Γιατί παίρνω ξανά τα κιλά που χάνω; Πώς θα μπορέσω να σταθεροποιήσω το βάρος μου;

Εδώ και 7 μήνες δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω. Κάνω προπονήσεις και μετά θέλω μόνο να φάω τόσο, ώστε να μην μπορώ να καταναλώσω άλλο φαγητό και πάω κατευεθείαν για ύπνο. Είχα χάσει κιλά, αλλά τα ξαναπήρα. Βοηθήστε με, σας παρακαλώ…

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, μέλος της επιστημονικής ομάδας Διατροφή του Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)

Η αύξηση του βάρους στα υγιή άτομα συμβαίνει ΜΟΝΟ όταν οι θερμίδες που καταναλώνουν είναι περισσότερες από αυτές που χρειάζονται. Δεν υπάρχουν καταδικασμένοι παχύσαρκοι και ευλογημένοι φυσιολογικοί.

Όσοι διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος είναι βέβαιο ότι καταναλώνουν μόνο όσα χρειάζονται παρόλο που αρκετοί «καταδικασμένοι» θα σπεύσουν να διαμαρτυρηθούν: «ξέρω τον τάδε που τρώει ότι θέλει, όσο θέλει και δεν βάζει κιλά».

Η απάντηση σ’ αυτό είναι ότι μια λεπτομερής καταγραφή του εβδομαδιαίου διαιτολογίου και φυσικής δραστηριότητας του «ευλογημένου» θα αποσαφηνίσει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Θα βεβαιωθείτε ότι οι θερμίδες που καταναλώνει είναι ίσες με αυτές που ξοδεύει.

Γιατί ξαναπαίρνεις τα κιλά που χάνεις;

Η σημαντικότερη αιτία της επαναπρόσληψης βάρους είναι ο λανθασμένος τρόπος απώλειας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσει κάποιος το βάρος του, γι’ αυτό άλλωστε αρκετά άτομα πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης της κάθε καινούργιας μεθόδου που εμφανίζεται κατά καιρούς.

Από τις μοναφαγικές δίαιτες, τις χημικές δίαιτες, τις δίαιτες αποτοξίνωσης, τις υπερπρωτεϊνικές δίαιτες, τις δίαιτες με βάση την ομάδα αίματος και τα τεστ δυσανεξίας, την δίαιτα της λαχανόσουπας ή ακόμα και την πλήρη νηστεία, όλες έχουν το ίδιο αποτέλεσμα: την απώλεια βάρους, αλλά και την επαναπρόσληψη του.

Πολλοί συνάδελφοι, μεταξύ των οποίων και εγώ, θα υποστηρίξουν ότι o μοναδικός τρόπος απώλειας βάρους που μπορεί να εγγυηθεί ασφαλή και μόνιμα αποτελέσματα είναι μια ισορροπημένη διατροφή με βάση τα μεσογειακά πρότυπα.

Γνωρίζω όμως ότι παρόλο που στον καθένα μπορεί να φαίνεται σωστό και λογικό βαθιά μέσα του δυσκολεύεται να το πιστέψει προφανώς γιατί ακόμα και αυτοί που τα κατάφεραν μ’ αυτό τον τρόπο ξαναπήραν το βάρος που έχασαν.

Πώς να διαχειριστείς το βάρος σου

Η βαθιά τομή που θα πρέπει να κάνει κανείς για να διαχειριστεί το βάρος του προϋποθέτει και παράλληλη διαχείριση γεγονότων, συναισθημάτων και συμπεριφορών που ευθύνονται για την αύξηση του βάρους του. Υπό αυτή την έννοια δεν υπάρχει μαγική δίαιτα που να αποτυπώνεται σε μια κόλλα χαρτί με την μορφή διαιτητικών οδηγιών.

Εάν για παράδειγμα ανήκεις σε εκείνο το «κλαμπ» των γυναικών όπου θα πρέπει αδιαμαρτύρητα να πλένεις, να σιδερώνεις, να καθαρίζεις, να μαγειρεύεις, να φροντίζεις και παράλληλα να είσαι εργαζόμενη, σύζυγος και μαμά ενώ βομβαρδίζεσαι από παντού ότι αν προσπαθήσεις μπορείς να καταφέρεις τα πάντα… ακόμα και να αποκτήσεις το λυγερό κορμί που βλέπεις στο «dancing with the stars», μην αναρωτιέσαι αν τελικά το βράδυ καταλήγεις αγκαλιά με ένα κουτάκι μερέντα στον καναπέ.

Σωστές συναναστροφές

Εάν συναναστρέφεσαι με κόσμο όπου ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας είναι οι συχνές επισκέψεις σε ταβέρνα με αρκετά κιλά κρασί να συνοδεύουν τους μεζέδες, ψάξε να βρεις αν υπάρχει πραγματικά κάτι που να σε ενώνει μ’ αυτά τα άτομα εκτός απ’ την ταβέρνα. Είναι μάταιο να πιστεύεις ότι αν σταματήσεις αυτή τη συμπεριφορά για 2-3 μήνες, έως ότου επιτευχθεί η απώλεια βάρους, αυτόματα θα γίνεις καλά.

Εάν πάλι πιστέψεις ότι η απώλεια βάρους από μόνη της θα σου προσφέρει κύρος, αυτοπεποίθηση, αποδοχή, βελτίωση των σχέσεων σου ή ποικιλία στην επιλογή συντρόφου, μοιραία θα επαναπροσλάβεις το βάρος σου. Και αυτό θα συμβεί διότι καθώς έχεις πετύχει το στόχο του χαμηλού βάρους αντιλαμβάνεσαι ότι τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει.

Αναγκαία η εσωτερική αναζήτηση

Γι’ αυτό είναι σημαντικό πριν και κατά την διάρκεια της προσπάθειας απώλειας βάρους να γίνεται μια εσωτερική αναζήτηση των προβλημάτων, των κινήτρων, των συναισθημάτων και των καλύτερων δυνατών λύσεων που μπορεί να υπάρχουν.

Μπορεί τελικά κάποιος να ξαναπαίρνει τα κιλά διότι οι προσδοκίες που είχε πετυχαίνοντας ένα χαμηλό σωματικό βάρος να ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πραγματικά έχει να προσφέρει μια απώλεια βάρους. Μέσα από αυτή την αναζήτηση μπορεί κάποιος να κατανοήσει ότι υπάρχουν θέματα στην ζωή του που απαιτούν λύση και είναι ανεξάρτητα από το βάρος του.

Η προσπάθεια, τελικά, θα είναι εύκολη και το αποτέλεσμα σταθερό και μόνιμο εάν εκτιμηθούν από την αρχή σωστά τόσο τα οφέλη από την απώλεια βάρους όσο και τα προβλήματα που συντηρούν μια κακή σχέση με την διατροφή.

Σχετικά άρθρα