Είμαι 14 ετών, πώς να πω στους γονείς μου ότι θέλω να πάω σε ψυχολόγο;

“Γεια σας, ειμαι 14 ετων. Το πρόβλημα μου είναι ότι θέλω να πω στους γονείς μου να πάω σε ψυχολόγο. Δεν είναι ότι έχω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, ευτυχώς. Απλά έχω οβερθινκινγκ και πολύ παραπάνω άγχος για όλα που συμβαίνουν στην ζωή μου. Ο ψυχολόγος εξάλλου δεν είναι κάτι κακό έτσι; Πιστεύω όμως θα γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μέσα από μια ψυχανάλυση παρά να μην κάνω κάτι. Πως λέτε να τους το πω; Ευχαριστώ πολύ.

Στο ερώτημα σας απάντησε η Γεωργία Καλτσίδου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Αγαπητή αναγνώστρια, 

Το μήνυμά σου μου δίνει την ευκαιρία να γράψω για το πόσο φυσιολογική είναι η επίσκεψη σε κάποιον ψυχολόγο, ψυχοθεραπευτή ή επαγγελματία ψυχικής υγείας. Όπως για κάθε θέμα της σωματικής μας υγείας, θα φροντίσουμε να επισκεφτούμε το γιατρό για να μας βοηθήσει να το ξεπεράσουμε, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με την ψυχική μας υγεία. Οι λόγοι επίσκεψης μπορεί να είναι από την προσωπική μας ανάπτυξη έως τη λήψη μιας απόφασης ή κάποια επίμονα συμπτώματα που μας προβληματίζουν. 

Φυσικά οι αντιστάσεις υπάρχουν, όπως και τα ταμπού για την επίσκεψη σε ψυχολόγο, καθώς πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η αναζήτηση ειδικού είναι ένδειξη αδυναμίας, πράγμα που φυσικά δεν συμμερίζομαι. 

Καταλαβαίνω, λοιπόν, ότι σε προβληματίζει το πώς οι γονείς σου θα ανταποκριθούν σε αυτήν την ανάγκη σου, και την ίδια στιγμή επιβάλλεται να τους ενημερώσεις και να έχεις την έγκριση και τη συγκατάθεση τους σε αυτή την επίσκεψη, καθώς μάλιστα ένας από τους γονείς σου θα χρειαστεί να κλείσει το ραντεβού. 

Για να σε διευκολύνω να σκεφτείς τον δικό σου μοναδικό τρόπο για να το επικοινωνήσεις μαζί τους, θα ήθελα να σε προσκαλέσω να σκεφτείς το πώς θα τους ζητούσες κάποια άλλη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, πώς θα τους μιλούσες για να ξεκινήσεις μαθήματα χορού; Αυτό που προτείνω, λοιπόν, είναι να το θέσεις όπως φυσιολογικά, θα έθετες οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σου. Ίσως σε οποιαδήποτε ανάγκη σου να εξηγούσες το πόσο σημαντικό είναι για σένα, το πόσο θα σε βοηθήσει και πιθανότατα να τους ενημέρωνες γενικά τους λόγους της επίσκεψης. Την ίδια στιγμή, να είσαι προετοιμασμένη για τις επιφυλάξεις, τα ερωτήματα και τις ανησυχίες τους και να προσπαθήσεις να τους ακούσεις και τους εξηγήσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, είμαι σίγουρη ότι εσύ γνωρίζεις τη σχέση σας πολύ καλύτερα από τον οποιοδήποτε και είναι σημαντικό και για σένα να είναι μαζί σου οι γονείς σε αυτό και να σε υποστηρίξουν. Ελπίζω να είναι μία εμπλουτιστική διαδικασία για σένα τόσο το μοίρασμα με τους γονείς σου, όσο και η συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία, όποτε κι αν την ξεκινήσεις.

Γεωργία Καλτσίδου

Ψυχολόγος

Προσωποκεντρική & Focusing-Βιωματική Ψυχοθεραπεύτρια

+30 6973502573

[email protected]

Σχετικά άρθρα

Τα 7 κριτήρια για να καταλάβεις αν χρειάζεται να πας σε ψυχολόγο ή σε ψυχίατρο

Σχετικά άρθρα