Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Τα πιο διάσημα ζευγάρια όλων των εποχών!

Σήμερα είναι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η γιορτή του Έρωτα. Βέβαια κανονικά όσοι είναι ερωτευμένοι γιορτάζουν κάθε μέρα και εκφράζουν τον έρωτά τους με κάθε τρόπο μέσα από απλά και καθημερινά πράγματα. Ωστόσο, η σημερινή μέρα είναι μια ευκαιρία για γιορτή, αγάπες και λουλούδια… Και μιας και γιορτάζουμε τον θεό Έρωτα, ας θυμηθούμε τα πιο διάσημα ζευγάρια όλων των εποχών, που ο έρωτάς τους έμεινε ανεξίτηλος και μας έχει σημαδεύσει ακόμα και σήμερα!

Ρωμαίος και Ιουλιέτα!

romeo and juliet

Μπορεί να μην ήταν υπαρκτά πρόσωπα αλλά λογοτεχνικά δημιουργήματα του μεγάλου Ουίλιαμ Σαίξπηρ αλλά το ζευγάρι αυτό φέρει ουσιαστικά το… βάρος του ιδανικού έρωτα! Καπουλέτοι και Μοντέγοι. Δυο οικογένειες με χρόνια έχθρα. Δυο παιδιά ερωτεύονται. Ένας μεγάλος αλλά απαγορευμένος έρωτας, που τελικά τους οδηγεί στον θάνατο αλλά και την αιώνια ένωση! Το “για πάντα” τους θα ισχύσει μετά θάνατον. Δεν το λέμε και αισιόδοξο το μήνυμά τους!…  Ωστόσο, το ζευγάρι αποτελεί από τότε το σύμβολο του αρχετυπικού έρωτα ενώ έχει διασκευαστεί από πάρα πολλούς καλλιτέχνες στο θέατρο, τη μουσική αλλά και τον κινηματογράφο!

Αντώνιος και Κλεοπάτρα

antonios kleopatra
Πηγή: it.wikimedia.org

Ένα ζευγάρι που έχει επίσης… υμνήσει ο Σαίξπηρ στην ομώνυμη τραγωδία του. Η γοητευτική και φιλόδοξη Κλεοπάτρα αρχικά παντρεύεται τον Ιούλιο Καίσαρα, με τον οποίο μάλιστα αποκτά και έναν γιο. Μετά τον θάνατο του Καίσαρα, εκείνη επιστρέφει στην Αίγυπτο. Την ακολουθούν όμως οι διάδοχοι του θρόνου, ο Μάρκος Αντώνιος και ο Οκταβιανός Αύγουστος. Μόλις γνωρίζει τον Αντώνιο γεννιέται ανάμεσά τους ένας μοιραίος έρωτας, ο οποίος εντέλει τους οδηγεί και τους δυο στην καταστροφή και την αυτοκτονία. Ο έρωτάς τους πέρα από τραγωδία του Σαίξπηρ έχει γίνει και ταινία, με πρωταγωνιστές ένα άλλο νεότερο θρυλικό ζευγάρι, τους Ρίτσαρντ Μπάρτον και Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Ναπολέων και Ζοζεφίνα

napoleon josephine
Πηγη: commons.wikimedia.org

Μια ιστορία πάθους, αλλά και αγάπης πέρα από εγωισμούς. Ο Μέγας Ναπολέων ερωτεύεται παθιασμένα τη Ζοζεφίνα και την παντρεύεται ενώ στην αρχή όλα είναι ρόδινα και μάλιστα ο Ναπολέων της γράφει επιστολές αγάπης και πάθους: “Ξύπνησα γεμάτος από εσένα. Οι μνήμες από τη χθεσινοβραδινή μεθυστική ηδονή έχουν διεγείρει τις αισθήσεις μου”.  Αλλά αυτό το πάθος δεν κρατάει για πολύ. Όταν ο Ναπολέων ξεκινά εκστρατεία για την Ιταλία, η Ζοζεφίνα βρίσκει παρηγοριά στην αγκαλιά ενός νεαρού στρατηγού. Παρά τον αρχικό πόνο του, ο Ναπολέων τη χωρίζει και στη συνέχεια παντρεύεται μια άλλη. Ωστόσο, από μεγαλοψυχία (;) της επιτρέπει να διατηρεί τον τίτλο “Αυτοκράτειρα της Γαλλίας” που είχε ως νόμιμη σύζυγός του. Σκηνές από τη… βασιλική τους ζωή έχει φιλοτεχνήσει ο… σχεδόν προσωπικός ζωγράφος του Ναπολέοντα, ο Jean-Louis David.

 

Φρεντερίκ Σοπέν και Γεωργία Σάνδη

ChopinSandDelacroix
Πηγή: commons.wikimedia.org, Πίνακας του Eugène Delacroix

Ο Φρεντερίκ Σοπέν ήταν ένας πολύ γνωστός καλλιτέχνης της ρομαντικής περιόδου. Θεωρείται ο σπουδαιότερος Πολωνός συνθέτης ενώ είναι ένας από τους κορυφαίους συνθέτες όλων των εποχών! Η Γεωργία Σάνδη από την άλλη ήταν συγγραφέας και φεμινίστρια. Μάλιστα ήταν και χωρισμένη! Οι δυο τους γνωρίστηκαν σε ένα λογοτεχνικό “Σαλόνι”, που είχε διοργανώσει η σύντροφος ενός άλλου μεγάλου συνθέτη, του Φρανς Λιστ.  Τα “Σαλόνια” ήταν συναντήσεις της διανόησης και της τέχνης. Ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλον και καθώς τα κουτσομπολιά για τη σχέση τους έδιναν και έπαιρναν εγκατέλειψαν το Παρίσι για να πάνε να ζήσουν στη Μαγιόρκα. Ωστόσο κι εκεί ο… παράνομος δεσμός τους δεν έγινε και πολύ αποδεκτός. Από την άλλη, η Γεωργία Σάνδη ήταν πολύ απελευθερωμένη για την εποχή της ενώ ο Σοπέν κτητικός και ζηλιάρης. Κι αυτό ήταν η αρχή του τέλους για τη σχέση τους. Μάλιστα πολλοί αποδίδουν τον θάνατο του συνθέτη στη Γεωργία Σάνδη. Ήταν φύσει ασθενικός και πέθανε στο Παρίσι από φυματίωση.

Φρίντα Κάλο – Ντιέγκο Ριβέρα

frida khalo
Youtube/@miramax

Και οι δυο καλλιτέχνες, με εκρηκτικό ταμπεραμέντο. Με 22 χρόνια διαφοράς, παντρεύονται, χωρίζουν, ξαναπαντρεύονται… Ένα εκρηκτικό ζευγάρι, με στιγμές έντασης, πάθους, χωρισμών και επανασυνδέσεων. Η ζωή της νεαρής Φρίντα σημαδεύτηκε από ένα ατύχημα με λεωφορείο που είχε το 1925, το οποίο είχε ως απόρροια να μην καταφέρει ποτέ να γίνει μητέρα, κάτι που της στοίχισε πολύ και η θλίψη της “βγήκε” και στο έργο της. Η ίδια είχε δηλώσει κάποια στιγμή σε συνέντευξή της: «Είχα δύο ατυχήματα στη ζωή μου: το ένα ήταν με το λεωφορείο, το δεύτερο… ο Ντιέγκο».Η ιστορία τους έγινε ταινία με πρωταγωνιστές τη Σάλμα Χάγιεκ και τον Άλφρεντ Μολίνα.

Ζαν-Πολ Σάρτρ – Σιμόν ντε Μποβουάρ

Sartre beauvoir
Πηγή: https://www.flickr.com/photos/government_press_office/6470403371/

Μια ιδιαίτερη σχέση. Ίσως η πρώτη “ελεύθερη” σχέση που υπήρξε ποτέ στην ιστορία. Και οι δυο συγγραφείς και φιλόσοφοι, οπαδοί του υπαρξισμού. Μάλιστα από πολλούς Σαρτρ θεωρείται ο “πατέρας” του υπαρξισμού. Εκείνη ακτιβίστρια και φεμινίστρια. Ένα ταιριαστό ζευγάρι, θα λέγαμε, που δεν παντρεύτηκε ποτέ. Γιατί βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας τους ήταν ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και από εκεί πηγάζει και η ελευθερία του! Η Σιμόν ντε Μποβουάρ άλλωστε είναι η συγγραφέας του ξακουστού “επαναστατικού” έργου “Το δεύτερο φύλο”, που αποτέλεσε και μια πολύ σημαντική έμπνευση για το φεμινιστικό αγώνα που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960. Ο Σάρτρ ήταν ο πρώτος που αρνήθηκε να δεχτεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας που κέρδισε το 1964. Δεν δέχτηκε και το τιμητικό αξίωμα της Λεγεώνας της Τιμής που του προτάθηκε λίγο αργότερα. Γνωρίστηκαν όταν ήταν φοιτητές, από την αρχή δήλωσαν ότι δεν θέλουν μια “συμβατική σχέση”. Έζησαν μαζί 51 χρόνια! Μια ελεύθερη σχέση, που έκαναν ό,τι ήθελαν, όποτε ήθελαν, πήγαιναν και με άλλους αλλά δεν είχαν μυστικά μεταξύ τους! Η… τέλεια σχέση, θα μπορούσε να πει κάποιος;

Μαρία Κάλλας – Αριστοτέλης Ωνάσης

Onasssis_Callas
Πηγή: commons.wikimedia.org/ user: Vanilafeel

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γνώρισε τη Μαρία Κάλλας το 1957 σε μια κοσμική συγκέντρωση. Ωστόσο το ειδύλλιο μεταξύ τους αναπτύχθηκε 2 χρόνια μετά, όταν ο Ωνάσης προσκάλεσε τη μεγάλη ντίβα στη θαλαμηγό του και τη φλέρταρε ανοιχτά μπροστά στην τότε γυναίκα του Τίνα Λιβανού! Ήταν η αρχή ενός μεγάλου παθιασμένου έρωτα. Δεν άργησαν και οι δυο να αποδεσμευτούν από τους συζύγους τους (ήταν και εκείνη παντρεμένη) και να ζήσουν μια ιστορία πάθους που κράτησε πάνω από δέκα χρόνια. Δεν ήταν εύκολη η σχέση τους. Πολλές οι εντάσεις ανάμεσά τους. Εγωισμοί, ζήλιες αλλά και πολύ πάθος… Η Μαρία Κάλλας μάλιστα έμεινε… πιστή στον ερωτά της μέχρι το τέλος. Αντιθέτως, όταν οι εντάσεις μεταξύ τους μεγάλωσαν, ο… κοσμοπολίτης εραστής έβαλε πλώρη για την επόμενη μεγάλη κατάκτησή του: την Τζάκι Κένεντι! Η Μαρία Κάλλας στην αρχή κατέρρευσε, άρχισε να παραμελεί τον εαυτό της αλλά και την καριέρα της. Στη συνέχεια το αποδέχτηκε αλλά ο Ωνάσης υπήρξε για εκείνη ο μοιραίος άντρας της ζωής της…

Νίκη Κοσκινά

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα 20 καλύτερα ρομαντικά τραγούδια όλων των εποχών

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Tips για να περάσεις τέλεια!

Άγιος Βαλεντίνος: Πες «Σ’ αγαπώ» με ένα τραγούδι!

Οδηγός επιβίωσης για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα