Απλές συμβουλές για να μάθει το παιδί σας σκι!

Την εποχή αυτή, κατά την οποία τα χιονοδρομικά κέντρα σε όλη τη χώρα έχουν αρκετό χιόνι, είναι συνηθισμένες οι αποδράσεις του Σαββατοκύριακου σε αυτά, για να εξασκήσετε το αγαπημένο σας σπορ, το σκι! Πώς, όμως, θα κάνετε και το παιδί σας να αγαπήσει το σκι και τα χειμερινά σπορ; Με ποιον τρόπο θα πάρει τα πρώτα του μαθήματα; Η κοινή συνισταμένη είναι μια: Υπομονή.

Όχι πριν τα 3

Καλό θα είναι τα όποια μαθήματα και η εκπαίδευση στο σκι να γίνεται μετά την ηλικία των 3, οπότε και το παιδάκι σας έχει αρχίσει να ισορροπεί καλά στα ποδαράκια του και να μπορεί να είναι πιο συγκεντρωμένο σε αυτό που κάνει. Φυσικά και θα πρέπει να διαθέτει προσαρμοσμένο εξοπλισμό (παιδικό), βάσει της ηλικίας του, τον οποίο και μπορείτε να νοικιάσετε από συγκεκριμένα σημεία στα χιονοδρομικά.

Μην το πιέζετε

Όπως και σε πολλές άλλες δραστηριότητες, αθλητικές και μη, το παιδί δεν θέλει πίεση. Θα πρέπει, αν δείτε ότι αντιδρά με τον τρόπο του, είτε λιγότερο είτε περισσότερο έντονα, να το αφήσετε να πάρει τον χρόνο του κι αν τελικά θέλει να… πάρει μπρος από μόνο του. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι με το ζόρι τίποτα δεν γίνεται.

Βήμα – βήμα

Σε πρώτο στάδιο, το παιδί μαθαίνει να περπατάει με τα πέδιλα του σκι, καθώς δεν είναι κάτι το εύκολο. Είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν και οι πρώτες του πτώσεις στο χιόνι, από τις οποίες έχει μόνο να μάθει.

Σταδιακά και σιγά – σιγά, αρχίζει να μπαίνει στον ρυθμό, μαθαίνοντας να χρησιμοποιεί και τα «μπαστούνια» του σκι.

Μάθηση και διασκέδαση

Καλό θα είναι το παιδί να συνδυάζει τη μάθηση με τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία. Με απλά λόγια, θα πρέπει να φροντίσετε μαζί με τον δάσκαλό του να μάθει σκι μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες ή ακόμα και να έχει ένα διάλειμμα με ψυχαγωγικές, μα πάντα σχετικές, δραστηριότητες.

Πρωταθλητισμός; Όχι ακόμα

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να έχετε την απαίτηση, αλλά και την προσδοκία το παιδί σας με το πρώτο μάθημα να γίνει ένας νέος πρωταθλητής στο σκι. Σίγουρα, θα είναι κάτι πολύ ωραίο εάν το παιδί στην πορεία αγαπήσει τόσο πολύ το σπορ, που θα θέλει να ασχοληθεί πιο σοβαρά μαζί του. Προς το παρών, περιοριστείτε σε μερικές ευχάριστες βόλτες στο χιόνι μαζί του.

Σκι και φύση

Εκτός από το να μάθει σκι, τα μαθήματα αυτά θα είναι και μια πολύ καλή ευκαιρία για το παιδί να έρθει σε επαφή με τη φύση και να μάθει μερικά πράγματα παραπάνω γι’ αυτή. Μην διστάζετε να μιλήσετε για τις καιρικές συνθήκες, τα δέντρα ή και κάτι άλλο που θα του τραβήξει την προσοχή, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δυστυχώς τα σημερινά παιδιά δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να βρεθούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Τι εξοπλισμός χρειάζεται;

Πρώτα από όλα οι μπότες δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερα από το κανονικό, καθώς δεν θα μπορεί να κινηθεί το παιδία άνετα. Στη συνέχεια θα πρέπει να έχετε ελέγξει καλά τον εξοπλισμό του. Μια καλή στολή του σκι, φτιαγμένη από νάιλον, ισοθερμικό κολάν από μέσα για το κρύο, σκούφος, γάντια επίσης από νάιλον για να μην βρέχονται και φυσικά γυαλιά προστατευτικά. Πάντα υποχρεωτικό το κράνος την ώρα της εκμάθησης.

Να περάσετε τέλεια!

Με πληροφορίες από parents.fr 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Κλειστά σχολεία; Ιδέες δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά!

Cocooning μαζί με τα παιδιά στο σπίτι!

Παιδί και διατροφή: Τι να φάει για να μην αρρωστήσει αυτόν τον χειμώνα

Σχετικά άρθρα