Ενώ θέλω να αναπτύξω φιλίες και να βγαίνω έξω, αισθάνομαι κάτι να με τραβάει.Έτσι, επιλέγω να μένω μέσα, νιώθοντας ο πιο μοναχικός άνθρωπος της πόλης. Τι να κάνω;

Το πρόβλημα μου είναι ότι ενώ θέλω να αναπτύξω φιλίες και να βγαίνω έξω, παράλληλα αισθάνομαι κάτι να με τραβάει … Κάτι που υποσυνείδητα με εμποδίζει να κανονίσω για έξοδο με παιδιά της ηλικίας μου. Φοβάμαι την απόρριψη που μπορεί να ακολουθήσει όταν προτείνω σε κάποιον να βγούμε και μου χαλάσει η γενικότερη διάθεση μου. Έτσι, επιλέγω να μένω μέσα διαβάζοντας και “σαπίζοντας” δίχως φίλους….  νιώθοντας ο πιο μοναχικός άνθρωπος της πόλης.

Στο ερώτημα σας απάντησε η Έλενα Τσαμκόσογλου, Ψυχολόγος- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αγαπητέ αναγνώστη, 

Καταλαβαίνω ότι αισθάνεσαι κάτι να σε κρατάει πίσω από την επιθυμία σου να προχωρήσεις και να αναπτύξεις την κοινωνική σου δραστηριότητα. Αναφέρεις ότι ενώ θα ήθελες να βγαίνεις έξω με φίλους , κάτι εσωτερικό και ίσως όχι ακριβώς ξεκάθαρο μπορεί να αποτελεί εμπόδιο. Σε αυτό το σημείο η χρησιμότητα της συμβουλευτικής /ψυχοθεραπείας είναι μεγάλη για να μπορέσεις να ψηλαφήσεις ποια ακριβώς είναι τα εμπόδια που φράζουν το δρόμο σου προς τις επιθυμίες και τις ανάγκες σου.

 Έχεις εντοπίσει ότι φοβάσαι την απόρριψη και αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Μόνο αν αποκτήσουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης , θα μπορέσουμε να την πάρουμε στα χέρια μας και να πραγματοποιήσουμε βελτιώσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά στην προσωπική ικανοποίηση και στην προσωπική ανάπτυξη.

Ο φόβος της απόρριψης μέχρι ενός σημείου μπορεί να μας προστατεύει στο να πληγωθούμε αλλά ενδέχεται μόνοι μας να βάλουμε τον εαυτό μας να πληγωθεί περισσότερο από μια μοναχική ζωή εάν δεν μας καλύπτει. Με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου, μπορείς να διερευνήσεις περισσότερο τις πτυχές αυτού του φόβου. Από πού πηγάζουν? Πώς ήταν προηγούμενες εμπειρίες που πραγματικά τόλμησες να φερθείς διαφορετικά? Πόση σημασία έχει τελικά η γνώμη των άλλων αν πραγματικά ξέρουμε τη δική μας αξία? Η έννοια της αυτοπεποίθησης και της αξίας του εαυτού μπορεί να σε βοηθήσει να βάλεις τα πράγματα στη θέση σου.

Αξίζει να εξηγήσουμε εδώ την σημασία της κοινωνικής φοβίας. Το άτομο που υποφέρει από κοινωνική φοβία αισθάνεται έντονο άγχος σε μία ή περισσότερες κοινωνικές καταστάσεις ή όταν χρειάζεται να επιτελέσει κάτι μπροστά σε άλλους. Σκέφτεται ότι οι άλλοι θα τον κρίνουν σε κάθε του κίνηση. Αναμένει ότι θα γελοιοποιηθεί και θα υποτιμηθεί, και ότι οι άλλοι θα τον αποδοκιμάσουν και έτσι όταν μπορεί αποφεύγει αυτές τις καταστάσεις. Συχνά ακόμα μπορεί να αισθάνεται θλίψη, μοναξιά και άγχος. Τέλος τα άτομα με κοινωνική φοβία μπορεί να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, και αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους. Μπορεί να σκέφτονται ότι δεν έχουν τις κοινωνικές δεξιότητες, αλλά και αν  ακόμη ισχύει κάτι τέτοιο πάλι μπορούν να προχωρήσουν σε βελτιώσεις που κρίνουν οι ίδιοι ότι χρειάζονται και με διάφορες τεχνικές να τις εξασκήσουν σε ένα πλαίσιο ψυχολογικής υποστήριξης (π.χ. παιχνίδι ρόλων όπου μπορεί το άτομο να πειραματιστεί σε φανταστικούς διαλόγους).

Μπορείς να ξεκινήσεις να πειραματιστείς με νέες συμπεριφορές προσεγγίζοντας ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις πιο άνετα. Αν συνεχίζεις με τον ίδιο τρόπο , (δηλαδή να μην προτείνεις σε κανέναν να βγείτε), πιθανόν να συνεχίζεις να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα (δηλαδή να μη βγαίνεις).

Μια παγίδα είναι ότι μπορεί κανείς να φοβάται εκ των προτέρων την απόρριψη και να μην μπαίνει σε διαδικασία προσπάθειας ή πειραματισμού μόνο και μόνο επειδή κλωθογυρίζει καταστροφολογικά σενάρια και αρνητικές σκέψεις στο μυαλό του. Αυτές οι αυτόματες αρνητικές μπορούν να μπουν σε επεξεργασία και με τη συνδρομή ενός ψυχολόγου. Έτσι, εξετάζοντας τα πραγματικά δεδομένα που στηρίζουν τη σκέψη σου και τα δεδομένα που πιθανώς την αντικρούουν να καταλήξεις σε διαφορετική εναλλακτική σκέψη και κατ’επέκταση σε διαφορετικό συναίσθημα.

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και είναι φυσικό να θέλει να στραφεί προς άλλους ανθρώπους . Η κοινωνική απόσυρση μπορεί να φέρει ένα αίσθημα μοναχικότητας. Καθένας μας μπορεί να έχει διαβαθμίσεις στο πόσο συχνά θέλει να βρίσκεται κοντά σε άλλους. Εσύ αναφέρεις ότι καταλήγεις με ένα αίσθημα ότι μένεις μόνος σου «σαπίζοντας». Αν ακούσεις αυτό το συναίσθημα πραγματικά σε αυτή τη χρονική στιγμή που σε προβληματίζει, ίσως μπορέσει να σε οδηγήσει εκεί που θα ήθελες, σε μια διαφορετική κατάσταση από αυτή που βιώνεις τώρα, πιο ικανοποιητική για εσένα.

Έλενα Τσαμκόσογλου
Ψυχολόγος- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475

 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

 

Σχετικά άρθρα