Πρόσφατα έπιασα μια νέα δουλειά στην οποία οι συνάδελφοι μου, μου μιλάνε προσβλητικά. Θέλω να παραιτηθώ, αλλά ξέρω ότι εάν το κάνω θα έχω μια προσωπική αποτυχία. Τι να κάνω;

Έχω πρόσφατα ξεκινήσει μία δουλειά σε καφετέρια σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης με αρκετό κόσμο. Είναι η πρώτη μου δουλειά και ήμουν πολύ χαρούμενη που θα ξεκινούσα δουλειά πάνω σε κάτι που το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Όλα ήταν καλά μέχρι την στιγμή που ξεκίνησε η εκπαίδευση μου ώστε να μάθω την δουλειά.

Το περιβάλλον δεν είναι καθόλου φιλικό. Οι συνάδελφοι παρόλο που δείχνουν μία υπομονή μαζί μου μιας και τώρα μαθαίνω την δουλειά (δεν είχα ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με το συγκεκριμένο επάγγελμα), λένε συνεχώς αρνητικά και προσβλητικά σχόλια για μένα (αυτό είναι κάτι που περίμενα αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό). Ένας από τους συναδέλφους μου μάλιστα μου είπε πως με σιχαίνεται και ότι του σπάω τα νεύρα και μάλιστα ότι μέρα με την μέρα χειροτερεύω στην δουλειά, ενώ δεν διστάζει να μιλήσει στους υπεύθυνους απαξιωτικά και αρνητικά για μένα.

Εκτός αυτού ο όγκος της εργασίας και οι υποχρεώσεις της είναι υπερβολικές. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που πρέπει να μάθω σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και καταβάλω μεγάλη προσπάθεια.

Όλα αυτά με έχουν οδηγήσει στο να έχω μεγάλο άγχος πρίν τη  δουλειά ενώ κατα την διάρκεια της δουλειάς κάνω πολλά λάθη, δεν μπορώ να μείνω διαρκώς συγκεντρωμένη και εύκολα ξεχνάω πράγματα. Μου έχει περάσει από το μυαλό η ιδέα να παραιτηθώ και να βρω δουλειά αλλού με καλύτερες συνθήκες, αλλά ανησυχώ ότι και εκεί θα είναι το ίδιο κλίμα. Επίσης αν παραιτηθώ θα το εκλάβω ως προσωπική αποτυχία και αδυναμία του εαυτού μου.

Τι μπορώ να κάνω για την κατάσταση αυτή;

Στο ερώτημα σας απάντησε η Μαρία Λαΐου, Ψυχολόγος

Αγαπητή αναγνώστρια,

Θα προσπαθήσω να απαντήσω στο ερώτημα σου χωρίς ωστόσο να τοποθετηθώ με βεβαιότητες, αφενός γιατί αγνοώ πολλά κομμάτια της ιστορίας της ζωής και της καθημερινότητας σου και αφετέρου διότι είναι σημαντικό εσύ να λαμβάνεις την ευθύνη για σημαντικές αποφάσεις της ζωής σου. Έτσι, θα προσπαθήσω να σε καθοδηγήσω και να σου θέσω κάποιες ερωτήσεις που είναι σημαντικό να απαντήσεις η ίδια.

Αρχικά, συγχαρητήρια για την νέα σου δουλειά εφόσον είναι κάτι που το επέλεξες και σε ευχαριστεί! Κατανοώ από αυτά που γράφεις ότι τα εργασιακό κλίμα είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστο, ωστόσο παρατηρώ ότι για κάποιο λόγο οι συμπεριφορές αυτές των συναδέλφων σου παρόλο που τις χαρακτηρίζεις αρνητικά είναι κάτι που θεωρείς αναμενόμενο (πχ αυτό είναι κάτι που περίμενα αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό). Αναρωτιέμαι λοιπόν σε αυτό το σημείο πώς έχει διαμορφωθεί αυτή η άποψη από την μεριά σου και πως έχεις μάθει να θεωρείς αυτές τις συμπεριφορές αναμενόμενες; Αυτό μπορεί να σημαίνει για σένα ότι είναι ανεκτές;  Από τις λίγες πληροφορίες που μου δίνεις πάντως εγώ μπορώ να διακρίνω μια έντονη «τοξικότητα» στο συγκεκριμένο εργασιακό κλίμα. Ειδικότερα, στο σημείο που ο συνάδελφος αναφέρεται στο πρόσωπο σου με προσβλητικά σχόλια και τοποθετείται με εκφράσεις ιδιαίτερα αρνητικές και «δραματικές» σε σημείο που δεν αναλογούν στην περίσταση και φτάνουν να γίνονται κακοποιητικές. Δεν μου φαίνεται περίεργο που βιώνεις έντονο στρες και κάνεις λάθη στην δουλειά καθώς η τοξικότητα μολύνει την κρίση σου και την αυτοπεποίθηση σου.

Αναφέρεις ότι σκέφτεσαι να αποχωρήσεις από την εργασία σου αλλά σε «κρατάει» το γεγονός ότι φοβάσαι το χειρότερο αλλά και το ότι μπορεί να το εκλάβεις ως προσωπική αποτυχία, αλλά από την άλλη δεν αντέχεις το κλίμα. Καταλαβαίνω απόλυτα το προβληματισμό σου και συμφωνώ ότι η απόφαση δεν είναι εύκολη. Ωστόσο σε περίπτωση που μείνεις είναι πολύ σημαντικό να δουλέψεις με τον εαυτό σου και να προσπαθήσεις να οριοθετηθείς ώστε να σε προφυλάξεις σεβόμενη το πλαίσιο. Ωστόσο αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, χρειάζεται προσωπική δουλειά με τον εαυτό σου και πιθανόν θα χρειαστεί να συνεργαστείς με έναν ψυχολόγο ώστε να απαντήσεις ερωτήματα στον εαυτό σου όπως αυτά που σου έθεσα στην αρχή. Ενδεικτικά, συμπεριφορές όπως αυτές των συναδέλφων σου είναι σημαντικό να μην είναι αποδεκτές από κανέναν άνθρωπο καθώς τις θεωρώ ιδιαίτερα κακοποιητικές. Από την άλλη σε περίπτωση που φύγεις από εκεί δεν είναι απαραίτητο ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα για σένα. Ωστόσο, καλό θα ήταν και πάλι να μπεις σε διαδικασία να απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «τι σημαίνει αποτυχία για μένα;» , « θεωρείται αποτυχία να μένω σε ένα τοξικό περιβάλλον;»- και σε αυτό φυσικά θα βοηθούσε η καθοδήγηση κάποιου ψυχολόγου.

Ελπίζω να βοήθησα,

 

ΜΑΡΙΑ ΛΑΙΟΥ 

Ψυχολόγος, ΜSc Clinical Neuropsychology/MSc Clinical and Community Psychology

Τηλέφωνο: 6986823375

e-mail: [email protected]

 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

 

Σχετικά άρθρα