Τώρα που τον έχασα μάλλον οριστικά κατάλαβα πόσο πολύ τον αγαπάω και πόσο πολύ τον θέλω στη ζωή μου ξανά

Καλησπέρα σας! Είμαι χωρισμένη εδώ και μισό μήνα και δεν μπορώ να το ξεπεράσω! Με χώρισε αυτός! Είναι ζυγός και μου έδωσε πολλές ευκαιρίες κατά διαστήματα με μικοροχωρισμούς να τα ξαναβρούμε αλλά πάντα με τη συμπεριφορά μου προκαλούνταν καυγάδες! Με έχει μπλοκάρει από παντού! Έχω βάλει τον κολλητό του να με βοηθήσει χωρίς να το ξέρει και έχω μάθει πως δεν θέλει να με ξαναδεί μπροστά του, πως είπε ψέματα ότι εγώ βρήκα άλλον και ότι δεν ξαναγυρνάω πίσω!

Μάλιστα τη μέρα του χωρισμού μου πέταξε για πρώτη φορά πως είμαι τοξική! Τώρα που τον έχασα μάλλον οριστικά γιατί είναι αμετακίνητος σε ό,τι αφορά εμένα κατάλαβα πόσο πολύ τον αγαπάω και πόσο πολύ τον θέλω στη ζωή μου ξανά! Νιώθω ότι όλα τελείωσαν και δεν θα καταφέρω να είμαι ξανά μαζί του και δυστυχώς αυτό είναι κάτι που με πονάει πολύ! Έχω μετανιώσει ειλικρινά για όλα όσα έκανα και θέλω με όλη μου την καρδιά να επανορθώσω όμως δεν μπορώ να επικοινωνήσω μαζί του και δεν ακούει κανένα! Μάλλον γι’ αυτόν είμαι καμμένο χαρτί!

Δεν ξέρω τι να κάνω! Κάθε μέρα νιώθω πιο απελπισμένη! Όσο ο κολλητός του επιμένει να τα ξαναβρούμε είτε με καλό είτε με πιο αυστηρό τρόπο υπάρχει περίπτωση να το ξανασκεφτεί έστω και μετά από καιρό; Έχω μάθει πως κάθε φορά που του μιλάει για μένα η συμπεριφορά του είναι ακριβώς όπως την πρώτη μέρα του χωρισμού και δεν μαλακώνει καθόλου απέναντι μου!

Άδικα ελπίζω  σε μια επανασύνδεση; Θέλω πολύ να τον δω και να του μιλήσω αλλά δεν τολμώ να το κάνω μήπως και κάνω τα πράγματα χειρότερα και κάψω και την τελευταία ελπίδα που μπορεί να έχω! Γενικά σαν άνθρωπος ήταν πολύ εγωιστής και δεν μπορώ να καταλάβω αν όλα αυτά που λέει ότι δεν ξαναγυρνάει πίσω τα λέει από θυμό και εγωισμό! Δώστε μου μια άποψη πάνω στο θέμα αυτό! Καίγομαι μέσα μου, πονάω, κλαίω, και με μισώ για όλα όσα του έκανα και δεν έχω ούτε τη δυνατότητα να επανορθώσω ενώ το θέλω πολύ!

Γράφει η Ψυχολόγος Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Έλενα Τσαμκόσογλου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κάθε χωρισμός είναι μια απώλεια, χαρακτηρίζεται ακόμη και ως ένας μικρός θάνατος. Η ψυχική διαδρομή αντιμετώπισής ενός χωρισμού έχει  χαρακτηριστικά πένθους , δηλαδή μπορεί κανείς να περάσει από άρνηση, θυμό, κατάθλιψη, διάθεση διαπραγμάτευσης και τέλος αποδοχή της κατάστασης ώστε να περάσει κανείς σε ένα προχώρημα και μια φάση ανανέωσης. Μπορεί να υπάρχουν ταυτόχρονα πολλά και αντικρουόμενα συναισθήματα που να αφορούν το σύντροφό μας αλλά και και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Το γεγονός ότι εκείνος επέλεξε να φύγει από τη σχέση όπως αναφέρετε, μπορεί να πυροδοτεί τον ανθρώπινο φόβο της εγκατάλειψης. Όταν νιώθουμε ότι ένας κοντινός μας άνθρωπος που θεωρούσαμε δικό μας, μας εγκαταλείπει καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση που μας κάνει πιθανόν να νιώθουμε ευάλωτοι, και αυτό είναι επώδυνο όπως αναφέρετε.

Επίσης αναφέρετε ότι θέλετε πολύ να επανορθώσετε. Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Τι εννοείτε ότι ο κολλητός επιμένει να τα ξαναβρείτε είτε με καλό ή με αυστηρό τρόπο; Θα μπορούσατε και με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου να επεξεργαστείτε με νόημα τα γεγονότα και να αναλογιστείτε τι είναι πραγματικά αυτό που θέλετε εσείς από αυτή τη σχέση σε μια πιθανή επανασύνδεση.

Τι είναι αυτό που σας αρέσει και τι όχι σε αυτή τη σχέση. Εάν η επανασύνδεση γίνει με τους ίδιους όρους χωρίς να έχουν αλλάξει κάποια  πράγματα που οδηγούσαν σε συγκρούσεις και απογοητεύσεις είναι πιθανόν να οδηγηθείτε στο ίδιο αποτέλεσμα. Η επανασύνδεση δεν αποκλείεται εάν μετά από ανοιχτή επικοινωνία, εκφράσετε και οι δύο με ειλικρίνεια και όχι προσβλητική διάθεση προς τον άλλο, συναισθήματα, σκέψεις, ανάγκες και επιθυμίες.

Χρειάζεται δηλαδή ένας επαναπροσδιορισμός του ζευγαριού που για να πετύχει είναι αναγκαία η συμβολή και των δύο. Οπότε για να μην απορείτε στο μέλλον τι θα γινόταν εάν μιλούσατε , μπορείτε και με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου να αναστοχαστείτε τα κύρια σημεία που θα θέλατε να απευθύνετε σε μια συζήτηση επαναδιαπραγμάτευσης και εφόσον το επιθυμείτε να προχωρήσετε σε μια συζήτηση. Αξίζει να επισημάνουμε ότι δεν είναι πάντα στο χέρι μας να αποφύγουμε ένα χωρισμό. Μπορούμε όμως να δούμε εμείς τι μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να μη νιώθουμε την απογοήτευση από τον εαυτό μας ότι δεν προσπαθήσαμε.

Επιπλέον, καθένας μπορεί να επιλέξει τη στάση που θα πάρει απέναντι στο γεγονός του χωρισμού. Μπορεί να είναι μια δύσκολη και επίπονη κατάσταση με διαφορετικές συναισθηματικές προεκτάσεις για τον καθένα . Αυτές οι πτυχές αξίζει να αναλυθούν με τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής  υγείας, γιατί μπορούν να οδηγήσουν σε διέξοδο νέας νοηματοδότησης της ζωής.

Είναι ευκαιρία να αξιολογήσετε τη ζωή σας, και το τι είναι σημαντικό για εσάς. Μπορείτε να θυμίσετε στον εαυτό σας ότι υπήρχατε και πριν από αυτή τη σχέση και θα συνεχίσετε να υπάρχετε, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της επαναδιαπραγμάτευσης. Είναι σκόπιμο σε αυτή τη φάση να στραφείτε και σε άλλες σημαντικές πλευρές της ζωής σας, πχ εργασία, φιλία , διάφορα άλλα ενδιαφέροντα που σας ευχαριστούν.

Τέλος μετά από τον αναστοχασμό που θα κάνετε σχετικά με τις πτυχές αυτής της σχέσης και το πως στέκεστε εσείς μέσα σε αυτήν, μπορείτε να κρατήσετε τα θετικά στοιχεία που επισημαίνετε από την πλευρά σας αλλά και να δείτε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε όσα θα θέλατε να αλλάξετε στη δική σας σκέψη και συμπεριφορά. Αυτό θα βοηθήσει για μια νέα αρχή , είτε σε πιθανή επανασύνδεση , είτε σε μια νέα αρχή σε μια μελλοντική σχέση.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
email: [email protected]

website: www.psychologos-tsamkosoglou.gr
Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos
Linkedin: Elena Tsamkosoglou

Σχετικά άρθρα