Έκλεψα τον σύζυγο της κολλητής μου και το έχω μετανιώσει. Τι μπορώ να κάνω προκειμένου να φτιάξω ξανά τη σχέση μου με τη φίλη μου;

“Έχω ένα πρόβλημα που με βασανίζει πολύ καιρό. Έκλεψα τον σύζυγο της κολλητής μου και το έχω μετανιώσει. Ήμουν και είμαι πολύ ερωτευμένη μαζί του, όμως πλέον έχω μείνει μόνη μου. Όλοι με έχουν κάνει πέρα και πλέον καταλαβαίνω πως όλα αυτά ίσως ήταν απερισκεψία και πως δεν άξιζε να τους χάσω όλους για έναν άνδρα. Τι μπορώ να κάνω προκειμένου να φτιάξω ξανά τη σχέση μου με τη φίλη μου, αλλά και γενικά με τους γύρω μου; Θα περιμένω απάντηση σας.”

Στο ερώτημα σας απάντησε η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Κλαίρη Τρούλου

Είναι πράγματι πολύ δύσκολο όλο αυτό. Ειλικρινά δεν ξέρω αν μπορω να σου απαντήσω στο αν μπορεί να ξαναφτιάξει η σχέση σου με την φίλη σου.

Η αλήθεια είναι ότι θα ήταν αρκετά δύσκολο και για εκείνη. Λίγα είναι αυτά που μπορώ να σου πω σε αυτή τη περίπτωση. Για το αν τα ξαναβρείτε ειλικρινά δεν υπάρχει απάντηση.

Θα προσπαθήσω ωστόσο να βοηθήσω να ανακουφίσεις το δικό σου  συναισθηματικό πλημμύρισμα.
Αν έχεις κάτσει και έχεις σκεφτεί όλα αυτά που έχουν συμβεί και έχεις μετανιώσει, μπορείς απλά να επικοινωνήσεις τα συναισθήματα σου σε αυτά τα άτομα που είναι σημαντικά για σένα. Να επικοινωνήσεις και να  μοιραστείς τις σκέψεις σου, χωρίς απαραίτητα να περιμένεις κάποια απάντηση ( γιατί μπορεί και να μην πάρεις καμία ). Αν όμως εσύ έχεις την ανάγκη να ξεκαθαρίσεις τη θέση σου τότε μπορείς να διεκδικήσεις να σε ακούσουν. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένη όμως και για το ενδεχόμενο να μην πάει όσο καλά περιμένεις γιατί και η άλλη πλευρά είναι πλημμυρισμένη με πολλά συναισθήματα.

Μην ζητάς συγχώρεση από τους άλλους. Μην πας με αυτό το σκεπτικό. Το βασικότερο είναι εσύ να κάτσεις να μιλήσεις με τον εαυτό σου, να καταλάβεις τα συναισθήματα σου, να καταλάβεις τις πράξεις σου και τις συνέπειες τους, να συγχωρέσεις εσύ τον εαυτό σου, και να διορθώσεις τις επιλογές σου, να καταλάβεις γιατί το έκανες, τι σε οδήγησε ως εκεί, τι συνέβη τελικά και να προχωρήσεις μαθαίνοντας από αυτό.

Αυτό που συνέβη πράγματι δεν αλλάζει, συνέβη. Το μέλλον δεν το ξέρουμε.

Επωφελήσου λοιπόν το παρόν, μάθε από αυτό, ανακάλυψε τους λόγους που σε οδήγησαν ως εκεί και προχώρα αναθεωρώντας ότι εσύ νομίζεις ότι χρειάζεται προκειμένου να είσαι καλά.

Δεν ξέρω αν θα τα ξαναβρείς με τη φίλη σου ή με τον κύκλο εκείνο που είχαν σχέση με όλο αυτό. Μπορεί να έχεις μείνει μόνη σου αυτό το διάστημα, αλλά αυτό δεν θα είναι για πάντα. Κάνε υπομονή, βίωσε αυτό που νιώθεις, δώσε λίγο χρόνο. Οι ενοχές το μόνο που κάνουν είναι να πολλαπλασιάζουν τον εαυτό τους, δηλαδή η ενοχή φέρνει και άλλη ενοχή και άλλη  ενοχή και έτσι θα είσαι συνεχώς εγκλωβισμένη.

Επικεντρώσου να τα βρεις πρώτα με τον εαυτό σου. Αυτό που έγινε, έγινε. Συναίσθημα, έρωτας, απερισκεψία; Ότι και αν ήταν, σημασία έχει ότι έγινε, όσο και να το σκέφτεσαι μόνο που θα τιμωρείς τον εαυτό σου και θα μένεις εγκλωβισμένη. Συγχώρεσε και προχώρα  στη ζωή σου μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος.

Θα βρεθούν άλλοι άνθρωποι στη ζωή σου, φίλοι, έρωτες.

Επίσης θα έλεγα ότι αν δεις ότι δυσκολεύεσαι πολύ να διαχειριστείς τις ενοχές σου και τα συναίσθηματα σου, βοηθητικό θα ήταν να απευθυνθείς και σε κάποιον ειδικό για πιο συγκεκριμένη δουλειά. Εύχομαι καλή συνέχεια.

Κλαίρη Τρούλου 
Πτυχιούχος Ψυχολόγιας Πανεπιστημίου Αθηνών
Ειδικευθήσα στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία(CBT)
[email protected]
Instagram: psychologist_troulou.klairi

Σχετικά άρθρα