Άλλαξε την ζωή σου, αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης σου

[lwptoc numeration=”none”]

Τι υποδηλώνουν οι δύο αυτές έννοιες;

Οι έννοιες αυτές έχουν να κάνουν με το πως βλέπουμε την ζωή γύρω μας, ποιες είναι οι πεποιθήσεις μας και πως το συνειδητό και το υποσυνείδητο επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης, καθώς και τις πράξεις μας.

Με λίγα λόγια επηρεάζουν το τι πιστεύουμε για τον εαυτό μας και είτε μας αφήνουν στάσιμους είτε μας βοηθούν να εξελιχθούμε.

Πως οι πεποιθήσεις μας μπορούν να επηρεάσουν την ζωή μας;

Μία έρευνα 20 χρόνων έρχεται να καταρρίψει όσα πιστεύαμε έως τώρα. Η ερευνήτρια Dweck από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αποδεικνύει, πως η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο νοοτροπιών, μπορεί να μας κάνει χαρούμενους ή δυστυχισμένους. Η έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι πιστεύουμε πως τα χαρακτηριστικά μας, όπως η προσωπικότητα, η νοημοσύνη και τα ταλέντα μας είναι σταθερά και δεν αλλάζουν και εφόσον γεννηθήκαμε με αυτά έτσι θα συνεχίσουμε και στην υπόλοιπη ζωή μας.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να γεννιούνται μέσα μας ψυχαναγκασμοί για την ικανότητα του εαυτού μας και να προσπαθούμε συνεχώς να επιβεβαιώσουμε στους φίλους, στην σχέση, στην δουλειά και στην οικογένεια μας, πόσο έξυπνοι είμαστε και πόσο φοβερή προσωπικότητα έχουμε.

Και τότε είναι που αρχίζουν τα ερωτήματα. Είμαι έξυπνος; ή αφελής; θα με αποδεχτούν; ή θα με απορρίψουν;

Ακόμα πολλές φορές παρατηρούμε πως αφήνουμε τα χρόνια να περνάνε και εμείς μένουμε στο μέτριο, ενώ μπορούμε να έχουμε το ιδανικό. Συνεχώς προσπαθούμε να βρούμε πράγματα και καταστάσεις λιγότερα από εμάς. Για παράδειγμα, ψάχνουμε φίλους που θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτεροι από εκείνους.

Πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Νοοτροπία της Ανάπτυξης ως όπλο για την εξέλιξη μας;

Όπως αναφέρει η κυρία Dweck, πολύ συχνά όταν πιστεύουμε κάτι πολύ έντονα για τον εαυτό μας, δεν προσπαθούμε για την αλλαγή του και έτσι δεν αναπτύσσουμε νέες δεξιότητες και δεν εξελισσόμαστε. Για παράδειγμα λέμε δεν είμαι καλός στην μαγειρική και έτσι πείθουμε τον εαυτό μας και δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να προσπαθήσουμε για αυτό. Εάν όμως βασιζόμασταν στην Νοοτροπίας της Ανάπτυξης, θα είμασταν πρόθυμοι να προσπαθήσουμε, ακόμα και εάν ξέραμε ότι μπορεί στην αρχή να αποτύχουμε. Η Νοοτροπία της Ανάπτυξης δεν στέκεται σε αυτό που δεν είμαστε καλοί, αλλά στέκεται στο πως θα προσπαθήσουμε να εξελίσσουμε την ελλιπή δεξιότητα μας, με σκοπό να πετύχουμε τον στόχο μας.

Ακόμα οι άνθρωποί που βασίζονται στην Νοοτροπία της Ανάπτυξης μαθαίνουν από τα λάθη τους και δεν τα προσπερνούν, διότι τα θεωρούν προκλήσεις για να γίνουν καλύτεροι. Επίσης μαθαίνουν να εμπνέονται από τους ήδη επιτυχημένους και δεν τους αποφεύγουν, διότι μέσα από τις πράξεις τους θα εξελιχθούν και οι ίδιοι.

Η αποτυχία μπορεί να είναι μια επίπονη εμπειρία, αλλά δεν σε καθορίζει σαν άνθρωπο, γιατί αυτό που ξεχωρίζει τους σπουδαίους ανθρώπους είναι το να μπορούν να μετατρέψουν την αποτυχία σε μακροπρόθεσμη επιτυχία. Και το μυστικό συστατικό είναι η επιμονή της επίτευξης του στόχου.

Έρευνες έχουν δείξει, πως κατά την διάρκεια μια δύσκολης προσπάθειας η εγκεφαλική μας δράση αυξάνεται και όσο προσπαθούμε να επιτύχουμε τον σκοπό μας,  τόσο γινόμαστε και πιο έξυπνοι.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της Αμετάβλητης Νοοτροπίας και της Νοοτροπίας της Ανάπτυξης;

Σας προτείνουμε σχετικά με τη Νοοτροπία της Ανάπτυξης:

Δείτε το βίντεο: Της ερευνήτριας Carol Dweck, όπου μετρά πάνω από 3 εκατομμύρια προβολές και που μας μαθαίνει μέσα από την 20ετη έρευνα της στην Νοοτροπία της Ανάπτυξης, πως δεν υπάρχει λιγότερο έξυπνος άνθρωπος, αλλά άνθρωπος που δεν έχει προσπαθήσει αρκετά, γιατί δεν είχε βρει από μικρός τις σωστές τεχνικές.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Θετική σκέψη. Η φράση – κλειδί που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου!

Ήρθε η στιγμή να αλλάξεις! Τα 9 είδη φόβου και πώς να απαλλαγείς από αυτά…

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.

Oι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές-ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και την ενδεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Αν παρατηρήσεις κάτι επείγον επικοινώνησε με το 166 ή κάλεσε άμεσα το γιατρό σου.

 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

 

Σχετικά άρθρα