Plant Based: Ποιο φυτικό ρόφημα είναι τελικά το καλύτερο;

Τα τελευταία χρόνια το φυτικό γάλα γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο και σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά δεδομένα η προτίμηση των καταναλωτών προς αυτό έχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό. Ωστόσο, οι επιλογές είναι πολλές, καθώς τα συγκεκριμένα ροφήματα προέρχονται από διαφορετικές πηγές, οπότε δεν έχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά. 

Για ποιον λόγο, λοιπόν, μπορείτε να προτιμήσετε το φυτικό από το ζωικό γάλα και ποιο από όλα αυτά τα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των super market είναι το καλύτερο;

Είναι προτιμότερο, τελικά, να καταναλώνετε φυτικό γάλα από ότι αγελαδινό;

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, εάν καταναλώνετε αγελαδινό γάλα τότε δεν είναι απαραίτητο να προτιμήσετε το φυτικό. Άλλωστε, το πρώτο είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων. Συγκεκριμένα, περιέχει ασβέστιο, βιταμίνες Α και D, όπως και πλήθος μικροθρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητο να υπάρχουν στην διατροφή σας.

Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να προτιμάτε τα  γαλακτοκομικά προϊόντα εάν δεν σας αρέσουν. Παρελθοντικά, οι ειδικοί συνιστούσαν την τακτική κατανάλωση τους, επειδή ωφελούσαν τα οστά και προλάμβαναν τα κατάγματα. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί. 

Μολαταύτα, αν έχετε κάποια δυσανεξία ή θέλετε να μειώσετε το ανθρακικό σας αποτύπωμα, κάνοντας πιο eco-friendly επιλογές τότε προτιμήστε τα φυτικά ροφήματα.

Γάλα Αμυγδάλου

Οφέλη

Το γάλα αμυγδάλου είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες (240ml αντιστοιχούν σε 50 περίπου θερμίδες), οπότε είναι ιδανικό για εκείνους που προσέχουν την διατροφή τους ή επιθυμούν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος. Παράλληλα, ένα μόνο φλιτζάνι περιέχει μόνο 1-2 γραμμάρια υδατανθράκων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι φυτικές ίνες. 

Επιπρόσθετα, αποτελεί μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης Ε, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είναι εμπλουτισμένο και με βιταμίνη D. Ακόμη, είναι μια άριστη επιλογή για εκείνους που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη (= Κατάσταση κατά την οποία η λακτόζη δεν μπορεί να αφομοιωθεί από τον οργανισμό, προκαλώντας μια σειρά συμπτωμάτων, όπως λόγου χάρη ο έντονος πόνος στο στομάχι), όπως και για τους vegan. Τέλος, είναι ιδιαίτερα εύγευστο και μπορείτε να το εντάξετε με ευκολία στην διατροφή σας.

Γάλα Καρύδας

Οφέλη

Τα λιπαρά που υφίστανται στο γάλα καρύδας μπορούν να ωφελήσουν στην απώλεια βάρους και στον μεταβολικό ρυθμό, ενώ η κατανάλωση του ενδείκνυται και για εκείνους που έχουν υψηλή χοληστερόλης. Ακόμη, μειώνει τις φλεγμονές, αλλά και τα επίπεδα των ιών και των βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις

Παράλληλα, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, σε βιταμίνες C και Ε και προάγει την υγεία των μαλλιών και της επιδερμίδας. Τέλος, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνει την σιδηροπενική αναιμία.

Γάλα Σόγιας

Οφέλη

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το γάλα σόγιας είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, σε πρωτεΐνες και σε χαμηλά κορεσμένα λιπαρά. Ακόμη, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και οστεοπόρωσης και συμβάλλει στην μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Επιπρόσθετα, οι φυτικές ίνες που περιέχει είναι προστατευτικές για την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, πως η κατανάλωση του μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης κατά 3-4%, ενώ πρέπει να επισημάνουμε πως αν είστε αλλεργικοί στην σόγια καλό θα ήταν να μην προτιμάτε τα προϊόντα που παράγονται από αυτό.

Τέλος, δεν περιέχει γλουτένη και ασβέστιο, όμως είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, απαραίτητα για τον οργανισμό.


Συμπερασματικά, το κάθε ένα από τα φυτικά ροφήματα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και οφέλη, οπότε μπορείτε να καταναλώσετε όποιο από όλα εσείς επιθυμείτε. Επίσης, εάν δεν έχετε κάποια δυσανεξία στην λακτόζη δεν υπάρχει λόγος να στραφείτε κατ’ αποκλειστικότητα σε φυτικά προϊόντα, αλλά να πραγματοποιείτε εναλλαγές στην διατροφή σας, ώστε να μην μονοτονείτε.

Πηγές

https://www.healthline.com/nutrition/almond-milk-health-benefits#TOC_TITLE_HDR_9

https://www.healthline.com/nutrition/coconut-milk#other-benefits

https://www.ballerinichiropractic.com/9-amazing-benefits-coconut-milk/

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/pros-cons-soy-milk/

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/plant-milk-or-cows-milk-which-is-better-for-you

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Αισθάνεσαι κουρασμένος ή «πεσμένος»; 10 τροφές και ροφήματα για ενέργεια στο λεπτό!

Φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα: Μπορούν να αντικαταστήσουν το αγελαδινό γάλα;

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα