Ο αδερφός μου έχει παντρευτεί μια χειριστική γυναίκα. Πως μπορώ να τον απομακρύνω από αυτήν τη τοξική σχέση;

“Καλησπέρα. Πρόσφατα κατάλαβα ότι ο αδερφός μου έχει παντρευτεί μια χειριστική γυναίκα η οποία δεν έχει ηθική. Τον επηρεάζει τόσο πολύ που τους τελευταίους δύο μήνες κατάφερε να τον στρέψει εναντίον της οικογένειας του (πατέρα, μάνα και αδερφό) γιατί ένιωσε απειλή από εμάς λόγο κάποιων παράλογων συμπεριφορών της. Έχω καταλάβει ότι ο αδερφός μου δεν έχει πλέον δική του κρίση κι έτσι υιοθέτει τις δικές της συμπεριφορές και λόγια. Θέλω πολύ να τον βοηθήσω να καταλάβει τι του συμβαίνει και να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση.

Ακόμα περισσότερο πρέπει να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση τα τρία ανήψια μου γιατί βλέπω ότι επηρεάζεται η ψυχική τους υγεία και δεν λαμβάνουν τις απαιτούμενες βάσεις να κοινωνικοποιηθούν σωστά. Δεν γνωρίζω όμως πως να το κάνω αφού πλέον ο αδερφός μου με θεωρεί “εχθρό του” και με αποφεύγει. Παρακαλώ δώστε μου μια ιδέα πως μπορώ να τον πλησιάσω και πως να του μιλήσω. Κάποιοι μου έχουν πει να αφήσω τον χρόνο να κάνει τη δουλειά του αλλα με βάση τα όσα έχω ζήσει εγώ διπλα τους τόσα χρόνια πιστεύω πως όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.”

Γράφει η Ψυχολόγος, Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Κατανοώ ότι είναι δύσκολο να αναγνωρίζετε ότι ο αδελφός σας είναι σε μια σχέση που φαίνεται να έχει αρνητική επίδραση σε εκείνον. Δυστυχώς, το άτομο που βρίσκεται σε μια τοξική σχέση, μπορεί να μην είναι έτοιμο να ακούσει και να αναγνωρίσει την κατάσταση. 

Οι σχέσεις είναι μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση, αλλά είναι βασικό να είστε δίπλα του με κατανόηση χωρίς να αποξενώσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο όταν σας χρειάζεται περισσότερο.

Αποφύγετε την επικριτική στάση.

Αυτή η στάση δε θα βοηθήσει τον αδελφό σας να ανοιχτεί και να εξωτερικεύσει σκέψεις βαθύτερες που τον απασχολούν. Αντιθέτως, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια απόσταση μεταξύ σας.

Αναγνωρίστε το δικαίωμά να κάνει τα δικά του λάθη.

Θέλουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν. Αλλά πρέπει να αφήσουμε τους άλλους να μάθουν, να μεγαλώσουν και να κάνουν λάθη μόνοι τους. Συγκεκριμένα να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων και των επιλογών τους, χωρίς να υπάρχει μια υπερπροστατευτική στάση από την πλευρά σας απέναντί του.  Αποδεχτείτε την πορεία του. Αν αγαπάτε και νοιάζεστε για κάποιον, σεβαστείτε τις επιλογές του, ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε μαζί του.

Εκφράστε τις ανησυχίες σας.

Εκφράστε τις ανησυχίες σας με λογικό τρόπο. Έχετε μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τις ανησυχίες, τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας. Αντισταθείτε στον πειρασμό να υπερβάλλετε ή να επιβάλλετε τα συναισθήματά σας στη σχέση τους. Θα πρέπει να είναι μια λογική συζήτηση που βασίζεται σε γεγονότα.

Ακούστε συνειδητά με προσοχή και κατανόηση.

Όταν αναγνωρίσουν ότι δυσκολεύονται ή έχουν πληγωθεί και το εκφράσουν, αποφύγετε να πείτε “σας το είπα”. Ήρθε η ώρα να ακούσετε, όχι να κρίνετε. Όσο θυμός μπορεί να υπάρχει εκείνη τη στιγμή, διατηρήστε την ηρεμία για να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ σας.

Αν αναγνωρίσετε τοξικά μοτίβα συμπεριφοράς να υπάρχουν στη σχέση, είναι εντάξει να το επισημάνετε με ψυχραιμία και να κάνετε περαιτέρω προτάσεις όπως θεραπεία, για να τους ενθαρρύνετε να φτάσουν στη ρίζα του προβλήματος. 

Αφήστε τον να πάρει τη δική του απόφαση

Εάν βρίσκεται σε χειριστική σχέση, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να του δείξετε τι πρέπει να κάνει. Μείνετε στην αγάπη που έχετε προς τον αδελφό σας με άνευ όρων αποδοχή και στήριξη με ότι ρυθμό έχει ανάγκη και είναι έτοιμος να αναγνωρίσει μια κατάσταση.

Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

BSc Ψυχολόγος, MSc , CAT Ψυχοθεραπεύτρια

www.alexandrapavletsi.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Τοξικές σχέσεις: Τα σημάδια ότι πρέπει να απομακρυνθείς ΑΜΕΣΩΣ

Σχετικά άρθρα