Έχω σχέση και συνεχίσαμε με τα προκαταρκτικά: Να το πω ή να το κρατήσω κρυφό;

Είμαι 14 και γνωρίστηκα με ένα παιδί μεγαλύτερο μου με τον οποίο βρίσκομαι εδώ και μιάμιση εβδομάδα. Μου έχει δείξει εμπιστοσύνη και τον εμπιστεύομαι.

Συνεχίσαμε τη σχέση μας με τα προκαταρκτικά. Πηγαίνοντας σπίτι ήμουν με τον φόβο ότι άμα μαθευτεί δεν θα περάσω καλά. Και ειδικά από τον γυναικολόγο όταν πάω, αν καταλάβει κάτι, θα το πει στη μάνα μου.

Δεν νιώθω φόβο για το ότι προχώρησα όσο για το να μην μαθευτεί. Πώς να το διαχειριστώ; Να το πω ή να το κρατήσω κρυφό;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Νικέλα Καποτά, MSc Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner

Στο email σου δίνεις λίγες πληροφορίες για το θέμα. Λες πως βρίσκεσαι με αυτό το παιδί για 1 1/2 εβδομάδα και ήδη αισθάνεσαι άνετα να προχωρήσεις. Είναι πολύ οκ αν αυτό είναι κάτι που το αισθάνθηκες και σου βγήκε. Όμως ο χρόνος αυτός ακούγεται λίγος ώστε να γνωρίσεις ένα άνθρωπο, να νιώθεις άνετα και να δημιουργήσεις ένα κλίμα εμπιστοσύνης.

Επίσης δεν αναφέρεις πόσο μεγαλύτερος είναι ο άνθρωπος αυτός με τον οποίο επέλεξες να ξεκινήσεις μια σχέση. Αν είναι αρκετά μεγαλύτερος μπορεί αυτή η εμπιστοσύνη που νιώθεις να πηγάζει από την θέση ισχύος που έχει απέναντι σου. Όσον αφορά στο φόβο σου στο να μαθευτεί, είναι λογικό να μην θες να μοιραστείς τις πιο προσωπικές σου στιγμές.

Για αυτό άλλωστε και είναι προσωπικές. Αναφέρεις ότι με το παιδί αυτό κάνατε τα προκαταρκτικά. Φαντάζομαι το άγχος σου για την επίσκεψη στον γυναικολόγο αφορά στην περίπτωση που ολοκληρώσεις τις σχέσεις σου με αυτό το παιδί. Βρίσκω πολύ ώριμο που σκέφτεσαι να επισκεφτείς τον γιατρό από την στιγμή που έχεις μια σχέση.

Ο φόβος να μοιραστείς ότι έχεις σχέση, είναι κατανοητός

Ακόμα και αν σκέφτεσαι να τον επισκεφτείς πριν ολοκληρώσεις προκειμένου να ενημερωθείς για τους κίνδυνους και τους τρόπους να προστατεύσεις τον εαυτό σου από ανεπιθύμητες συνέπειες. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι καθότι ο γιατρός δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο και δεν μπορεί να μοιραστεί αυτά που θα πείτε με κανέναν. Εκτός αν χρειάζεται να γίνει κάποια επέμβαση για την οποία απαιτείται η γονική άδεια.

Αν όμως για κάποιο λόγο θεωρείς ότι υπάρχει μια κάποια οικειότητα παραπάνω με τον γυναικολόγο και την μητέρα σου (γιατί είναι ο δικός της γιατρός που την παρακολουθεί χρόνια ή είναι οικογενειακός φίλος), τότε θα μπορούσες να απευθυνθείς σε κάποιον γιατρό που δεν σε γνωρίζει προσωπικά, εσένα ή και τη μαμά σου ώστε να νιώθεις περισσότερη ασφάλεια.

Με ρώτησες αν πρέπει να μοιραστείς τη σχέση σου με την οικογένεια σου ή όχι. Ο φόβος σου είναι κατανοητός, πολλοί γονείς αντιδρούν αρνητικά σε αυτό το ενδεχόμενο. Ο λόγος που κυρίως συμβαίνει αυτό είναι γιατί ανησυχούν και στην ουσία φοβούνται και αυτοί μην συμβεί κάτι στο παιδί τους. Δεν ξέρω τι σχέση έχεις με τους γονείς σου και πόσο νιώθεις ότι μπορείς να μοιράζεσαι πράγματα μαζί τους.

Να προστατεύσεις τον εαυτό σου μιλώντας σε κάποιον

Αφού νιώθεις καλά με την επιλογή σου για αυτή την σχέση δεν υπάρχει λόγος να την κρατήσεις κρυφή αλλά και ούτε να μοιραστείς όλες τις λεπτομέρειες. Μπορείς να πεις ότι σου αρέσει κάποιος και βγαίνετε παρέα χωρίς να μοιραστείς περισσότερα. Αν νιώσεις άνετα και θες να πεις και παραπάνω είναι δική σου επιλογή. Αν δεν νιώθεις άνετα να μιλήσεις στους γονείς σου, υπάρχει κάποιος άλλος ενήλικας που μπορείς να μιλήσεις;

Καλό είναι να υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος που μπορείς να εμπιστευτείς τα θέματα σου ώστε να μπορείς να ζητήσεις βοήθεια αν την χρειαστείς. Στην εφηβεία στην οποία βρίσκεσαι είναι λογικό ακόμα να ψάχνεις τι σου αρέσει και να δοκιμάζεις τα νερά σε διάφορα θέματα και ειδικά στα ερωτικά.

Θα ήθελα όμως, να προστατεύσεις τον εαυτό σου μιλώντας σε κάποιον που εμπιστεύεσαι και να ενημερωθείς για τα σεξουαλικά θέματα. Οι σχέσεις δεν είναι κάτι για οποίο χρειάζεται να ντρέπεσαι αρκεί ό,τι κάνεις να το κάνεις με ασφάλεια και για την ψυχική και για σωματική σου υγεία.

Νικέλα Καποτά MSc
Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner
nikelakapota.gr
[email protected]
6945038881
Αγίας Παρασκευής 55, Χαλάνδρι

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η εμπειρία της πρώτης σεξουαλικής επαφής: Όταν το ζευγάρι ολοκληρώνει

Σεξ για πρώτη φορά και χωρίς προφύλαξη: Όλα όσα θα σε ανησυχήσουν

Έκανα σεξ πρώτη φορά. Πώς θα καταλάβω αν έσπασε ο παρθενικός υμένας;

Νομίζω ότι μου αρέσει ο αδερφός του κολλητού μου. Πώς να το διαχειριστώ;

Σχετικά άρθρα