Θέλω να κάνω μια σχέση έτσι ώστε να αρχίζουν να φτιάχνουν τα πράγματα, έχω κουραστεί να είμαι μόνη μου

Γεια σας, είμαι 20 χρόνων ζω σε επαρχεία όπου και σπουδάζω σε ένα ΙΕΚ, οι φίλες μου έχουν φύγει σε άλλες πόλεις, δεν είναι εδώ έτσι ώστε να βγαίνω έξω και να διασκεδάζω μαζί τους. Είμαι κλειστή ως χαρακτήρας και στην ζωή μου θέλω άτομα που να νιώθω άνετα, δεν μου είναι εύκολο να αποκτήσω κι άλλη παρέα .Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχω αγόρι, μου αρέσει κάποιος αλλά οι ευκαιρίες να γνωριστούμε είναι ελάχιστες καθώς δεν πολύ βγαίνω όταν λείπουν οι φίλες μου. Όλο αυτό είναι αρκετά δύσκολο για εμένα, θέλω να φτιάξει η ψυχολογία μου αλλά αδύνατον με όλη αυτή την κατάσταση, με αποτέλεσμα να κάθομαι σπίτι μόνη χωρίς να κάνω κάτι. Θέλω πολύ να φτιάξει όλο αυτό, θέλω να κάνω μια σχέση έτσι ώστε να αρχίζουν να φτιάχνουν τα πράγματα, έχω κουραστεί να είμαι μόνη μου.

Στο ερώτημα σας απάντησε η Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ίρις Κρέμερ

Μεγαλώνοντάς, οι ανάγκες μας μεγαλώνουν. Βγαίνοντας από το σχολικό πλαίσιο όπου όλα είναι ρυθμισμένα και η καθημερινότητα έχει μια συγκεκριμένη ρουτίνα, που μέσα σε αυτήν έχουμε βρει τα καλά και τα αρνητικά της και νιώθουμε κάπως ασφαλείς ως προς το που είμαστε καλά και που όχι, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τη ζωή εκεί έξω που απαιτεί αυτοσχεδιασμό και συγκεκριμένο πλάνο από εμάς τους ίδιους. Είναι λοιπόν πολύ λογικό μέσα σε μία νέα κατάσταση να πρέπει να υιοθετήσουμε και νέες συμπεριφορές προκειμένου να επιβιώσουμε στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται. Η ανάγκη προς κοινωνικοποίηση αυξάνεται, αν θέλουμε να έχουμε συντροφιά και αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τις συνήθειες μας και ενδεχομένως να βγούμε από την ζώνη ασφαλείας μας.

Ακούγεται να έχετε ένα ισχυρό κίνητρο που είναι αφενός η μοναξιά και αφετέρου η επιθυμία σας να έχετε έναν σύντροφο. Απολύτως κατανοητά και σεβαστά αυτά που επιθυμείτε και άλλωστε κάθε υγιής ενήλικας θα τα αναζητήσει αργά ή γρήγορα στη ζωή του, ειδικά το κομμάτι της φιλίας, της παρέας, της αίσθησης ότι ανήκει σε ένα κοινωνικό σύνολο. Θα ήθελα να σας δώσω μια συμβουλή σε αυτά που γράφετε: η ύπαρξη συντρόφου στη ζωή σας σίγουρα θα ανεβάσει την ψυχολογία σας και την διάθεση σας αλλά δε θα έπρεπε να είναι ο μόνος σας στόχος. Είναι λάθος μακροπρόθεσμα να εναποθέτουμε όλη μας τη ζωή και την καθημερινότητα αλλά και την κάλυψη των αναγκών μας και επιθυμιών μας πάνω σε ένα άτομο. Επίσης, οι σχέσεις καμιά φορά κρατούν πολλά χρόνια, ή για πάντα αλλά μπορεί να κρατήσουν και για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Μακροχρόνιες ή βραχείες, οι σχέσεις καλό είναι να μην αποτελούν το μοναδικό πυλώνα της ζωής μας. Είναι σημαντικό να αρχίσετε να κοινωνικοποιήστε και για να αποκτήσετε νέους φίλους ώστε να μην νιώθετε καθημερινά μοναξιά αλλά και για να γνωρίσετε ενδεχομένως έναν άνθρωπο που θα σας ελκύσει ερωτικά- συντροφικά.

Κατανοώ ότι όπως λέτε είστε εσωστρεφής χαρακτήρας. Πρέπει να ζυγίσετε αν η εσωστρέφεια σας σας κοστίζει όμως την μοναξιά σας. Με τους φίλους σας νιώθετε άνετα γιατί έχετε χτίσει μια σχέση με τα χρόνια, δεν ήταν έτσι από την αρχή και το ίδιο θα κάνετε και με μία νέα φιλική σχέση. Αναζητήστε δραστηριότητες στο τόπο που κατοικείτε και κυρίως ομαδικές δραστηριότητες, κάποιο άθλημα, κάποιο χόμπι, κάποιο σύλλογο. Επίσης λέτε ότι φοιτάτε σε ένα ΙΕΚ. Δεν υπάρχουν εκεί άτομα με τα οποία να μπορείτε να αναπτύξετε νέες γνωριμίες σε φιλικό επίπεδο; Μη συγκρίνετε μια νέα γνωριμία με τις ήδη υπάρχουσες φιλίες σας. Αυτό θα ήταν άδικο και απέναντι σε ένα καινούριο άνθρωπο στη ζωή σας αλλά και σε εσάς την ίδια. Οι φίλες σας θα είναι εκεί όταν είναι εκεί και θα περνάτε όμορφα μαζί τους αλλά μόλις θα ξαναφεύγουν πάλι θα είστε μόνη. Η ανάγκη καινούριων γνωριμιών είναι υπαρκτή και το νιώθετε κι εσείς. Αναζητήστε λοιπόν νέα ενδιαφέροντα και αποδεχτείτε το γεγονός ότι για να αλλάξει κάτι θα πρέπει κι εσείς να αλλάξετε κάτι αλλιώς τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
2130049125
Instagram @Lifemadegr
facebook @IrisCremerCP

Σχετικά άρθρα