Το παιδί μου έχει Διαταραχή ελλειματική προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Τι μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω;

Καλησπέρα είμαι 30 χρονών και το παιδάκι μου είναι 7. Έχει ΔΕΠΥ και δυσκολεύεται πολύ στο σχολείο ειδικά μετα το άνοιγμα. Είναι συνεχώς σε μια σύγχυση και δεν μπορεί να προσαρμοστεί. Επίσης έχει κλειστεί πολύ στον εαυτό του και δεν κάνει τόση παρέα με τους φίλους του. Είμαι σε αδιέξοδο, τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω;  Ευχαριστώ!

Στο ερώτημα σας απάντησε η Μάρθα Ι.Ηλιοπούλου Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος

Είναι γνωστό ότι οι γονείς παιδιών με δεπυ συχνά ανησυχούν για τη διαχείριση των παιδιών τους που έχουν δεπυ. Οι νέες καταστάσεις που βίωσαν τα παιδιά τη φετινή χρονιά τους επηρέασαν σημαντικά , το άνοιγμα και το κλείσιμο των σχολείων, τα νέα εκπαιδευτικά δεδομένα  και η είσοδος της τηλεκπαίδευσης άσκησαν σημαντική επιρροή στη συμπεριφορά και την καθημερινότητα των παιδιών. 

Η έκφραση το παιδί μου βρίσκεται σε σύγχυση ακούγεται όλο και πιο συχνά από γονείς. Ειδικότερα, τα παιδιά με δεπυ που βιώνουν διαφορετικά τις αλλαγές και τις μεταβάσεις. Οι γονείς καλούνται να βρουν ισορροπίες και να υποστηρίξουν σωστά τα παιδιά τους. Το αίσθημα ασφάλειας στην καθημερινότητά τους αποτελεί μία πρώτη λύση. Αποτελεσματική κρίνεται και η δημιουργία ρουτίνας για τα παιδιά με την προσθήκη των εναλλαγών. Μία ιστορία και ένα παραμύθι που μιλάει για αλλαγές θα μπορούσε να λειτουργήσει βοηθητικά. Επίσης, η επιστημονική κοινότητα για παιδιά με δεπυ προτείνει την εισαγωγή κινητικών δραστηριοτήτων , καθώς και άσκηση στην καθημερινότητά τους. Βάλτε κοινούς περιπάτους μετά την μελέτη των μαθημάτων , μία αγαπημένη εξωσχολική δραστηριότητα ως κίνητρο. 

   Η επαφή με παιδιά και η λειτουργία τους εντός της ομάδας συχνά μπορεί να τους δυσκολέψει, γι’αυτό χρειάζεται να γίνει κατάλληλη προετοιμασία και η χρήση κινήτρου. Τα παιδιά έμαθαν για μεγάλο διάστημα να είναι μόνα τους και τώρα χρειάζεται να μάθουν ξανά μέσα στην ομάδα. Η συμμετοχή τους σε ένα καλοκαιρινό ομαδικό πρόγραμμα μπορεί να τους δώσει την ώθηση που χρειάζονται. 

  • Εμπιστοσύνη
  • Ασφάλεια 
  • Βοήθεια στις αλλαγές και τις μεταβάσεις 

Αποτελούν τα πρώτα βήματα για την παροχή  βοήθειας και υποστήριξης. Αναγνωρίζοντας και κατανοώντας τη δεπυ , μπορούν οι γονείς να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους.

Μάρθα Ι.Ηλιοπούλου

Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος

MA Special Education/B.T.E.C Edexcel

Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών

www.my-book.gr

www.kentro-exelixi.gr

 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα