Όλοι κατηγορούν άδικα τον γιο μου στο σχολείο. Πώς να το διαχειριστώ;

Το παιδί μου (8 ετών) στοχοποιείται από τους γονείς των συμμαθητών του με αποτέλεσμα να λένε τα παιδιά ότι ο γιος μου τα χτύπησε ενώ στην πραγματικότητα παίζουνε μεταξύ τους. Οι γονείς ζητάνε από τα παιδιά τους να μην παίζουν με τον γιο μου. Σε ποιον να απευθυνθώ εφόσον η δασκάλα σκοπεύει να παρατήσει το τμήμα και η διευθύντρια είναι με το μέρος τον 17 άλλων παιδιών; Σας παρακαλώ βοηθήστε με!  Ευχαριστώ.

Στο ερώτημά σας απαντά η Δήμητρα Τραυλού, Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Σύμβουλος

Πώς γίνεται να στοχοποιείται ένα 8χρονο παιδί ενώ μόνον παίζει, όπως λέτε, με τους συνομηλίκους του και πώς γίνεται μια διευθύντρια σχολείου να είναι μόνο με το μέρος 17 παιδιών έναντι του ενός; Δεν αμφισβητώ τα λεγόμενά σας, εσείς γνωρίζετε καλύτερα τι έχει συμβεί. Καθώς όμως μου λείπουν πολλές πληροφορίες από το περιστατικό σας, σας απαντώ σύμφωνα με αυτά που ρωτάτε.

Μιλήστε με το παιδί σας 

Προσπαθήστε να μάθετε από το παιδί σας τι ακριβώς έχει συμβεί. Προφανώς και το έχετε ήδη κάνει, ωστόσο, υπάρχουν φορές που τα παιδιά μας δεν μας δίνουν όλη την πληροφορία, από φόβο ότι μπορεί να τα μαλώσουμε ή να πάρουμε το μέρος των άλλων παιδιών. Μπορεί να νιώθουν ότι δεν έχουμε χρόνο για να τα ακούσουμε ουσιαστικά. Ή να γνωρίζουν το λάθος τους και να θέλουν να το αποκρύψουν γιατί πλέον δεν θα μας είναι αρεστά ή θα ακούσουν κάτι που δεν θα τους είναι ευχάριστο. Όποια κι αν είναι η περίπτωση, είναι σημαντικό να έρθετε κοντά με τον γιο σας, να τον κάνετε να καταλάβει ότι δεν είναι η πρόθεσή σας να τον κατηγορήσετε, ή να τον μαλώσετε, αλλά να τον βοηθήσετε.

bullying sxoleio

 Συγκεντρώστε πληροφορίες για το συμβάν από παντού

Ρωτήστε τη δασκάλα να σας πει με λεπτομέρειες τι είδε εκείνη να συμβαίνει ή πως της μεταφέρθηκε το γεγονός. Δεν έχει σημασία που εκείνη θα αποχωρήσει από το τμήμα, όσο το κρατά οφείλει να σας ενημερώνει. Ελάτε σε επαφή με τον ή τους γονείς των παιδιών που συνέβη το περιστατικό και μάθετε τι είπαν τα παιδιά στους γονείς τους για το γιο σας. Ελάτε σε επαφή με την διευθύντρια και μάθετε για ποιο λόγο είναι εναντίον του παιδιού σας. Διασταυρώστε όλες τις πληροφορίες από όλες τις πηγές που έχετε. Έτσι θα διαμορφώσετε δική σας γνώμη και θα μπορείτε να χειριστείτε το ζήτημα καλύτερα.

Είναι σημαντικό για το παιδί σας να αισθανθεί πως είστε με το μέρος του και το υπερασπίζεστε. Έτσι θα νιώθει πως είναι σημαντικός για εσάς και πως αξίζει. Δεν χρειάζεται να δώσετε εσείς τη μάχη γι’ αυτόν, αλλά να του δείξετε τον τρόπο πώς να το καταφέρει. Μπορείτε ακόμα να επανέλθετε με το ερώτημά σας όταν θα έχετε περισσότερα στοιχεία να μας δώσετε και είστε πιο συγκεκριμένη στην περιγραφή του περιστατικού σας.

Δήμητρα Τραυλού,

Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Σύμβουλος

[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς το bullying αλλάζει τη δομή του εφηβικού εγκεφάλου;

Εκφοβισμός: Για ποιους λόγους μπορεί ένα παιδί να ασκεί βία;

Σχολικός εκφοβισμός: Οταν οι λέξεις σκοτώνουν

 

 

Σχετικά άρθρα