Πώς το τζίντζερ συμβάλει στην απώλεια κιλών αλλά και προστατεύει από ένα απλό κρυολόγημα, μέχρι και τον καρκίνο

Το τζίντζερ είναι ένα πολυαγαπημένο συστατικό που χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην μαγειρική τα τελευταία χρόνια και έχει γίνει πολύ γνωστό για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει. Eκτός από την μαγειρική βέβαια χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε ποτά και κοκτέιλς, σε φυσικούς χυμούς αλλά και  σε γλυκά εδέσματα.  

Εσείς τι γνωρίζετε για αυτόν τον μικρό “θησαυρό”;

Είναι ένα τροπικό φυτό, γνωστό και ως πιπερόριζα που αναπτύχθηκε αρχικά στη Νοτιοανατολική Ασία, όμως πλέον είναι διαθέσιμο και καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. 

Μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο, ως μπαχαρικό ή ακόμα και να βρεθεί ως κύριο συστατικό σε ταμπλέτες, κάψουλες και υγρά εκχυλίσματα. Ακόμη, το αιθέριο έλαιο που βρίσκεται στη ρίζα του εμπεριέχεται σε πολλές καλλυντικές συνθέσεις, αρώματα και σαπούνια.

Αναλυτικότερα, είναι χαμηλό θερμιδικά και πολύ θρεπτικό, καθώς περιέχει εκτός των άλλων βιταμίνες Β3 κα Β6, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, αλλά και βιταμίνη C.

Ποια είναι τα οφέλη του για τον ανθρώπινο οργανισμό;

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-03-10T125405.600-1024x576.jpg

  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο: Το δεδομένο συστατικό χρησιμοποιείται στην εναλλακτική ιατρική, αφού μπορεί να ενισχύσει την πέψη, να μειώσει τη ναυτία και να καταπολεμήσει την ακμή και το κρυολόγημα.
  • Συμβάλλει στην απώλεια σωματικού βάρους: Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, αποδείχθηκε πως το ginger διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην απώλεια των περιττών κιλών, ακόμα και σε παχύσαρκα άτομα.
  • Βοηθά στην οστεοαρθρίτιδα: Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις και δυσκαμψία. Με τη χρήση του τζίντζερ μπορεί να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο πόνος, για αυτό και συνιστάται στους ασθενείς.
  • Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Σε επιστημονική μελέτη που διεξήχθη το 2015 αποδείχθηκε πως το τζίντζερ κατάφερε να μειώσει το σάκχαρο των συμμετεχόντων που είχαν διαβήτη τύπου 2. 
  • Μειώνει τη χοληστερόλη: Τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σε μελέτη του 2018 τα άτομα που κατανάλωναν περίπου 5 γραμμάρια τζίντζερ την ημέρα κατάφεραν να μειώσουν τη χοληστερόλη τους κατά 17,4% σε 3 μόλις μήνες.
  • Διευκολύνει την πέψη και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ναυτίας: Οι χημικές ενώσεις του τίντζερ θεωρείται πως διευκολύνουν την διαδικασία της πέψης και καταπραΰνουν τους στομαχικούς πόνους, όπως και την πρωινή αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Καταπολεμά τον καρκίνο: Η συγκεκριμένη ρίζα αποτελεί ένα ισχυρό “όπλο” για την καταπολέμηση του καρκίνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν και στην επιβράδυνση της γήρανσης.
  • Καταπολεμά και προλαμβάνει το κοινό κρυολόγημα: Συχνά θεωρούμε πως ο χυμός πορτοκαλιού αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για την αποφυγή ενός κρυολογήματος. Ωστόσο, το τζίντζερ αν καταναλωθεί ζεστό βοηθά τον οργανισμό να απαλλαγεί από σχετικές λοιμώξεις.

Πώς να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-03-10T125540.670-1024x576.jpg

  • Μαρινάδες
  • Σούπες
  • Smoothies
  • Cocktails
  • Γλυκά και αλμυρά πιάτα
  • Dressing για σαλάτες

Φαρμακευτικές αγωγές και ginger

Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως το τζίντζερ επιδρά με οποιονδήποτε τρόπο σε ένα άτομο που ακολουθεί μια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Παρόλα αυτά, προτού προβείτε στην κατανάλωση του επικοινωνήστε με τον θεράποντα ιατρό σας.

Κλείνοντας, το τζίντζερ αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και θαυματουργά συστατικά, καθώς τα οφέλη του για τον οργανισμό μας είναι αναρίθμητα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο αξίζει να το εντάξετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα.

Πηγές:

https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger#8.-May-help-lower-cholesterol-levels

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/ginger-nutrition-facts-health-benefits-alternative-uses-more/

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-ginger#1

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι εκπληκτικές ιδιότητες του τζίντζερ (πιπερόριζα)

Τσάι: 5 Θαυματουργές ποικιλίες για την ανακούφιση από το άσθμα!!!

Σχετικά άρθρα