Χυμός πορτοκαλιού ή ολόκληρο πορτοκάλι; Τι πρέπει να προτιμάμε;

Φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού ή ολόκληρο πορτοκαλί; Τι είναι προτιμότερο;

Στο ερώτημά σας απαντά η Κυριακή Απέργη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Παραδοσιακά ο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού θεωρείται μια πολύ δυναμωτική τροφή. Είναι γεγονός ότι ο χυμός πορτοκάλι μας ενυδατώνει, προσφέροντάς μας 16 γραμμάρια υδατανθράκων ανά ένα μικρό ποτήρι του κρασιού των 150ml, εκ των οποίων τα 13 είναι απλά σάκχαρα! Ακριβώς για αυτό και νιώθουμε την αίσθηση ευεξίας.

Επίσης, ένα μικρό ποτήρι μας προσφέρει περίπου 75mg βιταμίνης C, 300mg καλίου, 50mg φολικού οξέος και περίπου 70 θερμίδες.

Επειδή αυτές οι βιταμίνες είναι φωτοευαίσθητες, η τελική ποσότητα που θα προσλάβουμε εξαρτάται τόσο από την συντήρηση των πορτοκαλιών όσο και ποσό γρήγορα θα πιούμε τον χυμό μας.

Ένα μεγάλο πορτοκάλι των 180γρ μας προσφέρει 87 θερμίδες 21γρ υδατάνθρακες εκ των οποίων τα 17 είναι απλά σάκχαρα αλλά επίσης μας προσφέρει 4,4 γραμμάρια φυτικών ινών και επομένως μας χορταίνει καλύτερα από ότι ο χυμός.

Το τι είναι καλύτερο εξαρτάται από το προφίλ του κάθε ατόμου. Άτομα με διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη ή αυξημένα τριγλυκερίδια, όσοι προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους κλπ. θα επωφελούνταν από την κατανάλωση ολοκλήρου του φρούτου. Αντιθέτως αθλητές, ασθενείς με αυξημένες ανάγκες για υγρά, όπως σε εμπύρετο, άτομα με μειωμένη όρεξη ή αυξημένη ανάγκη για θερμίδες θα βοηθούνταν περισσότερο από το 100% φυσικό χυμό.

Προσοχή απαιτείται στα βρέφη και στα παιδιά. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) έχει εκδώσει συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση χυμού φρούτων. Συνιστά να αποφευχθεί εντελώς ο χυμός φρούτων κατά το πρώτο έτος της ζωής και οι γονείς να προσφέρουν ολόκληρα φρούτα. Κατόπιν η ποσότητα του χυμού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30ml  την ημέρα για τα νήπια ηλικίας 1 έως και 3 ετών, 120-180ml  για τα παιδιά μεταξύ 4-6 ετών και για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους, μέχρι 240ml χυμού την ημέρα.

Ενδιάμεση λύση αποτελούν τα smoothies που αποτελούνται από ολόκληρα φρούτα με προσθήκη γαλακτοκομικού ή/ και ξηρών καρπών, γεγονός που προφυλάσσει το αποτέλεσμα από την γρήγορη οξείδωση και ενισχύει το περιεχόμενο σε φυτικές ίνες.

Σε κάθε περίπτωση η ποσότητα και ο συνδυασμός στο γεύμα ή το σνακ μπορεί να είναι ευεργετικός ή επιζήμιος!

Απέργη Κυριακή

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

6987121394

fb: Κυριακή Απέργη-Διαιτολόγος Διατροφολόγος

www.kiriakiapergi.gr, www.thehealthlab.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Βιταμίνη C: 4 εναλλακτικές πηγές εάν δεν σου αρέσουν τα πορτοκάλια!

Χυμός πορτοκάλι: Το απόλυτο “καύσιμο” για τον οργανισμό!

Σχετικά άρθρα