Εκλογές 2019: Ποιοι δικαιούνται ειδική άδεια για να ψηφίσουν

Τη χορήγηση ειδικής άδειας με αποδοχές για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις προσεχείς περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, καθώς και κατά τις τυχόν επαναληπτικές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 2ας Ιουνίου 2019, ενέκριναν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο γενικός γραμματέας Ανδρέας Νεφελούδης, με απόφαση η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Σύμφωνα με την απόφαση, όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια.

Ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας που χορηγείται για τον ανωτέρω σκοπό και αφορά και στην επιστροφή του καθορίζεται, ως ακολούθως:

Α. Για μισθωτούς με 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία:

  • χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας: σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων.
  • χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών: σε απόσταση άνω των 200-400 χιλιομέτρων.
  • χορηγείται άδεια τριών εργάσιμων ημερών: σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και άνω, εφόσον μετακινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • χορηγείται άδεια που θα εξετάζεται κατά περίπτωση: στα νησιά, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης. Όμως, δεν υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Β. Για μισθωτούς με 5ήμερη εβδομαδιαία εργασία:

  • χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας: σε απόσταση άνω των 200-400 χιλιομέτρων.
  • χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών: σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και άνω, εφόσον μετακινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • χορηγείται άδεια που θα εξετάζεται κατά περίπτωση: στα νησιά, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης. Όμως, δεν υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Για όσους εκ των μισθωτών που μετακινούνται κατά τα ανωτέρω, οι ημέρες διεξαγωγής ψηφοφορίας είναι εργάσιμες, τότε θεωρούνται ως ημέρες ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο της παρούσας απόφασης.

Να σημειωθεί πως η ανωτέρω χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ευρωεκλογές 2019: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν και ποια… κόπηκαν

Εκλογές: Ο πρωθυπουργός θέτει το βασικό δίλημμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αν ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, πρέπει να κάνει άμεσα εθνικές εκλογές»

Σχετικά άρθρα