Πώς να εκπαιδεύσω το μωρό μου να κοιμάται στην κούνια του κι όχι στο κρεβάτι μας;

Έχω ένα κοριτσάκι 18 μηνών.  Από 40 ήμερων κοιμόταν μόνο του στην κούνια στο δωμάτιό της. Αυτό έγινε μέχρι 16 μηνών. Μέχρι τότε εάν τύχαινε και ξυπνούσε την έπαιρνα αγκαλίτσα ένα λεπτό, την έβαζα ξανά κούνια και κοιμόταν. Στους δεκαέξι μήνες οπού άρχισε να βγάζει το ένα δόντι πίσω από το άλλο δεν ήθελε να αποκοιμηθεί μόνη της στην κούνια και έτσι την κοίμιζα καρότσι ή στην αγκαλιά μου και κοιμόταν. Το κακό όμως είναι ότι μετά από ώρες ξυπνούσε και με κανέναν τρόπο δεν μπορούσα να την κοιμίσω και έτσι έκανα το λάθος και την πήρα στο κρεβάτι μου όπου και εκεί δυσκολεύεται να κοιμηθεί.

Συνέχεια σηκώνεται καθιστή και από τη νύστα κουτουλάει από εδώ και από εκεί όμως δεν δέχεται με τίποτα να την ξαπλώσω στο κρεβάτι. Αυτό το καταφέρνω μετά από ώρα όταν την πάρει για τα καλά ο ύπνος. Έτσι δεν ξεκουράζεται καλά ούτε αυτή ούτε εγώ. Τι μπορώ να κάνω για να σταματήσει όλο αυτό; Ένα βράδυ την άφησα στην κούνια να κλαίει.Έμπαινα μέσα, την καθησύχαζα και μετά έφευγα… Δυστυχώς όμως αυτή για δυο ώρες δεν σταμάτησε να κλαίει μέχρι που δεν άντεξα και την πήρα στο κρεβάτι μου. Πώς θα μπορούσα να το αντιμετωπίσω αυτό;

Στο ερώτημά σας απαντά η Δήμητρα Τραυλού, Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Σύμβουλος

Η κόρη σας διανύει μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία είναι φυσικό να μην βρίσκει ανακούφιση. Χρειάζεται υπομονή και αγάπη. Από την άλλη μοιάζει να δοκιμάζει την αντοχή σας. Ίσως η κόρη σας αισθάνεται ότι εύκολα θα ενδώσετε, ή ήδη ενδίδετε και σε άλλες δικές της απαιτήσεις και με αυτό τον τρόπο σας προκαλεί να της βάλετε όρια.

Πώς θα βάλετε όρια στη συμπεριφορά της;

Δυστυχώς δεν υπάρχει εύκολος τρόπος γι’ αυτό. Ειδικά όταν νιώθετε ότι πονάει κι εσείς δεν έχετε τρόπο να την ανακουφίσετε. Ίσως νιώθετε πως γίνεστε σκληρή μαζί της, όταν την αφήνετε να κλαίει. Αν για εσάς είναι σημαντικό να καταλάβει ότι πρέπει να κοιμάται μόνη της, χρειάζεται να οπλιστείτε με υπομονή, επιμονή και αποφασιστικότητα. Για να το πετύχετε πρέπει πρώτα να κάνετε έναν εσωτερικό διάλογο για να δείτε πόσο έτοιμη είστε. Αν μέσα σας νιώθετε αποφασισμένη και σίγουρη, τότε δεν θα διστάσετε. Αναρωτηθείτε πόσο αντέχετε να την ακούτε να κλαίει κι εσείς να μην υποχωρείτε. Ή Μήπως αισθάνεστε ότι γίνεστε άδικη και σκληρή που αφήνετε ένα μικρό πλασματάκι να υποφέρει και δεν του προσφέρετε ανακούφιση. Αν νιώθετε έτσι, είναι σίγουρο ότι η κόρη σας το έχει ήδη καταλάβει, οπότε και δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική. Αντί να την την οριοθετείτε εσείς, θα κάνει εκείνη ό,τι θέλει και θα ορίζει εκείνη τους κανόνες του παιχνιδιού. Από την άλλη, αν πιστεύετε ότι της κάνει καλό να μάθει σε κανόνες που εσείς θα της βάλετε, τότε θα προχωρήσετε.

Σημαντικά tips για να το καταφέρετε!

Αποφασίστε και προετοιμαστείτε για ξενύχτια. Ενημερώστε την ότι θα κοιμηθεί στο δωμάτιό της το βράδυ κι εσείς στο δικό σας. Δεν έχει σημασία η ηλικία της. Θα καταλάβει από τον τόνο της φωνής σας.

  • Όταν έρθει εκείνη η ώρα μείνετε σταθερή στην απόφασή σας και μην πισωγυρίσετε. Δεν χρειάζεται να είστε αυστηρή, όσο αποφασισμένη. Δεν είναι τιμωρία το να κοιμάται στο δωμάτιό της.
  • Αν ξυπνήσει το βράδυ, μείνετε δίπλα της μιλώντας της μαλακά μέχρι να την πάρει ο ύπνος. Δώστε της να πάρει αγκαλιά το αγαπημένο της παιχνίδι για να κοιμηθεί μαζί του.
  • Ακόμα κι αν κλαίει σπαρακτικά, δείξτε υπομονή.
  • Πάρτε την αγκαλιά και πείτε της πόσο πολύ την καταλαβαίνετε που πονά. Πως αν μπορούσατε θα θέλατε να της πάρετε τον πόνο με ένα μαγικό τρόπο.
  • Πείτε της ακόμα πως θα περιμένετε μέχρι να αποκοιμηθεί και μετά θα πάτε στο κρεβάτι σας. Είναι πολύ σημαντικό να νιώσει ότι είστε δίπλα της και θέλετε να την ανακουφίσετε. Κάντε την να καταλάβει πως στη δύσκολη αυτή φάση που περνά, για εσάς έχει προτεραιότητα εκείνη. Πείτε της πως την αγαπάτε και πως όσες φορές κι αν χρειαστεί μέσα στη νύχτα, εσείς θα είστε δίπλα της ακόμα κι αν χρειαστεί να μην κοιμηθείτε όλο το βράδυ, αρκεί να το εννοείτε και να το κάνετε πράξη. Πολλές φορές τα παιδιά μας δεν θέλουν κάτι περισσότερο από εμάς από το να νιώθουν ότι θα είμαστε δίπλα τους ότι κι αν συμβεί, όσες φορές χρειαστεί.

Καλή επιτυχία!

Δήμητρα Τραυλού,

Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Σύμβουλος

[email protected]

6984100988

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μωρό: Πώς θα σταματήσει το βραδινό ξύπνημα για γάλα;

Παιχνίδια… εξουσίας ανάμεσα σε γονείς και παιδιά: όρια ή τιμωρία;

 

Σχετικά άρθρα