Η κόρη μου έχει ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή στα 14. Πώς να το διαχειριστώ;

Έμαθα από συνομιλία της κόρης μου στο κινητό με φίλη της ότι χθες που λείπαμε από το σπίτι, η κόρη μας έφερε έναν συνομήλικό της στο σπίτι μας και συνευρέθηκαν ερωτικά. Η κόρη μου είναι 13,5 και δεν ξέρω πώς να την βοηθήσω και πώς να ενεργήσω. Σας ευχαριστώ πολύ!

eroteymeno zeygari

Στο ερώτημά σας απάντησε η Κατερίνα Βασιλείου, Ψυχολόγος (MSc), Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια

Αγαπητέ αναγνώστη,

Οι περισσότεροι γονείς νιώθουν φόβο και αγωνία, μήπως το παιδί τους και ειδικά η κόρη τους ξεκινήσει πρώιμα τις σεξουαλικές επαφές. Πολλοί γονείς ρωτούν ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την έναρξη σεξουαλικών σχέσεων. Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως την ψυχο-συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού,το ποιον/α σύντροφο θα επιλέξει και το κατά πόσο θα μπορέσει να ισορροπήσει αυτή την αλλαγή στη ζωή του/της με τις υπόλοιπες παραμέτρους,δηλαδή το σχολείο, τις οικογενειακές και φιλικές σχέσεις, την προσωπική ανάπτυξη, τη διαμόρφωση προσωπικών στάσεωνκτλ.). Είναι αναγκαίο οι έφηβοι να προχωρούν στην πρώτη σεξουαλική επαφή όταν αισθάνονται έτοιμοι και διαθέσιμοι συναισθηματικά, προκειμένου να είναι μια συνειδητή πράξη και όχι μια απλή εμπειρία που θα τη μοιραστούν με τους φίλους τους για να μην θεωρηθούν «εκτός μόδας» ή θα λειτουργήσουν παρορμητικά κάτω από την πίεση του συντρόφου τους.

Δυστυχώς στη χώρα μας η εφαρμογή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία δεν υφίσταται και από την άλλη πλευρά οι γονείς συνήθως ντρέπονται και αποφεύγουν να μιλήσουν στα παιδιά τους για αυτό το θέμα. Είναι φυσικό ο κάθε γονέας να αντιδρά διαφορετικά όταν μαθαίνει ότι το παιδί του είχε την πρώτη του σεξουαλική επαφή ανάλογα με τα βιώματα, τις στάσεις, τις αξίες του, το κοινωνικό και μορφωτικό του υπόβαθρο, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που έχει λάβει ο ίδιος, την εμπειρία της δικής του πρώτης σεξουαλικής επαφής, την ηλικία του, την ηλικία και το φύλο του παιδιού του και όχι μόνο. Αυτό που έχει εξέχουσα σημασία είναι η προσπάθεια των γονέων για την ύπαρξη ενός κοινού γνώμονα, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν πιο ψύχραιμα και ώριμα μία τέτοια κατάσταση.

goneis malwnoun paidi

 

Η θέση στην οποία βρίσκεστε είναι συνηθέστερα αμήχανη. Παρόλο αυτά, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να κάνουν αυτή την αμηχανία να παρέλθει. Αρχικά, μείνετε ψύχραιμος και σε καμιά περίπτωση μην «επιτεθείτε» στην κόρη σας. Λειτουργείστε στρατηγικά, χωρίς πανικό και θυμό. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε ανοικτή την πόρτα της επικοινωνίας μαζί της. Οι φωνές και οι διαπληκτισμοί δεν βοηθούν, εντούτοις φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.  Αυτό που χρειάζεται είναι ηρεμία και για αυτό θα σας συμβούλευα να αποφύγετε να κάνετε οποιαδήποτε συζήτηση με το παιδί σας σχετικά με αυτό το θέμα, τη στιγμή που το ανακαλύψατε, αλλά να το επιδιώξετε σε κάποια φάση που θα είστε πιο ήρεμοι. Όταν έρθει εκείνη η αμήχανη στιγμή είναι σημαντικό να αποφύγετε εκφράσεις και απειλές όπως: “Δεν περίμενα ποτέ από σένα να κάνεις κάτι τέτοιο”, “Μα γιατί το έκανες τόσο νωρίς;”, “Δεν θα ξαναβγείς από το σπίτι”, “Σου απαγορεύω να ξανασυναντηθείς με το φίλο σου”. Το παιδί χρειάζεται να καταλάβει πως κάνετε αυτή τη συζήτηση όχι για να το επιπλήξετε, αλλά γιατί ανησυχείτε και θέλετε το καλύτερο για αυτό.

Δείξτε κατανόηση στην ανάγκη της να μοιράζεται τα συναισθήματά της με ένα άλλο άτομο. Παρόλο αυτά, χρειάζεται να της επισημάνετε να προστατεύει τον εαυτό της και να μην βιάζεται να εμπλακεί σε καταστάσεις που μπορεί να αποβούν δυσάρεστες μελλοντικά για την ίδια. Όσο περισσότερη κατανόηση δείξετε, τόσο πιο πιθανόν είναι το παιδί σας να σας ακούσει. Ακούστε την λοιπόν για να σας ακούσει. Επίσης, καλό θα ήταν να επιδιώξετε να γνωρίσετε καλύτερα το άτομο με το οποίο έχει συνάψει σχέση ή εναλλακτικά να την κάνετε να αισθανθεί άνετα ώστε να σας μιλήσει περισσότερο για εκείνον και να διαμορφώσετε και εσείς μια πληρέστερη εικόνα. Επίσης, αν δεν το έχετε κάνει ήδη μιλήστε της για τις μεθόδους αντισύλληψης, για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά και για τη σπουδαιότητα του να περιμένει κανείς την ηλικία που η σεξουαλική συνεύρεση θα είναι πιο όμορφη, περισσότερο απολαυστική και καλύτερα συνειδητοποιημένη.

Εν κατακλείδι, αυτό που χρειάζεται να γίνει στο παρόν είναι να την ενημερώσετε,να την συμβουλέψετε χωρίς όμως επικριτική ή τιμωρητική διάθεση. Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης των σεξουαλικών επαφών στα Ελληνόπουλα είναι τα 14.5 χρόνια, εύρημα που αντικατοπτρίζει πως ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της σεξουαλικής επαφής μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

 

Βασιλείου Κατερίνα

Ψυχολόγος (MSc),Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια

Email: [email protected]

Tηλ.: 2155457340

Facebook: Βασιλείου Κατερίνα- Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η πρώτη μου φορά: «Πρέπει να πάω στον γυναικολόγο πριν κάνω σεξ ή όχι»;

Η πρώτη φορά του εφήβου: Συμβουλές που πρέπει να δίνει ο πατέρας στο γιο

7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν από την πρώτη σου φορά

 

Σχετικά άρθρα