Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς έναν έφηβο με κατάθλιψη και θυμό και ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να αποφύγουν;

Εάν είσαι γονιός τότε σίγουρα έχεις αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζεις τη δεδομένη στιγμή μια διαμάχη με το έφηβο παιδί σου. Πολλοί συχνά οι έφηβοι, ξεσπούν στους γονείς, μιλούν απότομα, απομονώνονται στις ηλεκτρονικές συσκευές, είναι λιγομίλητοι κλπ. Αυτές οι συμπεριφορές σηματοδοτούν πως το παιδί διανύει την περίοδο της  εφηβείας. Αυτές οι συμπεριφορές όμως μπορεί πολύ εύκολα να κρύβουν και μια κατάθλιψη, αφού τα συμπτώματα στους εφήβους είναι ακριβώς τα ίδια.

Μην αφήνετε το χρόνο να περάσει

Μην αφήνεις το χρόνο να περνάει και ανέλαβε δράση. Πολλοί είναι οι γονείς που επειδή τα έφηβα παιδιά τους έχουν αναπτύξει μια αντιδραστική συμπεριφορά, αποστασιοποιούνται προκειμένου να βρουν τη ψυχική τους ηρεμία, όμως τότε είναι που πρέπει να καταλάβεις πως μπορεί να ελλοχεύει και κάτι πιο επικίνδυνο από την εφηβεία.

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους ενός εφήβου με κατάθλιψη είναι η αυτοκτονία. Σίγουρα δεν σημαίνει πως κάθε παιδί με κατάθλιψη θα προσφύγει σε αυτή την κατάσταση, ωστόσο εάν σαν γονιός παρατηρήσεις τα παρακάτω σημάδια, τότε θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας:

  • Χαρίζουν προσωπικά τους αντικείμενα σε άλλα άτομα
  • Εκφράζουν πως οι γύρω τους θα ήταν καλύτερα χωρίς εκείνους
  • Γράφουν επιστολές που αναφέρουν τις αυτοκτονικές τους τάσεις
  • Απομακρύνονται από τους γύρω τους
  • Τους αρέσει ξαφνικά οτιδήποτε ριψοκίνδυνο
  • Πέφτουν στο αλκοόλ και στις ουσίες
  • Θέλουν να απαλλαχτούν από τον πόνο τους

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα κατάθλιψης ενός εφήβου;

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-4-1024x576.jpg

  • Ξεσπάσματα θυμού
  • Αφήνουν στη μοίρα του το σχολείο
  • Δεν ενδιαφέρονται για τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες
  • Απομακρύνονται από γνωστούς και φίλους
  • Μειωμένη ενέργεια
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Αρνητικές σκέψεις

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς 

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-6-1024x576.jpg

  • Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να κάνει ένα γονιός είναι να ακούει το παιδί του. Να ακούει αυτά που έχει να του πει, όσο βαρετά και να είναι, όσο δύσκολη ημέρα και να έχει, όσο και να μην προλαβαίνει. Έτσι δείχνουμε στο παιδί μας, πως είμαστε πάντα εκεί για εκείνο, πρόθυμοι να το ακούσουμε και να συμμεριστούμε τις ανησυχίες του, καθώς επίσης είμαστε έτοιμοι να αντιληφθούμε τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν και έτσι να σώσουμε καταστάσεις από νωρίς.
  • Μια άλλη καλή συμβουλή που ακολουθεί την προηγούμενη είναι όταν ακούμε το παιδί μας, να το ρωτάμε και πράγματα που μας απασχολούν, να γίνεται διάλογος με εύλογες ερωτήσεις, όχι μονόλογος. Για παράδειγμα ρωτήστε το παιδί σας:

“Τι έγινε και είσαι απόμακρος/η τελευταία από τους φίλους σου;”

“Παρατήρησα ότι το τελευταίο διάστημα δεν έχεις κέφια ή είσαι πολύ θυμωμένος/η”

Με αυτόν τον τρόπο δείχνεται πως νοιάζεστε και πως παρατηρείται τις αλλαγές. Ακόμα θα προσεγγίσετε πιο εύκολα το παιδί σας και θα σας ανοιχτεί.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-5-1024x576.jpg

  • Μια ακόμα εξαιρετική συμβουλή που θα βοηθήσει δραστικά, είναι να αλλάξετε τις συνήθειες σας, γιατί και το παιδί σας αλλάζει, δεν είναι πλέον μωρό, μεγαλώνει ωριμάζει και περνάει σιγά σιγά στην ενήλικη ζωή και αυτή η ζωή έχει δυσκολίες. Προτείνετε να κάνετε περισσότερα πράγματα σαν οικογένεια, πχ ένα φαγητό, μια εκδρομή, ψώνια κλπ. Ακόμα μπορείτε να καθιερώσετε μια σταθερή ώρα δείπνου, προκειμένου να τρώτε και να συζητάτε πως ήταν η ημέρα για τον καθένα. Τέλος θα μπορούσατε να γίνεται ξανά παιδιά και να παίξετε μαζί τους, πηγαίνετε για ποδήλατο ή για ό, τι άλλο σας ευχαριστεί. Μπορεί στην αρχή και για αυτά να είναι περίεργο, όμως το δέσιμο που θα δημιουργηθεί, είναι μοναδικό.

Ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να αποφύγουν

  • Μην κριτικάρεις το παιδί σου για τη πιθανή έλλειψη ενδιαφέροντος για το σχολείο ή για την απόμακρη συμπεριφορά του. Αντ΄αυτού, προσπάθησε όπως είπαμε πριν να το ακούς και να είσαι δίπλα του.
  • Μην το τιμωρείς για κάθε κακή συμπεριφορά. Κατάλαβε πως και εσύ ίσως πέρασες μια αντίστοιχη κατάσταση στην ηλικία του και πως ούτε και εσύ δεν ήθελες την τιμωρία σαν απάντηση από τους γονείς σου.
  • Να έχεις υπομονή, η εφηβεία, αλλά πόσο μάλλον η κατάθλιψη δεν περνάει εύκολα. Μην παίρνεις τα πάντα προσωπικά, κάνε τις προσπάθειες σου και θα δεις πως οι κόποι σου θα ανταμειφθούν. Όταν το παιδί σου δεν θα σου απαντάει στις ερωτήσεις, ή θα έχει πισωγυρίσματα στη συμπεριφορά του, θυμίσου πως όλα με τη σωστή αντιμετώπιση λύνονται.

Τα παιδιά λαχταράνε την προσοχή των ενηλίκων αλλά και των συνομηλίκων τους. Μπορεί πολλές φορές να μην μπορούν ή και να  μην θέλουν να το δείξουν, έχοντας στο μυαλό τους πως μπορεί να τα απορρίψουμε. Αυτό που χρειάζονται για να νιώσουν την απαραίτητη ασφάλεια είναι κάποιον που πραγματικά θα τα ακούει και θα τα καταλαβαίνει. Προσπαθήστε να γίνετε εσείς αυτός ο άνθρωπος για εκείνα όσο δύσκολο και να είναι αυτό. Η αγάπη είναι φάρμακο για εκείνα, οπότε δώστε την απλόχερα και όχι μόνο όταν την χρειάζονται!

Πώς ο έφηβος εκφράζει τον θυμό του

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-04-07T111126.706-1024x576.jpg

Ο θυμός και η απογοήτευση του εφήβου μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους και σίγουρα είναι πιθανό να διαφέρουν μεταξύ τους. Άλλοι έφηβοι εκδηλώνουν τονθυμό τους με επιθετικότητα, βία και άρνηση. Μπορεί να γίνουν βίαιοι, ακόμα και προς ανθρώπους, ειδικά τους ίδιους τους, τους γονείς. Μπορεί άθελά τους να σπρώξουν, να φωνάξουν έντονα, να βρίσουν ακόμα και να ξεσπάσουν άγρια σε κάποιο αντικείμενο.

Αντίθετα υπάρχει και η απομόνωση. Πολλοί έφηβοι όντας θυμωμένοι δεν επιδιώκουν καμία συναναστροφή ούτε με συνομιλήκους αλλά ούτε και με γονείς. Είναι πιθανό να δείτε το παιδί σας νακλείνετε στον ευατό του και να προτιμά να περνά τον χρόνο του, μόνος κλεισμένος στο δωμάτιό του. Ακόμα μπορεί να εκφράσει αντικοινωνική συμπεριφορά αλλά καιάρνηση για αυτά που πρέπει να κάνει, όπως είναι οι υποχρεώσεις του στο σχολείο.

Ο τρόπος που ο κάθε έφηβος θα εκφραστεί είναι διαφορετικός και είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να δώσουν την απαραίτητη προσοχή ,ωστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του παιδιού τους και να μπορέσουν τελικά να το βοηθήσουν.

Γιατί νιώθει ο έφηβος θυμό

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-04-07T111039.759-1024x576.jpg

Η εφηβεία είναι μία μετάβαση στην ζωή κάθε ανθρώπου. Οι αλλαγές που συντελούνται είναι τόσο σημαντικές που ο έφηβος πολλές φορές δεν μπορέι να τις ακολουθήσει με αποτέλεσμα να χάνεται τελικά και να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί. Είναι η ηλικία που το παραμικρό μπορεί να θυμώσει τον έφηβο και να τον κάνει να μην μπορεί να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα.

Μία ερωτική απογοήτευση, καθώς είναι οι πρώτες φορές που ο έφηβος αρχίζει να νιώθει ερωτική έλξη, ο αποκλεισμός από τις παρέες στο σχολείο, προβλήματα στο σπίτι ή ακόμα και αντιδραστικότητα για οτιδήποτε ο έφηβος δεν πρόκειται να κάνει με χαρά, όπως το δι΄βασμα, είναι μερικοί από τους λόγους που θα οδηγήσουν τον έφηβο στον θυμό,ως την μόνη πιθανή λύση έκφρασης των συναισθημάτων του.

Ακριβώς εδώ είναι και το σημείο που θέλει ιδιαίτερη προσοχή από την οικογένεια. Μην ξεχνάτε εσείς οι γονείς πως όλοι βρεθήκαμε στην θέση που σήμερα βρίσκονται τα παιδιά μας. Ας θυμηθούμε τι αποζητούσαμε εμείς όταν ήμασταν στην ηλικία τους και ας τους το δώσουμε απλόχερα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Κατάθλιψη στην εφηβεία: Μπορεί να είναι αιτία για επιθετική συμπεριφορά και κατανάλωση αλκοόλ;

Σχετικά άρθρα