Έχω φοβίες και άγχος όταν το βράδυ δε μπορώ να κοιμηθώ εκτός του σπιτιού μου

Έχω φοβίες και άγχος όταν το βράδυ δε μπορώ να κοιμηθώ εκτός του σπιτιού μου. Κι αυτό έχει σαν συνέπεια να μη μπορώ να ταξιδέψω, που τόσο αγαπώ και λαχτάρισα ταξίδια.

Γράφει η Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Το άγχος από την απουσία από το σπίτι είναι επίσης γνωστό ως αγοραφοβία, και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αναφέρεται και στο άγχος ταξιδιού, και σε αυτήν την κατάσταση, το άτομο μπορεί να αισθάνεται υπερβολικό τρόμο και μόνο στη σκέψη να φύγει από το σπίτι του και να κάνει πράγματα. έξω από τον ασφαλή χώρο του.

Η αγοραφοβία είναι μια επιδεινούμενη και εξουθενωτική κατάσταση που σχεδόν πάντα εξελίσσεται όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία και συχνά φτάνει σε ένα σημείο που το άτομο απλά δεν μπορεί να ταξιδέψει ή να βγει έξω ακόμα και για τα πιο μικρά πράγματα. Το άγχος για την απουσία από το σπίτι είναι συχνά κάτι που ακολουθεί μια κρίση πανικού έξω και εξαιτίας αυτού, το άτομο αρχίζει να αισθάνεται ένα αίσθημα τρόμου και μόνο στην απλή σκέψη να φύγει από το σπίτι του επειδή πιστεύει ότι δεν θα νιώθει ασφαλής.

Αυτός είναι ο λόγος που κάποιος με αγοραφοβία μπορεί να σταματήσει να φεύγει από το σπίτι του και μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ούτε τη σκέψη να βγει έξω.

Οι άνθρωποι που βιώνουν άγχος από το να λείπουν από το σπίτι τους όταν πρόκειται να φύγουν, συχνά νιώθουν έτσι λόγω της συντριπτικής αίσθησης νέων ευθυνών και θεωρούνται πλήρως υπόλογοι για τις πράξεις τους, αφού μοιράστηκαν τα βάρη τους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έπειτα, υπάρχουν και εκείνοι που βιώνουν άγχος από το να λείπουν από το σπίτι επειδή νιώθουν το άγχος ταξιδιού, το οποίο αναφέρεται στο φόβο μήπως κάτι πάει στραβά κατά τη διάρκεια του χρόνου που το άτομο ταξιδεύει, και αυτό συχνά κάνει το ταξίδι εξαιρετικά δύσκολο για τους ανθρώπους.

Ο λόγος για αυτό το είδος άγχους από το να λείπει από το σπίτι είναι επίσης κάπως παρόμοιος με την αγοραφοβία, δηλαδή, το άτομο μπορεί να φοβάται ότι κάτι πάει στραβά όταν ταξιδεύει και δεν μπορεί να φτάσει σε ασφαλές σημείο ή να διατηρήσει την ευημερία του.

Συμπτώματα άγχους

Τα συμπτώματα άγχους είναι το πρώτο πράγμα που είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε όταν προσπαθείτε να καταλάβετε τι σημαίνει άγχος από το να λείπετε από το σπίτι, καθώς τα συμπτώματα του άγχους συνήθως παραμένουν ίδια σε διάφορους τύπους καταστάσεων στις οποίες το άτομο μπορεί να τα βιώσει.

Όπως και σε άλλες αγχώδεις διαταραχές, τα κυρίαρχα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά η ξαφνική έναρξη αίσθημα παλμών, πόνος στο στήθος, αισθήσεις πνιγμού, ζάλη και αισθήματα μη πραγματικότητας (αποπροσωποποίηση ή αποπραγματοποίηση) είναι κοινά.

Υπάρχει επίσης, σχεδόν πάντα, ένας δευτερεύων φόβος του θανάτου, της απώλειας του ελέγχου ή της τρέλας. Οι μεμονωμένες επιθέσεις συνήθως διαρκούν μόνο λεπτά, αν και μερικές φορές περισσότερο. Η συχνότητά τους και η πορεία της διαταραχής είναι και τα δύο μάλλον μεταβλητά.

Τα συμπτώματα άγχους μπορεί να θεωρηθούν ότι είναι τα ακόλουθα:

  • Ξαφνικός συντριπτικός φόβος, Πόνος στο στήθος
  • Ναυτία, Εφίδρωση
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα ή σε ολόκληρο το σώμα
  • Ρίγες ή εξάψεις
  • Τρόμος, Αίσθηση πνιγμού, Ζάλη
  • Αίσθημα απομάκρυνσης από τον κόσμο (αποπραγματοποίηση)
  • Ευερεθιστότητα ή εκρηκτικός θυμός
  • Διαταραχές ύπνου
  • Ανησυχία, Κούραση, Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Αλλάζει η προσωπικότητα, όπως το να υπάρχει λιγότερη κοινωνικότητα

Αντιμετώπιση του άγχους

Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους ασκήσεις χαλάρωσης που μπορείτε να εντάξετε σε στιγμές έντασης. Επίσης, ο διαλογισμός είναι χρήσιμος και η αντιμετώπιση του φόβου της απουσίας από το σπίτι αντί της αποφυγή με την καθοδήγηση ενός ειδικού.

Η βοήθεια από το κοινωνικό περίγυρο όπως φίλους ή οικογένεια είναι σημαντική υποστήριξη. Διατηρήστε αρχεία σκέψεων όταν βρίσκεστε έξω, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τα συναισθήματά σας. Εάν αντιμετωπίζετε άγχος από το να λείπετε από το σπίτι, είναι απαραίτητο να δείτε έναν ειδικό σχετικά με αυτό, και αυτό είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο με ψυχοθεραπεία  και ενδεχομένως με φαρμακευτική αγωγή.

Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

BSc Ψυχολόγος, MSc , CAT Ψυχοθεραπεύτρια

www.alexandrapavletsi.com

 

Σχετικά άρθρα