Ρομαντικός έρωτας: πως επηρεάζει τις σχέσεις των ζευγαριών;

Ο ρομαντικός έρωτας έχει γίνει πλέον μία καθημερινότητα που όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν. Τον εντάσσουν σε όλες τις πτυχές της ζωής τους και ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν τον άνθρωπο που θα φέρει την αλλαγή που αποζητούν.

Γάμοι υπερπαραγωγή, νέα παιδιά που προσπαθούν με κάθε τρόπο να ζήσουν τον έρωτα όπως στις ταινίες. Έτσι επιδίδονται σε ένα συνεχές κυνήγι αυτού του άπιαστου ρομαντικού ονείρου, που μέσα του δεν έχουν θέση οι δυσκολίες της ζωής.

Και όμως αυτό το μοντέλο απέχει πολύ από την ιδανική σχέση και την πραγματικότητα. Η καθημερινότητα των ανθρώπων περιλαμβάνει πολλές και δυσάρεστες καταστάσεις οι οποίες όμως ολοκληρώνουν το πορτραίτο της ζωής και διαμορφώνουν χαρακτήρες.

Ο έρωτας ως βάση ενός γάμου

Στην εποχή μας θεωρούμε πως ένας γάμος ή μία σχέση για να πετύχει πρέπει να έχει ως συστατικό στοιχείο του τον έρωτα. Μάλιστα τείνουμε να πιστεύουμε πως πάντα ο έρωτας ήταν αυτός που συνέδεε τα ζευγάρια ορμώμενοι από παραμύθια και ιστορίες. Όμως η όλη ιδέα είναι πολύ πιο πρόσφατη.

Ο έρωτας δεν ήταν πάντα συστατικό στοιχείο μίας πετυχημένης σχέσης πράγμα που αποδείχθηκε και από ιστορικούς. Τείνουμε να βλέπουμε τις ιστορίες μονόπλευρα θεοποιώντας το ερωτευμένο ζευγάρι και παραβλέποντας πως στις πλείστες των περιπτώσεων το ερωτικό στοιχείο θεωρούνταν ότι θα αποτύχει.

Οι άνθρωποι πάντα ερωτεύονταν, χωρίς όμως αυτό να οδηγεί σε μία ευτυχισμένη σχέση. Επίσης ας μην ξεχνάμε πως η έννοια του έρωτα δεν είχε πάντα την ίδια σημασία. Η ρομαντική αγάπη που αναδεικνύεται στα δυτικά παραμύθια περιλαμβάνει σεβασμό, θαυμασμό και κατανόηση προς τον αγαπημένο. Αυτό το είδος αγάπης δεν διαφέρει από εκείνη που θα έδειχναν σε κάποιο φίλο, αδελφό ακόμα και ιδεολογία.

Ποιες οι επιπτώσεις της υπερβολικής προσκόλλησης στον ρομαντικό έρωτα;

Αρχικά περιορίζεται η θέση της γυναίκας τόσο ως ύπαρξη όσο καιρός σύντροφος. Έχοντας επηρεαστεί από όλα τα ρομαντικά κλισέ περί σχέσεων και από τα φαντασιακά πρότυπα που πρέπει να ακολουθεί για να ικανοποιήσει το σύντροφο (ρομαντικά δείπνα, ηλιοβασίλεμα) το ενδιαφέρον της μειώνεται για άλλες ασχολίες.

Επιπλέον, η αναχρονιστική αντίληψη που θέλει την γυναίκα να απωθεί τους άντρες όταν καταπιάνεται με θέματα καριέρας και σπουδών έχει περιορίσει ακόμη περισσότερο το πεδίο ενασχόλησης της. Η δυναμικότητα θεωρείται τροχοπέδη για την διατήρηση της αγάπης σε μία σχέση, ενώ στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι ο εγωισμός του άντρα που θα πληγεί από τον χαρακτήρα της.

Έρευνες έχουν δείξει πώς το ενδιαφέρον των γυναικών για τις επιστήμες και τα γράμματα μειώνεται όταν μπαίνει στη μέση ο έρωτας. Όλες οι ασχολίες τους μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και η προσοχή τους αφορά μόνο αυτόν. Εξαιτίας όλο αυτού του υπερβάλλοντος ζήλου να κερδίσουν το ταίρι και να ζήσουν τη ρομαντική αγάπη πέφτουν σε κατάθλιψη όταν τελικώς αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί.

Αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό εντοπίζετε σε όλους τους ενήλικες ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού που στηρίζονται σε αυτή την ιδέα. Όταν το φαντασιακό τους δεν εφαρμόζεται στην πραγματικότητα αισθάνονται πως αποτυγχάνουν και αποζητούν τρόπους να απαλύνουν τη θλίψη τους. Τέτοιοι μπορεί να είναι το ποτό ή το τσιγάρο.

Η αντίθετη περίπτωση

Στον αντίποδα οι ενήλικες που δεν στηρίζουν τις σχέσεις τους αποκλειστικά στην ιδέα του ρομαντικού έρωτα, δεν παρουσιάζουν κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα. Οι σχέσεις τους διαρκούν περισσότερο και τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένες.

Αυτό είναι απολύτως λογικό και επακόλουθο καθώς ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα που με το χρόνο φθίνει και ατονεί. Η καθημερινότητα και τα προβλήματά φθείρουν την έντονη φύση του. Αν αντικατασταθεί από την αγάπη η οποία αποδέχεται τον πραγματικό χαρακτήρα του συντρόφου και αντέχει στην καθημερινότητα, τότε η σχέση θα έχει διάρκεια.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό πώς ο έρωτας εμπλέκεται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ζωής ενός ανθρώπου. Δεν μπορεί λοιπόν να υπερκεράσει άλλες ίσως πιο σημαντικές πτυχές και συναισθήματα. Φυσικά, δεν κάνει και να λείπει τελείως από το συναισθηματικό γίγνεσθαι του ατόμου. Αυτό δημιουργεί ανισορροπία.

Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να προσαρμοστεί με τα υπόλοιπα συναισθήματα και να βρει τη θέση του ανάμεσά τους. Μόνο έτσι το άτομο θα καταφέρει να έχει μία πιο ολοκληρωμένη και αληθινή οπτική για την αγάπη χωρίς να αποκλείει τις υπόλοιπες κλίσεις του.

Πηγές

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/living-single/202201/the-risks-caring-too-much-about-romantic-love

 

 

Σχετικά άρθρα