Ποιες τροφές εκτός από τη σοκολάτα, βοηθούν στην ευεξία;

Υπάρχουν τροφές που μπορούν να μάς εξασφαλίσουν χαλαρή και ωραία διάθεση για πολλές πολλές ώρες, σύμφωνα με έρευνες που τεκμηριώνουν ότι η ψυχική διάθεση επηρεάζεται άμεσα από τον τρόπο διατροφής.

Γράφει ο Διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας

Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές, και ποιες είναι αυτές;

Από τις πιο γνωστές και διαδεδομένες είναι η σοκολάτα. Η σοκολάτα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ πρόδρομος της σεροτονίνης, της ουσίας  που προάγει την καλή διάθεση και την ευχαρίστηση.

Επιπλέον, επειδή η σοκολάτα έχει πολύ μαγνήσιο,  βοηθάει στη χαλάρωση των μυών ενώ η μικρή περιεκτικότητα σε καφεΐνη που έχει, δίνει ενέργεια.

Πόση σοκολάτα πρέπει να τρώει κανείς;

Όπως όλα τα τρόφιμα, με μέτρο. Η σοκολάτα είναι ένα εξαιρετικό προϊόν, αλλά δεν πρέπει να  καταναλώνεται περισσότερο από 10 – 20 γραμ.την ημέρα.

sokolata

Το ιδανικό είναι βεβαίως να καταναλώνεται σε συνδυασμό με ένα φρούτο για παράδειγμα, με λίγους ξηρούς καρπούς, ώστε να προφυλάξουμε τον οργανισμόαπό τον κίνδυνο του εθισμού σε αυτή.

Κινδυνεύει να εθιστεί κανείς στη σοκολάτα;

Ακριβώς, η συχνή ή σε μεγάλες ποσότητες κατανάλωσή της μπορεί να έχει ως συνέπεια τη δημιουργία τροφοεξάρτησης και μπορεί να λειτουργεί λίγο εθιστικά για τον οργανισμό.

Όταν όμως, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής σε συνδυασμό με κάτι άλλο που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, μειώνεται ή και αποτρέπεται ο κίνδυνος του εθισμού.

Ποια άλλη τροφή εκτός από τη σοκολάτα βοηθά στην ευεξία;

Τροφές που προάγουν αυτήν την ουσία, δηλαδή τον νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης, είναι επίσης το γιαούρτι, το τυρί cottage, η μπανάνα, τα καρύδια. Αλλά πάντα συνδυασμένες σωστά, ποτέ μόνες τους.

Ευάγγελος Ζουμπανέας
Κλινικός διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Θέλω να δοκιμάσω vegan σούπα: Πώς μπορώ να τη φτιάξω;

Έχεις όρεξη για τσιπς και σού έχουν ξεμείνει τορτίγιες; Ώρα να φτιάξεις ένα υγιεινό σπιτικό σνακ!

Σχετικά άρθρα