Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να επηρεάζει την ηρεμία μου;

Το μαγνήσιο είναι ένα ιχνοστοιχείο πολύτιμο για τον οργανισμό, απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Είναι ένας πολύ βασικός ρυθμιστής,  μαζί με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, για την καλή λειτουργία του νευρικού αλλά και του μυϊκού συστήματος.

Γράφει ο κλινικός διαιτολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος

Εξαιτίας της μεγάλης αλληλεπίδρασης μεταξύ των ιόντων του φωσφόρου και του μαγνησίου, τα ιόντα μαγνησίου είναι απαραίτητα για τη δημιουργία των νουκλεϊκών οξέων.

Συνεπώς λογίζονται ως απαραίτητα σε όλα τα κύτταρα των ζωντανών οργανισμών. Μάλιστα, πάνω από 300 ένζυμα απαιτούν την παρουσία ιόντων μαγνησίου για την καταλυτική δράση τους.

Η έλλειψή του επηρεάζει την ηρεμία μας;

Μελέτες δείχνουν ότι  το μαγνήσιο έχει  πολύ καλή επίδραση  στον οργανισμό. Μεταξύ άλλων  έχει βρεθεί ότι επηρεάζει και στη ρύθμιση της ορμόνης που διαχειρίζεται το στρες, την κορτιζόλη.

Πάντως, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μείωση του μαγνησίου στους ανθρώπους με μοντέρνες διατροφικές συνήθειες, καθώς ο καθαρισμός της τροφής και τα λιπάσματα μειώνουν ή «εξαφανίζουν» το υπαρκτό μαγνήσιο.

Γιατί είναι σημαντικό για την υγεία;

Το μαγνήσιο είναι πολύ σημαντικό στοιχείο της ανθρώπινης διατροφής. Το σώμα ενός ενήλικα περιέχει περίπου 24 γραμμάρια μαγνησίου, με το 60% στον σκελετό, το 39% εντός των κυττάρων (20% στους σκελετικούς μύες) και το υπόλοιπο 1% εκτός των κυττάρων.

Στο ανθρώπινο σώμα επίσης φαίνεται το μαγνήσιο να διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου. Υψηλή ή χαμηλή κατανάλωση πρωτεϊνών μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του μαγνησίου και άλλα διατροφικά στοιχεία, όπως ο φώσφορος και τα λίπη, την επηρεάζουν.

Ποιες είναι οι πηγές του μαγνήσιου;

Είναι οι ξηροί καρποί, το κρέας και το σπανάκι. Ένα φλιτζάνι σπανάκι περιέχει το 40% της ποσότητας του μαγνησίου που χρειαζόμαστε καθημερινά.

Βεβαίως, παρότι είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου, δεν μπορούμε να το έχουμε καθημερινά στο διαιτολόγιό μας. Τέλος, καλή πηγή μαγνησίου είναι το εμφιαλωμένο νερό.

Χάρης Δημοσθενόπουλος
Κλινικός διαιτολόγος
Βιολόγος στο Τμήμα Διαιτολογίας του νοσοκομείου «Λαϊκό»

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι να φάω πριν το ραντεβού μου; Οι 6+2 πολύ θρεπτικές τροφές

Ποιες τροφές εκτός από τη σοκολάτα, βοηθούν στην ευεξία;

Έλλειψη σε μαγνήσιο: Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξεις

Σχετικά άρθρα