Γιατί φοβόμαστε; Οι «παγίδες» του μυαλού που εμποδίζουν την ευτυχία!

Γιατί φοβόμαστε; Οι φοβίες είναι ένα σύνολο από αγχώδεις διαταραχές που σχετίζονται με ένα ακατάσχετο φόβο και άγχος που έχει σχέση με ένα αντικείμενο ή γεγονός.

Μια φοβία μπορεί να αφορά στην κυριολεξία οτιδήποτε καθώς σχετίζεται με ό,τι ο οργανισμός θεωρήσει απειλητικό για λόγους που κατά την πρώτη έκθεση σε αυτό, φάνηκε επικίνδυνο. Όσοι υποφέρουν από διάφορους, έως και ανεξήγητους φόβους, ας μη νομίσουν ότι είναι μόνοι τους. Για παράδειγμα, ένας στους εφτά κατοίκους στη Γερμανία υποφέρουν από φοβίες.

Οι φόβοι μας εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στις ημέρες μας

Οι φόβοι αυτοί, που πολλές φορές γίνονται αγχώδεις, εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στις ημέρες μας και εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους. Κάποιοι φοβούνται να επικοινωνήσουν με άγνωστους ανθρώπους, άλλοι ανησυχούν διαρκώς ότι κάτι κακό θα συμβεί στην οικογένειά τους, μερικοί καταλαμβάνονται ξαφνικά από πανικό και πιστεύουν ότι όπου να είναι θα πεθάνουν, κάποιοι άλλοι δεν μπορούν πλέον να επισκεφθούν ορισμένα μέρη…

Πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν τι είναι και από πού προέρχεται αυτό που τους βασανίζει. Και περνούν εβδομάδες, μήνες, ακόμα και χρόνια μέχρι να αναζητήσουν βοήθεια και να ωφεληθούν από αυτήν. Η ζωή όμως, είναι μια μοναδική εμπειρία για τον καθένα μας, όπου αρκετοί κατανοώντας αυτή τη μοναδικότητα ενδεχομένως σκέφτονται να αλλάξουν μια συμπεριφορά ή μια πτυχή της ζωής τους. Κάποιοι θα παραμείνουν με το… όνειρο ενώ κάποιοι άλλοι, οι πιο «γενναίοι», θα αναλάβουν δράση.

Η ζωή αποτελείται από αλλαγές που προσπαθούμε να αποφύγουμε

Η ζωή μας ολόκληρη αποτελείται από μεταβάσεις. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να αποφύγουμε την αλλαγή με οποιοδήποτε κόστος πολλές φορές, διατηρώντας συνήθειες, συμπεριφορές, ακόμα και αντικείμενα φθαρμένα ή και χαλασμένα, αντικείμενα που μπορεί να μην μας αρέσουν μόνο και μόνο γιατί θα πρέπει να τα αποχωριστούμε και η αλλαγή αυτή να φαίνεται απειλητική. Ναι, ο φόβος της αλλαγής μπορεί να μας εμποδίσει να εξελιχθούμε και να γνωρίζουμε το πλήρες δυναμικό μας.

Φοβόμαστε την αλλαγή, το νέο, το διαφορετικό γιατί φαντάζει ως μία δυσάρεστη και απειλητική εμπειρία για κάποιους, ενώ για άλλους ως μια δημιουργική διαδικασία, ένα ταξίδι στο άγνωστο που μπορεί μεν να είναι και τρομακτικό, μπορεί όμως να περικλείει και μια σπίθα ενθουσιασμού, μια σπίθα που ενδεχομένως μέσα από τον φόβο, καταπιέζουμε…

Πώς λοιπόν, θα «αγκαλιάσουμε» τον εαυτό μας;

Ας δώσουμε έμφαση στο παρόν, στο «εδώ και τώρα», στην εκάστοτε στιγμή εφόσον ο φόβος δεν υπάρχει στο «εδώ και τώρα». Φοβάμαι επειδή το μυαλό μου προβάλει ένα αρνητικό μελλοντικό σενάριο αποτυχίας, απογοήτευσης ή πόνου που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Και ας αναγνωρίσουμε τις ανάγκες μας και το τι πραγματικά θέλουμε να έχουμε μαζί μας σε αυτό το μοναδικό ταξίδι μας. Να αναρωτιόμαστε αν ζούμε μία ευχάριστη και ικανοποιητική ζωή. Και αν όχι, ας σκεφτούμε τι χρειάζεται να αλλάξουμε ώστε να δούμε τη βελτίωση…!

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

8 απλές τεχνικές για να μάθεις να ξεπερνάς τους φόβους σου!

«Αρρώστησα από τον κορωνοϊό. Πώς θα ξεπεράσω τον φόβο μου να βγω έξω;»

Σχετικά άρθρα