν χρόνο μου εμφανίστηκε η αποπροσωποποίηση. Όλο αυτό ήρθε σαν αποτέλεσμα στο υπερβολικό άγχος και την κρίση πανικού. Μερικές φορές δεν νιώθω τίποτα, ο κόσμος μου φαίνεται περίεργος σαν να μην είμαι κομμάτι αυτού του κόσμου και επίσης να τον βλέπω λες και είναι όνειρο. Δε διαφέρει και πολύ η ζωή μου από αυτό. Είναι ακριβώς σαν να βρίσκομαι έξω από το ίδιο μου το σώμα.

Μέχρι και ο άντρα μού φαίνεται ξένος, απλά ξέρω ότι είναι ο άντρας μου. Τι θα γίνει με τη ζωή; Έτσι θα ζήσουμε; Αυτή δεν είναι ζωή είναι βάσανο. Πώς να το ξεπεράσω; Υπάρχει κάποιος να με βοηθήσει;

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος:

 

Η αποπροσωποποίηση (αίσθημα μη πραγματικότητας του εαυτού) και αποπραγματοποίηση (αίσθηση μη πραγματικότητας του περιβάλλοντος)  ανήκουν  στην κατηγορία των Διασχιστικών  διαταραχών. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι μια μεταβολή στις λειτουργίες της ταυτότητας, της μνήμης ή της συνείδησης. Το άτομο αισθάνεται ότι αποσπάται από τις ψυχικές του διαδικασίες ή το σώμα του, σαν να είναι εξωτερικός παρατηρητής , όπως μέσα σε όνειρο.

Η θεραπεία στην περίπτωσή σας εστιάζεται στον έλεγχο του άγχους μέσω ειδικής φαρμακευτικής αγωγής (αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως  εκλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης ) και ψυχοθεραπείας.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
http://psycosynthesis.blogspot.gr
www.facebook.com/profile.php?id=100011170271443

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι είναι η αποπροσωποποίηση και πώς σχετίζεται με το άγχος;

Σχετικά άρθρα