Κέρδισε αυτοπεποίθηση με μια άσκηση: Θέλει μόλις 3 λεπτά την ημέρα!

Αν υποφέρεις από έλλειψη αυτοπεποίθησης, τότε ξέρεις ότι είναι πραγματικά ένα είδος ταλαιπωρίας. Μπορεί να αισθάνεσαι «λιγότερος από» άλλους. Μπορεί να μην είσαι σίγουρος για το τι σκέφτεσαι και τι πιστεύεις. Πολύ πιθανόν να μην γνωρίζεις καν τα πλεονεκτήματά σου.

Η αυτοεκτίμηση και η ικανοποίηση από τη ζωή είναι ένα θετικό συναίσθημα για τον εαυτό, τις ιδέες και την αξία  που δίνεις στον εαυτό σου ώστε να σε φροντίζεις. Οφείλετε να βρίσκεσαι σε ισότιμη βάση με τους άλλους και να αισθάνεσαι υπερήφανος για εσένα.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, περίπου το 50% της αυτοπεποίθησης είναι γενετικό. Κι ευτυχώς που συμβαίνει κι αυτό! Πολλοί, όμως, βρίσκουν δύσκολο το να πιστέψουν στον εαυτό τους. Ίσως να οφείλεται στις εμπειρίες του, ίσως στον χαρακτήρα του, ίσως στη μόρφωσή του. Και εκεί ξεπηδά το ερώτημα: υπάρχει κάποιος τρόπος για να κερδίσεις αυτοπεποίθηση;

Πώς θα κερδίσεις αυτοπεποίθηση;

Όταν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο που περιγράφεται παρακάτω, θα αποκτήσετε σταδιακά περισσότερη εσωτερική εμπιστοσύνη μαζί με την ικανότητα να λάβετε μέτρα που θα βελτιώσουν τη ζωή σας. Μπορείτε να κάνετε αυτή τη διασκεδαστική άσκηση από τον εαυτό σας, ιδιωτικά και σε πολύ λίγο χρόνο.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα εύκολη άσκηση και λέγεται «Ημερήσια Επανεξέταση της Επιτυχίας». Είναι… φίλη της περίφημης άσκησης ευγνωμοσύνης, «Τρία Καλά Πράγματα». Σύμφωνα με αυτή την άσκηση, παίρνεις λίγο χρόνο στο τέλος της ημέρας για να εστιάσεις σε τρεις καλές πράξεις που συνέβησαν και γιατί.

Σε αυτήν την παραλλαγή, όμως, θα εστιάσεις σε τρεις επιτυχίες, μεγάλες ή μικρές, που είχες σε μια συγκεκριμένη ημέρα. Να σημειωθεί πως στο εν λόγω άρθρο η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμησή λογίζονται ως ταυτόσημες έννοιες, αν και μερικές φορές γίνεται διάκριση μεταξύ τους.

Η διαδικασία είναι απλή

Πάρε τρία λεπτά, ή λιγότερο, για να κάνεις μια διανοητική σημείωση (ή να γράψετε) μία ως τρεις επιτυχίες της ημέρας σας. Ο όρος επιτυχίες δεν αναφέρεται απαραιτήτως σε σημαντικά επιτεύγματα, αλλά σε οτιδήποτε σε έκανε να αισθανθείς όμορφα.

Στόχος είναι να μην παραβλέπεις τη δύναμη των μικρών κερδών! Με την εστίαση στις καθημερινές νίκες, ενισχύεις τις εποικοδομητικές ενέργειες και τις σκέψεις, καθιστώντας έτσι πιθανό να κάνεις περισσότερες μικρές νίκες τις επόμενες μέρες.

Τι θεωρείται ως μια «μικρή νίκη»;

Μερικοί ίσως να σκεφτούν «Επιτυχίες;!; Δεν έχω επιτυχίες. Η ζωή μου είναι χάλια». Είναι αλήθεια πως πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια μιας δεδομένης ημέρας. Αλλά, σύμφωνα με το psychologytoday, παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με 23 ενδεχόμενες «μικρές νίκες» κατά της διάρκεια της ημέρας:

  1. πήρες μια καλή απόφαση,
  2. αθλήθηκες,
  3. ένιωσες συμπόνοια για τον εαυτό σου όταν έκανες λάθος,
  4. ανταποκρίθηκες σε μια κατάσταση καλύτερα από ότι συνηθίζεις,
  5. έκανες διάλειμμα όταν κουράστηκες (αντί να πιεστείς),
  6. δεν έκανες μια κατάσταση χειρότερη με τη συμπεριφορά σου,
  7. βοήθησες κάποιον,
  8. ολοκλήρωσες ή έκανες πρόοδο σε ένα project σου,
  9. κατάλαβες ότι κάτι δεν είναι ωφέλιμο για σένα και παραιτήθηκες,
  10. επέμεινες σε κάτι, αν και μπορεί να ήταν δυσάρεστο,
  11. έκανες κάτι υγιές για το μυαλό σου, όπως ο διαλογισμός,
  12. είπες την κατάλληλη φράση σε ένα μέλος της οικογένειάς σου, σε φίλο σου ή σε συνάδερφο,
  13. έκανες λάθος και έμαθες από αυτό,
  14. έκανες λάθος και δεν του επέτρεψες να σου χαλάσει την ημέρα,
  15. πήρες την πρωτοβουλία να διοργανώσεις μια έξοδο ή να δυναμώσεις μια φιλία,
  16. είπες ΟΧΙ σε παράλογες απαιτήσεις κι έβαλες τα όρια σου,
  17. ζήτησες συγγνώμη όταν έκανες λάθος,
  18. τήρησες τις αξίες σου, παρότι (μπορεί να) ήταν δύσκολο,
  19. έβαλες στόχο και προσαρμόστηκες σύμφωνα με αυτόν,
  20. είχες μια ιδέα για το επόμενο project στη δουλειά σου,
  21. προετοιμάστηκες για ένα event ώστε να μην χρειαστεί να τρέχεις τελευταία στιγμή,
  22. αποδέχτηκες ότι κάτι δεν μπορεί να αλλάξει και
  23. έκανες μια παύση ώστε να αναλογιστείς τι σημαίνει η πράξη σου, προτού δράσεις.

Ξεκίνα από τώρα, λοιπόν!

Φυσικά υπάρχει ένας άπειρος αριθμός πράξεων για τους οποίους μπορεί να νιώσεις όμορφα σε μια δεδομένη ημέρα. Η παραπάνω λίστα προορίζεται μόνο για να δώσει ιδέες. Για να διαπιστώσεις αν λειτουργεί για εσένα η παραπάνω άσκηση, πάρε χρόνο και εφάρμοσέ τη για μερικές εβδομάδες.

Το ιδανικό είναι 3 με 4 το λιγότερο. Νιώσε ελεύθερος, να μην το κάνεις μερικές φορές, μόνο και μόνο για να το διατηρήσεις φρέσκο. Όταν, λοιπόν, παρατηρήσεις μια μικρή νίκη, μπορεί να ακολουθήσει μια σύντομη ομιλία με το εαυτό σου επαινώντας σε.

«Το χειρίστηκες πολύ καλά», «Εξαιρετική απόφαση!», «Λίγο ακόμα και τα κατάφερες» και «Αν και έχεις δρόμο μπροστά σου, μπράβο» είναι μερικές εκφράσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Ξεκίνα από τώρα, λοιπόν! Με ή χωρίς τη λίστα, μπορείς να σκεφτείς τρεις επιτυχίες που είχες ήδη σήμερα;

aytopepoithisi

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

11 ψυχολογικά tricks για εσένα που δεν έχεις αυτοπεποίθηση!

Πώς η χαμηλή αυτοπεποίθηση σαμποτάρει τη ζωή μας;

Σε ποια ηλικία χτίζουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού και πώς;

Σχετικά άρθρα