Συγκρούσεις με τους γονείς, απουσίες και… αλκοόλ: Πώς να το διαχειριστούμε;

Αντιμετωπίζουμε το εξής πρόβλημα και δεν ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε. Ο ανιψιός μου, ετών 17, βρέθηκε ξημερώματα στο νοσοκομείο έπειτα από ειδοποίηση του ΕΚΑΒ απο περαστικό που τον είδε να κοιμάται στα παγκάκια κοντά στην γειτονιά, χωρίς να έχει τις αισθήσεις του.

Μας ειδοποίησαν από το νοσοκομείο στις 8.30 το πρωί οτι τον έχουν εκεί μεθυσμένο πολύ άσχημα. Η μητέρα του εν τω μεταξύ τον έψαχνε όλο το βράδυ και εκείνος δεν σήκωνε το τηλέφωνο…

efivos alkool

Έπειτα από 3 ορούς καφεΐνης και έναν απλό, τον πήραμε σπίτι στις 17.30 το απόγευμα, Ο γιατρός μας είπε ότι είχε πιει πάρα πολύ αλκοόλ και γι αυτό άργησε τόσο να συνέλθει.

Έχει μεθύσει 1-2 φορές ακόμη, αλλά όχι έτσι. Μόνο εμετό έκανε.. Επίσης, τον έχουμε πιάσει κάποιες φορές να πίνει μέσα στο σπίτι (μπύρα ή ρακόμελο), που έτυχε να υπάρχει σπίτι τη δεδομένη στιγμή.

Έχουμε πάθει σοκ όλοι μας.

Το θέμα είναι πώς να το διαχειριστούμε;

Είναι ενδείξεις αλκοολισμού τα παραπάνω; Υπάρχει κάποιο κέντρο ή κάποια δομή που μπορούμε να επισκεφθούμε;

Αναφορικά με τη συμπεριφορά του, είναι οξύθυμος και τσακώνεται με τη μάνα του και τον πάτερα του. Οι γονείς του ειναι χωρισμένοι και ο μικρός έχει χάσει δυο χρονιές λόγω απουσιών. Δεν είναι κακό παιδί, είναι ευγενής. Απλά εγώ σαν θεία και μητέρα νομίζω ότι έχει μεγάλη ανασφάλεια και χαρακτηρίζεται από απραξία.
Θέλω πολύ να τον βοηθήσω καθώς τον έχω σαν γιο μου.
Ευχαριστώ!

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Αγαπητή αναγνώστρια,
Είναι νωρίς ακόμα να συζητάμε για αλκοολισμό του ανιψιού σας. Όμως εκείνο που μας ανησυχεί αυτή τη στιγμή είναι ο μεγάλος του εκνευρισμός και οι συνεχείς συγκρούσεις με τη μητέρα του καθώς και η μέθη σε βαθμό που να γίνεται επικίνδυνη για την υγεία του και τη ζωή του. Θα έλεγα πως ο νεαρός θέλει κάτι να μας πει με αυτού του είδους τις ακραίες εκδηλώσεις και τα ξεσπάσματα.

goneis paidi malwnoyn2

Από αυτά που μου περιγράφετε φαίνεται ότι ο νεαρός δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματα του και το πιο πιθανό είναι να μην συνειδητοποιεί τι του συμβαίνει και για αυτό ξεσπάει. Βέβαια η εφηβεία είναι αρκετά δύσκολη για να μπορέσετε να το διαχειριστείτε αυτό από μόνη σας.

Πού να απευθυνθείτε

Πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο εξιδικευμένο κέντρο για εφήβους. Θα σας σύστεινα το Τμήμα Εφήβων για ψυχολογικά θέματα του Νοσοκομείου ΄΄Γεννηματάς΄ Γενικό Κρατικό. Εκεί θα μπορέσετε να έχετε συμβουλευτική για τους γονείς και εσάς και να συζητήσουν και με τον νεαρό.

Τα τηλέφωνα είναι :
από Δευτέρα έως Πέμπτη, 09:00-18:00 και Παρασκευή, 09:00-15:00
Τηλέφωνο: 213 203 2854 – 213 203 2855

Ο Παιδοψυχίατρος, συνεργάτης του boro.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κατάθλιψη στην εφηβεία: Μπορεί να είναι αιτία για επιθετική συμπεριφορά και κατανάλωση αλκοόλ;

Εφηβεία και αλκοόλ: Τι να κάνεις αν το παιδί σου πίνει

Σεξ στην εφηβεία: Βασικές απορίες που όλοι έχουν

Αλκοόλ και εφηβεία: Πότε το “ένα ποτηράκι” γίνεται εξάρτηση;

Γιατί η ανορεξία «χτυπά» εφήβους – Ο ρόλος της οικογένειας

 

Σχετικά άρθρα