Απόκτησε θετική διάθεση και βελτίωσε την υγεία σου! Μπορείς να το κάνεις και εσύ με αυτή την απλή «άσκηση αισιοδοξίας»!

Αναρωτιέσαι πώς μπορείς να γίνεις πιο αισιόδοξη; Πολλές μελέτες αναφέρουν πως οι άνθρωποι στις ημέρες μας τείνουν να γίνονται πιο απαισιόδοξοι λόγω των απότομων και ραγδαίων αλλαγών που βιώνουν.

Ωστόσο, είναι αποδεδειγμένο, σύμφωνα με το psychologytoday.com, πως η αισιόδοξη στάση έχει πολλά περισσότερα οφέλη για την υγεία- σωματική και ψυχική- από τον αρνητικό και απαισιόδοξο τρόπο ζωής. Οπότε, αυτό εγείρει ένα βασικό ερώτημα: Η αισιοδοξία είναι καθορισμένη ή μπορεί κανείς να αλλάξει;

Η θετική στάση κληρονομείται ή μαθαίνεται;

Οι ψυχολόγοι που ασχολούνται με την προσωπικότητα, περιγράφουν την αισιοδοξία ως μια γενικότερη προσδοκία των ατόμων πως καλά πράγματα θα συμβούν. Αυτός είναι κιόλας ο πυρήνας της σκέψης τους και σε αυτό στηρίζονται όταν κάτι πάει στραβά ή προκύπτει.

Για παράδειγμα, η ψυχολόγος Σούζαν Σέγκερστορμ βρήκε πως ο κάθε συμμετέχων στην έρευνά της έχει αλλάξει πολλές στάσεις μέσα σε χρονικό διάστημα 10 ετών. Μάλιστα, σε μια μελέτη διδύμων, μόλις το 25% της θετικής στάσης κληρονομείται, με το υπόλοιπο να καθορίζεται από το περιβάλλον και τις ατομικές προσπάθειες.

Πολλοί είναι λοιπόν, εκείνοι που φαίνεται να χρειάζονται μια «ένεση» αισιοδοξίας όσο μεγαλώνουν. Και αυτό σύμφωνα με τον Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ράις, Ουτπάλ Ντολάκια, μπορεί να γίνει με μια σύντομα και καθημερινή… άσκηση!

Πώς γίνεται η «άσκηση» αισιοδοξίας;

Βασιζόμενος στα αποτελέσματα έρευνας της ψυχολόγου Λάουρα Κινγκ το 2001 για τον «καλύτερο δυνατό εαυτό», προτείνει ο καθένας να βρίσκει 10 λεπτά μέσα στην ημέρα του και να τα αφιερώνει στον εαυτό του. Σε αυτό το ολιγόλεπτο… διάλειμμα από την καθημερινότητα, οφείλει να οραματίζεται.

Και όχι να οραματίζεται τυχαία, μα στοχευμένα και οι σκέψεις του να αφορούν στον εαυτό του για το πώς θέλει να είναι σε 10 χρόνια. Όσο για το πότε πρέπει να γίνεται αυτή η «άσκηση», σχετίζεται με την ελεύθερη βούληση του καθένα.

Γιατί «πρέπει» να εφαρμόσεις αυτή την… άσκηση;

Σε αυτό το διάστημα χρόνων λοιπόν, που έχει επιλέξει ο καθένας, «πρέπει» να έχει πετύχει τους στόχους του, να έχει κάνει αυτά που ήθελε, να έχει υγιές σώμα και πνεύμα και να περιτριγυρίζεται από άτομα που αγαπάει και νοιάζεται. «Πρέπει να συνθέσει ο ίδιος τη χαρούμενη εικόνα που θέλει. Έτσι μόλις το κάνει αυτό, τότε θα κινητοποιηθεί για να το πετύχει», σχολιάζει ο Καθηγητής.

Και το καλό αυτής της άσκησης είναι πως προσαρμόζεται εύκολα στις απαιτήσεις του καθένα. Για παράδειγμα, μπορεί να μην θέλει να σκεφτεί τη γενικότερη εικόνα του μα μόνο την επαγγελματική ή οικογενειακή. Ή μπορεί να μην σκέφτεται το πώς θα είναι σε 10 χρόνια αλλά ίσως σε λιγότερο, όπως σε 7.

Ένα ακόμα, πλεονέκτημα είναι πως μπορείς να την κάνεις είτε καθιστός είτε ξαπλωμένος, αρκεί να είσαι μόνος σου και να συγκεντρωθείς σε εσένα. Έτοιμος για την αλλαγή;

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το παραμελήμενο παιδί θα γίνει ένας εξαρτητικός ενήλικας με προβλήματα αυτοπεποίθησης;

Αυτοπεποίθηση: Συμβουλές για το πώς να πιστέψεις στον εαυτό σου

Φοβάσαι να… δοκιμάσεις νέα πράγματα; Έτσι θα αποκτήσεις ερωτική αυτοπεποίθηση

Σχετικά άρθρα