Το παιδί μου φλυαρεί: Γιατί το κάνει και πώς θα το αντιμετωπίσω;

Εάν το παιδί σας πάντα μιλούσε πολύ, αλλά από την ηλικία των τεσσάρων και μετά φλυαρεί ακατάπαυστα, σημαίνει πώς είτε όντως έχει κάτι να σας πει, είτε κάτι άλλο… κρύβεται πίσω από την φλυαρία του αυτή.

Μιλάει για τα πάντα!

Είναι πιθανό, ερχόμενο από το σχολείο να σας αναλύει τα πάντα γύρω από την σχολική του μέρα, για το σκυλάκι του γείτονα και γενικότερα να σας μιλάει με ρυθμούς… πολυβόλου για οτιδήποτε έχει υποπέσει στην αντίληψή του.

Κατά πάσα πιθανότητα, από ένα σημείο και μετά δεν ακούτε καν τι σας λέει, οπότε είναι πολύ πιθανό να χάνετε την ουσία των όσων προσπαθεί πραγματικά να σας πει.

 

«Αυτό το παιδί πρέπει σίγουρα να μοιραστεί αυτό που του συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας και είναι σημαντικό να τον ακούσετε. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να επισημάνουμε ότι δεν πρέπει να μονοπωλεί την προσοχή των γονιών του. Πρόκειται για τη διδασκαλία του παιδιού σας στους κανόνες επικοινωνίας και κοινωνικής ζωής: σεβασμός του χρόνου κάθε ατόμου», τονίζουν οι ειδικοί παιδοψυχολόγοι.

Γιατί φλυαρεί το παιδί μας;

Για να κατανοήσουμε τους λόγους, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό που το παιδί λέει και πώς το κάνει. Μια κουβέντα μπορεί πράγματι να κρύβει μια ανησυχία του. «Όταν μιλάει, είναι νευρικό; Δείχνει να νιώθει άβολα; Τι τόνο χρησιμοποιεί; Ποια συναισθήματα συνοδεύουν τις ομιλίες του; Αυτοί οι δείκτες είναι σημαντικοί για να δούμε αν είναι απλά μια έντονη επιθυμία να εκφραστεί, απλά είναι χαρούμενο ή υπάρχει μια λανθάνουσα ανησυχία », επισημαίνουν οι ειδικοί.

Και αν αντιλαμβανόμαστε μια ανησυχία μέσω των παρατηρήσεών του, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που κάνει το παιδί ανήσυχο και να προσπαθήσουμε να το καθησυχάσουμε.

Θέλει την προσοχή μας;

Η φλυαρία του μπορεί επίσης να οφείλεται στην επιθυμία για προσοχή. Η συμπεριφορά που διαταράσσει την ηρεμία των άλλων μπορεί να γίνει μια στρατηγική για να προσελκύσει την προσοχή των γονιών επάνω του. Ακόμα και όταν το παιδί είναι πεινασμένο, θέλει να τραβήξει το ενδιαφέρον του μπαμπά ή της μαμάς, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στην περίπτωση αυτή, προσπαθούμε να του δώσουμε περισσότερο χρόνο σε μια πιο… προσωπική συζήτηση. Όποια και αν είναι η αιτία για τη φλυαρία, μπορεί να είναι επιβλαβής για το παιδί. Είναι λιγότερο συγκεντρωμένο στην τάξη, οι φίλοι του μπορεί να το παραμερίσουν, ακόμα και ο δάσκαλος να το τιμωρήσει. Εξ ου και η ανάγκη να τον βοηθήσετε να εξωτερικεύσει τις σκέψεις του μιλώντας, θέτοντάς του καθησυχαστικά όρια. Έτσι, θα γνωρίζει πότε έχει το δικαίωμα να μιλά και πώς να συμμετέχει σε μια συνομιλία.

Δραστηριότητες για να επικοινωνεί σωστά

Είναι στο χέρι μας να τον διδάξουμε να εκφράζεται χωρίς να διακόπτει τους άλλους, να ακούει. Για αυτό, μπορούμε να του προσφέρουμε επιτραπέζια παιχνίδια που τον ενθαρρύνουν να λάβει υπόψη τον καθένα και να περιμένει τη σειρά του. Μια αθλητική δραστηριότητα ή ένα αυτοσχεδιαστικό θέατρο θα τον βοηθήσει επίσης να εργαστεί και να εκφραστεί. Προσέξτε, ωστόσο, να μην τον διεγείρουν πάρα πολύ.

«Η πλήξη μπορεί να είναι θετική, επειδή το παιδί θα βρεθεί ήρεμο με τις σκέψεις του. Θα είναι λιγότερο ενθουσιασμένο, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αυτή την αδιάκοπη επιθυμία να μιλήσει», προτείνουν οι παιδοψυχολόγοι.

Τέλος, θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ιδιαίτερη στιγμή, όπου το παιδί μπορεί να μας μιλήσει και θα είμαστε διαθέσιμοι για να το ακούσουμε. Στη συνέχεια, η συζήτηση θα γίνει χωρίς εντάσεις.

Με πληροφορίες από parents.fr

 

Σχετικά άρθρα