Το δικό σας ερώτημα: Ο πατέρας μου είχε σχέση με μια ανήλικη και πλέον όλο το σχολείο μου κάνει bullying. Τι να κάνω;

Καλησπέρα σας είμαι 15 ετών και νιώθω ότι πρέπει να μιλήσω σε κάποιον ειδικό γιατί δεν μπορώ να το διαχειριστώ ολο αυτό που συμβαίνει . Όλα άρχισαν μια μέρα περίπου πριν 2 χρονια. Ο πατέρας μου είχε σχέση με μια ανήλικη κοπέλα και εγώ το ήξερα . Ήμουν μικρή τότε και δεν ήξερα ομως. Μια μέρα εγώ με τη μητέρα μου δεχτήκαμε ένα τηλεφώνημα από την αστυνομία και μας ειπαν οτι ο πατέρας μου είναι στο τμήμα. Πήγαμε εκεί με την μαμά μου και αντίκρισα τον πατέρα μου χτυπημένο και γεμάτο αίματα στο πρόσωπο και στα ρούχα του . Οι αστυνομικοί είπαν στη μαμά μου ότι οι γονείς της κοπέλας που κρατούσε σχέση ο μπαμπάς μου ανακάλυψαν την σχέση τους και του έκαναν καταγγελία. Από τότε τρέχουν στα δικαστήρια και άρχιζα να χάνω φίλες. Άκουγα πολλά απαίσια πράγματα που έλεγαν οι άνθρωποι για την οικογένεια μου. Άρχισαν και οι γονείς μου να τσακώνονται και να μιλάνε άσχημα σε εμένα. Με εχουν αποκαλέσει κωλόπαιδο, εγωίστρια, ηλίθια και πολλά άσχημα πράγματα. Πολλοί στο σχολείο με βρίζουν και με κακολογούν και όλο αυτό με έχει επηρεάσει πολύ. Θέλω απλά να φύγω από αυτό το σπίτι, από αυτό το χωριό και από όλα.

Στο ερώτημα σας απάντησε η Έλενα Τσαμκόσογλου, Ψυχολόγος- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αγαπητή αναγνώστρια, 

Φαίνεται ότι περνάς μια φάση που αναλογίζεσαι όλα αυτά που συνέβησαν στην οικογένειά σου αλλά και συνεχίζουν να συμβαίνουν αφού αναφέρεις ότι υπάρχει μια συνέχεια στα δικαστήρια. Είναι φυσικό να έχεις ταυτόχρονα πολλά και διαφορετικά συναισθήματα και σκέψεις για τους γονείς σου, για τον εαυτό σου, για τις ανθρώπινες σχέσεις γενικότερα ίσως. 

Πράγματι μπορεί να σε βοηθήσει το να μιλήσεις σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Το ότι είσαι ανήλικη σημαίνει ότι θα χρειαστεί και η συγκατάθεση των γονιών σου. Μπορείς να τους το ζητήσεις εξηγώντας τις επιθυμίες σου και τις ανάγκες σου. Σκέψου τι στόχο θα ήθελες να πετύχεις, πχ ίσως να ζητάς να διερευνήσεις πώς αυτό που ζεις σε επηρεάζει, πως θα το αντιμετωπίσεις με τρόπο που να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, πως θα βρεις ηρεμία σε  αναστάτωση που μπορεί να αισθάνεσαι κ.α.

Ο ψυχολόγος θα ακούσει τι σε προβληματίζει και με υποστηρικτική διάθεση θα σε βοηθήσει να βρεις τις απαντήσεις μέσα σου και τις ικανότητες που έχεις οι οποίες θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις παρακάτω. Βρίσκεσαι στην αναπτυξιακή φάση της εφηβείας, που σημαίνει ότι διαμορφώνεις τώρα την αίσθηση της ταυτότητας σου, το ποια είσαι και που πηγαίνεις. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών και εφήβων. Για παράδειγμα υπάρχει η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 η οποία αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας. Μέσω της Γραμμής SOS 1056 παιδιά, έφηβοι και γονείς βρίσκουν άμεσα ανθρώπους να τους ακούσουν και να δράσουν ώστε να προσφέρουν την στήριξη που χρειάζεται σε κάθε μία περίπτωση. Η γραμμή λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα 365 ημέρες το χρόνο δωρεάν από σταθερό, κινητό και καρτοτηλέφωνο και στηρίζεται από προσωπικό της Μη κυβερνητικής οργάνωσης το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Το σίγουρο είναι ότι έχεις κάθε δικαίωμα να μην ανέχεσαι τα πειράγματα του περίγυρου και να ζητάς να σταματούν με τρόπο σοβαρό και σταθερό ώστε να προστατεύεις τα όρια σου. Σε περίπτωση που συμβαίνει λεκτικός σχολικός εκφοβισμός όπως αναφέρεις στο σχολείο, μπορείς να απευθυνθείς στους καθηγητές και να ενημερώσεις τη διεύθυνση του σχολείου. Ο λεκτικός εκφοβισμός περιλαμβάνει πειράγματα, προσβλητική συμπεριφορά, υποτίμηση, βρισιές, απειλές, κοροϊδία, χειρονομίες κ.λπ. Πολλά παιδιά αποφεύγουν να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς αλλά αυτό δίνει έδαφος να συνεχιστούν οι συμπεριφορές εκφοβισμού από συνομήλικους και να συνεχίσει ο αποδέκτης των συμπεριφορών να αισθάνεται απροστάτευτος.

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα σύνθετο φαινόμενο με διάφορα αίτια. Έχει βρεθεί ότι ο εκφοβισμός μειώνεται στο σχολείο όταν οι εκπαιδευτικοί δεσμεύονται ότι θα ασχοληθούν με την εξάλειψή του μιας και φέρουν ευθύνη για εύρυθμη σχολική λειτουργία, οπότε η ενημέρωσή τους είναι σημαντική. Πρέπει φυσικά να σημειωθεί πως η διαχείριση τέτοιων περιστατικών δεν είναι εύκολη και ότι θα πρέπει και οι εκπαιδευτικοί να υποστηρίζονται ανάλογα (π.χ. επιμόρφωση στη διαχείριση αντίστοιχων περιστατικών, συνδρομή ειδικού ψυχολόγου στο σχολείο κ.λπ.).

Επίσης είναι σκόπιμο να θυμόμαστε ότι τα παιδιά που συμπεριφέρονται άσχημα σε άλλα είναι παιδιά που και τα ίδια χρειάζονται βοήθεια. Ίσως δεν μπορούν να  αντιληφθούν τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους στα άλλα παιδιά, ίσως δεν βρίσκουν ένα υγιή τρόπο να αλληλεπιδράσουν με τους γύρω τους, ίσως πασχίζουν να επιβληθούν, να τραβήξουν την προσοχή έστω και με λάθος τρόπο για να καλύψουν την ανάγκη τους να νιώθουν σημαντικοί αν δεν το εισπράττουν από αλλού κ.α. 

Με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου μπορείς να δεις πώς θα μπορείς να προστατευτείς και να αντιμετωπίσεις τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές που σε ενοχλούν και σε πληγώνουν. Δεν μπορείς να ελέγξεις τι θα σου πει ο άλλος αλλά μπορείς να ελέγξεις πώς θα αντιδράσεις και πόση σημασία θα δώσεις στο πόσο θα επηρεάσει τη ζωή σου.

Έλενα Τσαμκόσογλου
Ψυχολόγος- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Σχολικός εκφοβισμός: οι γονείς πρέπει να λειτουργούν ως πρότυπο!

Σχετικά άρθρα