Φροντίδα βρέφους: Πώς θα επιλέξω την κατάλληλη baby sitter;

Έχω ένα κοριτσάκι 4 μηνών και σε δύο μήνες θα ξεκινήσω δουλειά. Δεν έχω βοήθεια από κάποιο άτομο από το στενό κύκλο της οικογένειας και θα πρέπει να απευθυνθώ σε κάποια κοπέλα. Φοβάμαι για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη ψυχοσύνθεση της μικρής. Αν θα μπορέσω να αναπληρώσω τις ώρες που δε θα είμαι μαζί της.  Ανησυχώ αν θα διαλέξω την κατάλληλη baby sitter… Θα ήθελα τις συμβουλές!

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Ο πιο σημαντικός στόχος του γονικού ρόλου είναι το να κάνεις τα παιδιά να νιώθουν ότι αγαπιούνται.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό, οι άνθρωποι στους οποίους ανατίθεται η φροντίδα του βρέφους κατά την απουσία των γονιών, να γνωρίζουν την σημασία της αγάπης και της στοργής.

Τις ώρες που ο γονέας ασχολείται με το βρέφος του, και είναι πολλές, εάν είναι παρών προσφέρει σ’ αυτό ό,τι χρειάζεται για να αναπτύξει την εμπιστοσύνη του στον κόσμο.

mwro baby sitter

Τα μωρά που μαθαίνουν ότι οι ενήλικες είναι αξιόπιστοι και  ότι μπορούν να βασιστούν πάνω τους όταν κλαίνε από απελπισία ή θλίψη, διαμορφώνουν μια θετική εικόνα για τον εαυτό τους και τους άλλους. Οι γονείς που μπορούν να ανταποκριθούν με μια γλυκιά φωνή στο κλάμα του μωρού για φαγητό στις 3 το πρωί ή απαντούν στο επίμονο κλάμα του μωρού με ηρεμία(ακόμα και όταν οι ίδιοι είναι εξαντλημένοι και έχουν χάσει την υπομονή τους)μαθαίνουν στα παιδιά τους  ότι είναι σημαντικά και ότι τα αγαπούν.  Αυτό το μάθημα επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν αργότερα σχέσεις αγάπης. Αλλά αν τα μωρά μάθουν πως το κλάμα τους για βοήθεια δεν θα βρει ανταπόκριση ή θα έχει ως αποτέλεσμα τον θυμό ή τη σκληρή μεταχείριση, γίνονται επιφυλακτικά και δύσπιστα προς τους άλλους.

Το ζητούμενο λοιπόν σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξης είναι, να συνάψει  το βρέφος  ουσιαστικές, ασφαλείς σχέσεις με αυτούς που το φροντίζουν. 

Το άτομο που θα επιλεγεί για να αντικαταστήσει τους γονείς όταν εκείνοι θα λείπουν, θα πρέπει να είναι ζεστό, ευαίσθητο και να κατανοεί τη σημασία των πρώιμων σχέσεων των παιδιών.  Είναι απαραίτητο να υπάρχουν συστάσεις οι οποίες θα αναφέρονται στην ικανότητά του να δημιουργεί τρυφερές σχέσεις με τα παιδιά που φροντίζει.

Είναι επίσης σημαντικό το άτομο αυτό να μην αλλάζει, αλλά να συνεχίσει να φροντίζει το παιδί για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Οι πρώτοι δεσμοί βοηθούν το παιδί να αναπτύξει την εμπιστοσύνη και την σιγουριά απέναντι στον  φροντιστή, συναισθήματα απαραίτητα για την ποιότητα των σχέσεων που θα έχει αργότερα με συμμαθητές , συγγενείς, άλλους ενήλικες.

 

Γιάννα Αγγελάκου

Κοινωνική Λειτουργός – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Μail:[email protected]
Τηλ: 6982160384, 2731027590

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι να προσέχεις όταν διαλέγεις baby sitter για το παιδί;

Πώς να επιλέξω τη σωστή baby-sitter για το παιδί μου;

 

 

 

Σχετικά άρθρα