Εσύ ήξερες ότι αυτά τα 5 πράγματα δεν μπορείς να τα κάνεις σε ένα όνειρο;

Η χρήση της γλώσσας καθώς και ο χρόνος είναι περιορισμένα σε ένα όνειρο

Όταν κοιμόμαστε οι περιοχές του εγκεφάλους μας δεν είναι ενεργές σε μεγάλο βαθμό, πράγμα που οδηγεί στο να μην μπορούμε να καταλάβουμε εάν σε ένα όνειρο μιλάμε εμείς ή κάποιος άλλος. Συνήθως είναι μια μορφή τηλεπάθειας που απλά καταλαβαίνουμε τον άλλον χωρίς όμως να τον βλέπουμε να μας μιλάει. Το ίδιο συμβαίνει και με την γραφή, την ανάγνωση και το χρονικό πλαίσιο. Σε ένα όνειρο δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ώρα είναι, ούτε καταλαβαίνουμε όλες τις λέξεις που λέει κάποιος. Ωστόσο έχει φανεί πως οι άνθρωποι που ασχολούνται με την γραφή και τη γλώσσα όπως για παράδειγμα οι συγγραφείς και οι ποιητές, φαίνεται να καταλαβαίνουν σε μεγαλύτερο βαθμό την ομιλία κάποιου σε ένα όνειρο και γι’ αυτό πολύ συχνά ξυπνάνε και έχουν μια ιδέα για το επόμενο σύγγραμμα τους.

Ποτέ κανένα πρόσωπο δεν μας είναι εντελώς ξένο σε ένα όνειρο

Υπάρχει μια θεωρία που πιστεύει πως οποιοδήποτε ξένο πρόσωπο συναντήσουμε στα όνειρα μας, στην πραγματικότητα το γνωρίζουμε ήδη ασυνείδητα. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως είναι κάποιο άτομο που συνατήσαμε τυχαία στον δρόμο ή είδαμε σε μια διαφήμιση στην τηλεόραση. Άλλοι πάλι πιστεύουν πως τα πρόσωπα που πλάθουμε στο μυαλό μας είναι ένα μείγμα χαρακτηριστικών άλλων ανθρώπων που συνθέτουν ένα νέο πρόσωπο, που στην ουσία όμως δεν είναι νέο γιατί τα χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται μας είναι γνώριμα είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα.

Σε ένα όνειρο όλες οι κινήσεις γίνονται σε slow motion

Σε όλους μας λίγο πολύ μας έχει συμβεί να προσπαθούμε να τρέξουμε αλλά αντ’ αυτού να νιώθουμε τον εαυτό μας σε slow motion. Αυτό πιστεύεται πως συμβαίνει για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο διαφορετικά όταν κοιμόμαστε. Και ο δεύτερος ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, οι μύες μας είναι ακινητοποιημένοι και χαλαροί. Έτσι ο εγκέφαλός μας διασφαλίζει ότι δεν ενεργούμε βάση αυτού που ονειρευόμαστε. Έτσι, αυτό το αίσθημα της αργής κίνησης μπορεί να συμβεί λόγω της έλλειψης μυϊκής ανατροφοδότησης ή της βραδύτερης νευρικής επεξεργασίας κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου ύπνου.

Στα όνειρα δεν υπάρχουν ξεκάθαρα είδωλα

Στα όνειρα οι αντανακλάσεις σε επιφάνειες όπως πχ καθρέφτες, νερό κλπ δεν μπορούν να συμβούν και εάν συμβούν τότε θα γίνονται με μια παραμόρφωση. Αυτό συμβαίνει διότι στον κόσμο των ονείρων δεν ισχύουν οι νόμοι της φυσικής, αλλά των υποσυνείδητων προσδοκιών και αναμνήσεων μας. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως το να βλέπεις το είδωλό σου σε έναν καθρέφτη μπορεί να είναι σαν να κοιτάς τον εαυτό σου από ψυχολογική οπτική. Για παράδειγμα προσπαθείς να χτίσεις αυτοεκτίμηση και γι’αυτό κοιτάς τον εαυτό σου σε ένα είδωλο.

Δεν μπορείς να γευτείς φαγητό

Και κλείνουμε με το φαγητό και την γεύση, όπου μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν πως σπανίως θυμόμαστε πλήρως την εμπειρία μας με το φαγητό σε ένα όνειρο. Συνήθως θυμόμαστε διάσπαρτα πράγματα, και δυσκολευόμαστε να φέρουμε στη μνήμη μας την γεύση του. Όταν αυτό όμως γίνεται εφικτό, τότε οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δημιουργούμε μια συγκεκριμένη γεύση με βάση τις εμπειρίες μας ή τις προσδοκίες μας για ένα φαγητό. Γι’ αυτό πολλές φορές ένα γεύμα μπορεί να έχει και απρόβλεπτη γεύση από αυτή που περιμέναμε να έχει.

Πηγές

https://brightside.me/inspiration-psychology/psychologists-explain-6-common-things-we-cant-do-in-our-dreams-798464/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Όνειρα και ερμηνεία: Τι σημαίνει αν δεις στον ύπνο σου το αγόρι που σε ενδιαφέρει;

Τα 4 πιο συχνά σεξουαλικά όνειρα και η ερμηνεία τους!

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα