Θέλεις να παραμείνεις ενυδατωμένη; Να μειώσεις τις πιθανότητες για καρκίνο και να βελτιώσεις την λειτουργία της καρδιά σου; Τότε βάλε σήμερα το Καρπούζι στην ζωή σου

Το καρπούζι αποτελεί το πιο αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο που προτιμάται από τους περισσότερους καταναλωτές και έχει αγαπηθεί όσο κανένα άλλο. Εκτός από την ανεπανάληπτη γεύση του είναι και άκρως δροσιστικό, ενώ τα οφέλη του για την υγεία μας είναι πολλά και αξιοσημείωτα. Τι θα λέγατε, λοιπόν, να τα ανακαλύψουμε μαζί; Ας ξεκινήσουμε!

Ποια είναι τα κυριότερα οφέλη του;

Παραμένουμε ενυδατωμένοι

Η κατανάλωση νερού είναι σημαντική, ώστε να μπορούμε να μένουμε συνεχώς ενυδατωμένοι. Ωστόσο, η επιλογή τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε νερό μπορεί, επίσης, να βοηθήσει. Ένα από αυτά είναι το καρπούζι (92% νερό) που μας ενυδατώνει, μας κρατά χορτάτους για αρκετή ώρα, ενώ δεν έχει πολλές θερμίδες, για αυτό μπορούμε να το καταναλώσουμε χωρίς καμία ενοχή. 

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Μελέτες απέδειξαν πως τόσο το λυκοπένιο, όσο και οι φυτικές ενώσεις που περιέχει έχουν αντικαρκινικά αποτελέσματα. Αν και η πρόσληψη λυκοπενίου σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι μικτά. Ο ισχυρότερος δεσμός μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει αναπτυχθεί μεταξύ αυτού και του καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, άλλες θρεπτικές ουσίες που εμπεριέχονται στο καρπούζι αναστέλλουν και την ανάπτυξη όγκων.

Βελτίωση καρδιακής υγείας

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως. Όμως, με συγκεκριμένες αλλαγές στη διατροφή μας μπορούμε να προστατευτούμε από αυτές. Μελέτες κατέδειξαν, ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, όπως και στην πρόληψη οξειδωτικών βλαβών.

Διευκολύνει την διαδικασία της πέψης

Το καρπούζι περιέχει άφθονο νερό και μικρή ποσότητα ινών. Τα δύο αυτά στοιχεία είναι σημαντικά για την ομαλή διαδικασία της πέψης. Αξίζει να γνωρίζετε, πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε νερό και σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για την προώθηση των φυσιολογικών κινήσεων του εντέρου. Έτσι, δεν προκαλούνται εντερικές δυσλειτουργίες, ενώ προάγεται και η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος

Το καρπούζι που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Ειδικότερα, περιέχει βιταμίνη Β6 που βοηθά το ανοσοποιητικό να παράγει αντισώματα, προστατεύοντας μας από πιθανές λοιμώξεις.

Γενικότερα, το συγκεκριμένο ζουμερό φρούτο διαθέτει ποικίλα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Α,Β και C, αντιοξειδωτικές ουσίες και μπόλικο νερό που κρατά τον οργανισμό μας ενυδατωμένο. Για αυτόν τον λόγο, εν τέλει, χρειάζεται να το εντάξουμε στη διατροφή μας, ώστε να αποκομίσουμε στον μέγιστο βαθμό τα αξιοσημείωτα οφέλη του.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πρόωρη γήρανση; Κατανάλωσε αυτές τις 6 αντιγηραντικές τροφές και δες άμεσα την διαφορά

Sweet Snacks: 4 συνταγές για υγιεινά γλυκά σνακ με ελάχιστες θερμίδες

Breakfast time: Τα 7 πιο χορταστικά smoothies για ένα πρωινό γεμάτο ενέργεια

Πηγές

https://www.healthline.com/nutrition/watermelon-health-benefits#TOC_TITLE_HDR_10

https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-watermelon-for-skin-hair-and-health/

Σχετικά άρθρα