Το παιδί μου έχει μαθησιακές δυσκολίες και από Σεπτέμβριο μπαίνει στο λύκειο. Ποια επιλογή είναι καλύτερη για εκείνον; Το ΕΠΑΛ ή το Γενικό;

Καλησπέρα σας είμαι 40 ετών και το παιδί μου μπαίνει στο λύκειο από τον Σεπτέμβριο. Έχει μαθησιακές δυσκολίες και δεν ξέρω εάν θα τα καταφέρει και με τις πανελλήνιες. Σκέφτομαι μήπως τον πάω σε ΕΠΑΛ γιατί στο Γενικό πιστεύω θα δυσκολευτεί. Τι μου προτείνετε να κάνω; Ευχαριστώ!

Στο ερώτημα σας απάντησε η Ειδική Παιδαγωγός – Ψυχοπαιδαγωγός, Αθηνά Μπανδέλη

Είναι αλήθεια ότι παρόλο που οι έφηβοι δεν αλλάζουν βαθμίδα φοίτησης, η είσοδος τους στο Λύκειο φέρνει αναστάτωση και άγχος τόσο στους ίδιους όσο και στους γονείς. Είτε πρόκειται για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες είτε όχι, η αγωνία υπάρχει, όχι τόσο για την προσαρμογή στο σχολικό περιβάλλον, καθώς δεν αλλάζουν ιδιαίτερα πράγματα από το Γυμνάσιο, αλλά γιατί υπάρχει το άγχος της επιλογής των κατάλληλων μαθημάτων που θα οδηγήσει στην επιλογή επαγγέλματος. Αυτό στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα γίνεται μέσω των πανελλήνιων εξετάσεων. 

Αρχικά, να δούμε και τις δύο περιπτώσεις. Το Γενικό Λύκειο έχει ένα πρόγραμμα σπουδών που αποτελείται από μαθήματα γενικής παιδείας στην Α’ Λυκείου και στη Β – Γ Λυκείου ο μαθητής καλείται να επιλέξει μια ομάδα προσανατολισμού ανάλογα με τις σχολές που ο ίδιος επιθυμεί να εισέλθει και να σπουδάσει. Στο ΕΠΑΛ προσφέρονται τα μαθήματα γενικής παιδείας όπως στο Γενικό Λύκειο, μόνο που οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού, από τα οποία μπορούν να αποκτήσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ακόμη, αν ο μαθητής το επιθυμεί μπορεί να συμμετέχει στις πανελλήνιες εξετάσεις και να έχει πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες σίγουρα έχουν πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσουν ωστόσο με την κατάλληλη στήριξη και βοήθεια μπορούν να τα καταφέρουν σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Επομένως, καλό θα ήταν να δείτε τι πραγματικά είναι αυτό που ο ίδιος θέλει να κάνει. Αν και μικροί για να αποφασίσουν με τι θα ασχοληθούν στη ζωή τους, κάτι θα ξεχωρίσουν περισσότερο. Δηλαδή το ίδιο το παιδί να δει τις επιλογές του και να αποφασίσει που θα φοιτήσει. Τα δύο σχολεία προσφέρουν την ίδια επιλογή συμμετοχής σε πανελλήνιες εξετάσεις. Τα ΕΠΑΛ προσφέρουν και επαγγελματική κατάρτιση σε συγκεκριμένους τομείς. 

Όποια κι αν είναι η επιλογή, να γίνει και με τη γνώμη του παιδιού. Να ξέρει που θα φοιτήσει και ποια μαθήματα θα έχει καθώς και που θα τον οδηγήσουν επαγγελματικά. Επίσης, σημαντικό είναι να γνωρίζεται αν δίνει προφορικές εξετάσεις, πράγμα που βοηθά αρκετά τόσο στο Γενικό όσο και στο ΕΠΑΛ.  Τέλος, θα σας πρότεινα να δοκιμάσει να κάνει κάποιο τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού που προσφέρονται δωρεάν ( eoppep.gr/teens) για να ανακαλύψει και κάποια χαρακτηριστικά που θα τον βοηθήσουν στην επιλογή. 

Μπανδέλη Αθηνά

Ειδική Παιδαγωγός – Ψυχοπαιδαγωγός, MEd Special education

AXION KIDS, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Παιδιού & Εφήβου.

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα