Έλλειψη σε μαγνήσιο: Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξεις

Το μαγνήσιο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία.

Πρώτα απ’ όλα πρόκειται για πολύ σημαντικό παράγοντα που κανονίζει τη λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος.

Επίσης, είναι ρυθμιστής των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, προστατεύει την υγεία των οστών και βελτιώνει τον μεταβολισμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια γυναίκα πρέπει να λαμβάνει 310 – 320 mg μαγνησίου καθημερινά. Το ευτύχημα είναι ότι το μαγνήσιο περιέχεται σχεδόν σε όλες τις τροφές που καταναλώνουμε: στα πράσινα λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, τα φασόλια, το αβοκάντο, τις μπανάνες και το γιαούρτι, ακόμα και στην μαύρη σοκολάτα.

Και πάλι, όμως, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει επαρκής πρόσληψη μαγνησίου. Έλλειψη σε αυτό παρατηρείται στην περίπτωση παθήσεων όπως το η ασθένεια του Chron, η κοιλιοκάκη και η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Χαμηλά επίπεδα σε μαγνήσιο έχουν, επίσης, άνθρωποι που πίνουν αλκοόλ, έχουν γαστροοισοφαγικά προβλήματα, ακόμα και ανεπάρκεια σε βιταμίνη D.

Τα συμπτώματα της έλλειψης σε μαγνήσιο δεν φαίνονται άμεσα, αλλά «χτυπάνε» σε βάθος χρόνου.

Διάβασε παρακάτω ποια είναι τα συμπτώματα που μαρτυρούν ότι έχεις έλλειψη σε μαγνήσιο:

Έχεις «τσιμπιές» στα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών

Επειδή το μαγνήσιο παίζει ρόλο στο νευρικό σύστημα και τα αντανακλαστικά του σώματος, είναι πολύ πιθανό να νιώθεις μουδιάσματα και τσιμπήματα.

Νομίζεις ότι έχεις γρίπη

Απώλεια της όρεξης, ναυτία, έμετος, κόπωση και αδυναμία. Αυτά είναι συνήθως τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται όταν κάποιος έχει έλλειψη σε μαγνήσιο, θυμίζοντας αρκετά την περίπτωση της γρίπης.

Κρίσεις επιληψίας

Εφόσον φτάσεις σε αυτό το σημείο σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει προχωρήσει αρκετά και είναι πολύ σοβαρό. Οι κρίσεις αυτές προκύπτουν γιατί πλέον υπάρχει θέμα με τις αντιδράσεις του εγκεφάλου σου. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει οπωσδήποτε να δεις τον γιατρό σου.

Έχεις κράμπες

Αυτές οι συσπάσεις των μυών μπορούν να κάνουν τα πόδια ή τα χέρια σας να αισθάνονται δύσκαμπτα, βαριά ή ακόμα και να δυσκολεύεσαι να τα κουνήσεις. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται σε μεγαλύτερη ροή ασβεστίου στα νευρικά κύτταρα όταν τα επίπεδα μαγνησίου είναι χαμηλά, τα οποία διεγείρουν απότομα ή και καθόλου τα μυϊκά νεύρα.

Εναλλαγές στη διάθεση

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει και κυκλοθυμία, με εναλλαγές στη διάθεση. Εάν έχεις παρατηρήσει κάτι τέτοιο χωρίς προφανή λόγο και αιτία καλό θα είναι να εξεταστείς.

Έχεις ταχυπαλμίες

Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει πτώση των επιπέδων καλίου, γεγονός που επηρεάζει τα καρδιακά μυϊκά σου κύτταρα και μπορεί να κάνει κακό στον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα