Είμαι παιδί χωρισμένων γονιών και νιώθω πως θα έχω την ίδια τύχη. Πώς μπορώ να προφυλάξω την σχέση μου;

“Καλησπέρα, νιώθω υποτιμητικά με τον εαυτό μου

Αρχικά οι γονείς μου χώρισαν στα δυο μου, η μητέρα παντρεύτηκε ξανά και χώρισε ξανά. Δέχτηκα πολύ μπούλινγκ και χλευασμό, ειρωνεία και υποτίμηση, σαν να είμαι από άλλο κόσμο. Από τα 13 έως και σήμερα υποφέρω, νιώθω ότι θα έχω την ίδια τύχη των γονιών μου, ότι δε θα με πλησιάσει σωστός άντρας αργότερα λόγω της οικογενειακής μου κατάστασης. Δε θέλω να με βλέπουν όλοι κατώτερη ή εγώ να το νιώθω.

Βγάζω κόμπλεξ, πνίγομαι.

Επίσης η οικονομική μου κατάσταση δεν είναι καλή και νιώθω ότι δέχομαι και για αυτό υποτίμηση.

Σπουδάζω σε πανεπιστήμιο ανυπομονώ να ξεφύγω απ όλα αυτά και να αρχίσω τη δική μου πορεία ζωής, αλλά δεν είναι εύκολο γιατί όλα αυτά με τραβάνε πίσω.

Μακάρι ο κόσμος να ήταν πιο όμορφος.”

Στο ερώτημα σας απάντησε η Ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Συνήθως ο τρόπος που μας κοιτάνε οι άλλοι είναι συνήθως αντανάκλαση του πως εμείς νιώθουμε για τον εαυτό μας. Με απλά λόγια, η εικόνα που εμείς έχουμε για τον εαυτό μας, οι φόβοι μας, οι ανασφάλειες μας, είναι και αυτή που δείχνουμε στον έξω κόσμο. Ένα πρώτο βήμα, θα ήταν να αρχίσεις να συμπαθείς τον εαυτό σου. Μίλα του με ευγένεια, δες τα θετικά του γνωρίσματα, κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν και σε ικανοποιούν. Ο τελικός σου στόχος να είναι να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να βγάλεις και στον υπόλοιπο κόσμο έναν εαυτό που έχεις σε εκτίμηση.

Ναι, είναι πιθανό η σχέση των γονέων μας να μην ήταν ιδανική. Ναι, είναι πολύ πιθανό να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, μιας και έχουμε γαλουχηθεί με αυτά. Όμως, το μονοπάτι δεν είναι μονόδρομος. Μπορούμε να σταματήσουμε, να διερευνήσουμε τι πήγε λάθος και γιατί και να κάνουμε προσπάθεια να «βγούμε» από το μονοπάτι που έστρωσαν οι προηγούμενες γενιές.

Έχεις κάνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα – έχεις αντιληφθεί ότι κάτι πήγε λάθος στη σχέση των γονέων σου. Μην το δεις μοιρολατρικά – μπορείς να ορίσεις εσύ τη δική σου πορεία.

Με εκτίμηση,

Δήμητρα Φιλοπούλου

Ψυχοθεραπεύτρια MSc

Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια

Τηλ.: 6956 297109

Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα